Sivu 17

Kysymys
Levylläsi oli joidenkin biisien ”tiedoissa” että ne on äänitetty mökillä ja jossain muualla kuin studioilla miten te sen teitte???
ja vielä noista ”tiedoista” siinä oli esim. että Anssi Kela: Laulu, basso, kosketinsoittimet, huuliharppu, basso yms… soititko kaikkia yhtä aikaa??? ja jos näin on niin MITEN???

sanna 09.06.2001

Anssi vastaa
Oma äänityskalustoni on sen verran pienimuotoinen, että se on helppo kuljettaa esim. mökille.
Kehon koordinaatio ei ole vielä ihan sillä tasolla, että kykenisin vetämään kaikkia noita soittimia yhtäaikaa! Kyllä nuo yksin soittamani biisit tehtiin moniraitatekniikalla siten, että ensin soitin rummut, sitten basson, kitarat, koskettimet yms.

14.06.2001

Kysymys
Kuka on tämä nimipäivä artikkeliin liittyvä henkilö joku setä joka käveli parimetriä teillä??? ja kuukahti matolle ja veti tirsat?

Sanna 09.06.2001

Anssi vastaa
Sain miettiä hyvän aikaa, ennen kuin ymmärsin mitä tässä ajetaan takaa! Taisin kirjoitella täällä aikaisemmin siitä, miten koira tuli taloon. Eli kyseinen setä on koirani Kusti-setä!

14.06.2001

Kysymys
olin heinola jyrää konsertissa, ni siellä lauloit kai jonkun uuden biisin, siinä mies seuras vaimoaan asuntolalle, ja sitten mies tappoi sen (muistaakseni) metsässä. onko se joku uus laulu,mikä? löytyykö mistään cd:llä?
sulla kai katkes kitarasta kieli Helsingissä power mover-keikalla (31.5)… soititko sen koko keikan loppuun ilman yhtä kieltä? eix se oo vaikeeta?
Luin jostain et lopettaisit laulamisen!! älä ihmeessä!! sulla on ihana ääni.

maija 07.06.2001

Anssi vastaa
Kyseinen vaimonlahtauslaulu on työnimeltään ”Murhaballadi.” Kappaletta ei toistaiseksi löydy miltään äänitteeltä – se täytyy tulla kokemaan livenä!
Kitarasta todellakin katkesi kieli jo ennen keikan puoltaväliä. Varakitaraa ei ollut, joten lopun keikan ajan saitte kuullaksenne aika mielenkiintoisia sointuja! Voisi luulla, että on helpompaa soittaa vain viittä kieltä kuuden asemesta, mutta kyllä se on juuri päinvastoin!
Miksi lopettaisin laulamisen? Vastahan tässä on päästy vauhtiin…

14.06.2001

Kysymys
Mitä pidät Nick Drakesta, omasta mielestäni ainakin kaikkien aikojen paras singer/songwriter.
ps. Sinun jälkeesi tietenkin 🙂

Taneli 06.06.2001

Anssi vastaa
Olen tutustunut miehen tuotantoon ja varsinkin biisit ”River Man” ja ”At The Chime Of A City Clock” ovat tehneet suuren vaikutuksen. Kaikkien aikojen paras singer/songwriter on kuitenkin Neil Young…

14.06.2001

Kysymys
tutustuin oikeen perusteellisesti näihin sun sivuihin ja teksteihin,ja vaikutat todella viisaalta ja sanallisesti lahjakkaalta ihmiseltä.hyvähyvä.mutta kun näin sut heinolassa jyrää-tapahtumassa ja sain sulta nimmarin,olit jotenkin vaisu ja sanattoman olonen…poikakaverikin sano samaa.mistä moinen?miten heinolan keikka muuten meni?piti tulla sua kattomaan sinne (ja apulantaa,enimmikseen kyllä sua…) mutta missattiin sun keikka.olit just soittanu ja lopettanu ku tultiin!mut onneksemme havaittiin sut jakamassa muutamaa nimmaria ja sun kiusaksi mekin (tai mäkin) hyökkäsin kimppuusi hakien nimmarin.ja nyt oon siitä nimmarista ylpee.se koristaa mukavasti levyn takakantta…ja on ylpeilyn aihe kavereille!…:)

elli 06.06.2001

Anssi vastaa
Siis minähän olen oikeasti tosi ujo! Tätäkin palstaa lukiessa minusta saattaa ehkä syntyä ulospäinsuuntautunut ja avoin vaikutelma, mutta se johtuu vain siitä, että minun on huomattavasti helpompaa ilmaista itseäni kirjoittamalla kuin puhumalla. Keskustelutilanteessa minun on usein erittäin vaikea löytää oikeita sanoja. Varsinkin silloin kun joutuu ihmisjoukon piirittämäksi ja joka puolelta työnnetään paperilappuja allekirjoitettavaksi! Mutta ei se haittaa – ihan mielelläni minä niitä nimmareita kirjoitan! Tiedän hyvin, että tulee vielä aika jolloin nimikirjoitukseni ei enää kiinnosta ketään…

14.06.2001

Kysymys
Mitä mieltä piratismista?

JaniM 05.06.2001

Anssi vastaa
Lyhyesti: Piratismi on erittäin syvältä perseestä!

Vähän laajemmin: Moni tuntuu perustelevan piraattilevyjen hankinnan sillä, että Suomessa levyt ovat törkeästi ylihinnoiteltuja – tyhjän cd:nkin kun saa jollain markalla! Levy-yhtiöiden riistäjät vain nauravat paskaista naurua tyhmän kansan ostaessa levyjä kymmenkertaisilla hinnoilla. Eikö niin?

No ei. Tätä logiikkaa käyttäen sivuutetaan kokonaan se fakta, että yhden levyn tekeminen saattaa kestää jopa vuosia ja työllistää kymmeniä ihmisiä. Otetaanpa tästä käytännön esimerkiksi vaikkapa Anssi Kelan ”Nummela” -niminen albumi: Levyä valmisteltiin lähes kahden vuoden ajan. Tähän prosessiin osallistui artistin lisäksi levy-yhtiön tuotantopäällikkö, tuottajia, äänittäjiä, muusikoita, masteroijia, kuvaaja, stylisti, graafikko… Albumin valmistuttua hommiin ryhtyivät pr -ihmiset, keikkamyyjä, levy-yhtiön myyntitykit ja live-yhtyeen muusikot. Nämä kaikki ovat ihmisiä, jotka ovat suoranaisesti tehneet työtä albumin hyväksi – välillisesti levyn syntyprosessiin osallistuneita on vielä huomattavasti enemmän, esim. cd:n painatuksen parissa puuhailleet ihmiset. Lisäksi levy-yhtiöllä on hallinointi- ja kiinteistökuluja ym. ym. Eli osa levyn hinnasta muodostuu puhtaasti siitä, että kaikille edellä mainituille saataisiin maksettua kohtuullinen korvaus heidän työpanoksestaan ja levyn tekemisestä aiheutuneet kustannukset tulisivat peitettyä.

Entä itse artisti? Rikastunko minä ”riistohinnoilla”? Pelkäänpä pahoin että en… Minun osuuteni jokaisesta myydystä levystä on viiden markan luokkaa. Kun levyjä on nyt myyty reilut 20 000 kappaletta, niin tuo tarkoittaa käytännössä noin sataa tuhatta markkaa. Ei hassumpaa? Paitsi jos ryhdyn laskemaan tuosta itselleni kuukausipalkkaa kahden vuoden ajalta ja lisäksi vähentämään kaikkia levyn tekemisen aikana tekemiäni investointeja… En taida uskaltaa – on ihan selvää että miinuksella ollaan ja pahasti! Mielestäni minä olen rehellisesti ansainnut joka ikisen markan, jonka levyjen myynti tuottaa. Viipurin torilla myydyistä levyistä en saa penniäkään. Menevätkö ne rahat oikeisiin taskuihin?

14.06.2001

Kysymys
kysyisin että mitä tarkoittaa konin koukussa päättelin että se ois ollu huumen eli kokaiinin koukussa ja sit aattelin et sen alexandra joka laulaa puistossa biisissä niin kuka hän oikealta nimeltä kun sen ääni kuulosti tosi tutulta.

Sami Heikkilä (fani89) 04.06.2001

Anssi vastaa
Koni tarkoittaa samaa kuin hepo tai polle; eli heroiinia.
Alexandran sukunimi on Babitzin.

14.06.2001

Kysymys
joo..olin heinola jyrää tapahtumassa ja vedit sen uuden biisin ihan pirun hyvin!!
ja miten se tuntu et oisit soittanu sitä monet kerrat?
mutta saako sun biiseihin lyriikat ja sanat jostain? haluaisin vain lauleskella laulun mukana mutta kun ei muista kokonaan ulkoa..

jesse kaukinen 03.06.2001

Anssi vastaa
Olin soittanut ”Faijan haamu” -biisin tasan yhden kerran; edellisiltana Laihialla, jolloin keksin kesken keikkaa soittaa kappaleesta akustisen version ilman minkäänlaista harjoittelua. Kun lopputulos ei ollutkaan uumoilemani tragedia; päätin, että Heinolassa biisi vedetään sitten bändin kanssa. Ajaessamme aamulla Laihialta Heinolaan, kävimme bussissa kappaleen läpi akustisen kitaran kanssa, mutta ensimmäinen kerta kun oikeasti soitimme sen yhdessä, oli kyseisellä keikalla!
Sanoitukset ovat saatavilla sekä levyn kansissa että näillä kotisivuilla – tutkihan tarkemmin!

14.06.2001

Kysymys
isukilta kysäisin eräänä päivänä(kun en teinihelvetissä rypevänä pikkutyttönä itse tiedä ;)), että miten bussin kardaaniin voi kusta? 🙂 hän ei osannut kysymykseen vastata ja kun sinulla taitaa olla siitä kokemusta… niin kysäisisin, että…noniinno..onko se mahdollista? 😀

pippin 🙂 03.06.2001

Anssi vastaa
Kavereilla oli aikanaan kirkkaan keltainen keikkabussi, jonka lattiassa oli huoltoluukku. Luukun alla pyöri bussin kardaaniakseli – vetäkää itse johtopäätökset…

14.06.2001

Kysymys
Mitä mieltä olet siitä että lauluntekijä ”lainaa” pienen melodian tai esim. kitarasoolon jostain toisesta kappaleesta? Onko se mielestäsi väärin vai onko sallittua varastaa pieniä pätkiä toisten kappaleista?

Masa 01.06.2001

Anssi vastaa
Kaikki lauluntekijät varastavat jatkuvasti toisiltaan – jos joku väittää muuta, niin hän valehtelee! Kaikki on kuitenkin musiikin alueella jo keksitty ja tehty tuhanteen kertaan. Todellista taidetta on naamioida varkaus siten, ettei kukaan huomaa!
Lisäksi: Mielestäni itsetarkoituksellinen omaperäisyyden tavoittelu johtaa tavallisesti vain tekotaiteellisiin ja tylsiin lopputuloksiin!

14.06.2001

Kysymys
Millaista musiikkia itse kuuntele? Ulkomaista vai suomalaista? Sijoittuuko oma musiikkisi samaan ryhmään? mainitse joitain yhtyeitä… Mitä mieltä olet Eppu Normaalista? Voisin kuvitella ettet pidä siitä kovasti, mutta enhän voi tietää, ajattelin vaan. Se on mun lempparia sun musan lisäks.
Niin ja tuhannennen kerran kuulet tämän mutta silti, KIITOS PALJON… Musiikkiasi on ihanaa kuunnella koska sanat saa tipan linssiin ja tarinoissa on omanlaisensa järki. Musiikkikin ”KELAA” mukavasti.

Anna 01.06.2001

Anssi vastaa
Kuuntelen itse lähes pelkästään ulkomaalaista musiikkia. Ja ulkomaalaisestakin vielä lähes pelkästään amerikkalaista… Suosikkieni listaaminen tuntuu tylsältä – käy lukemassa näiden sivujen ”Kuukauden klassikko” -osiosta kirjoittamiani esseitä lempilevyistäni! Niistä varmaankin välittyy jotain musiikkimaustani ja kuuntelutottumuksistani.
Pakko hehkuttaa tässä yhteydessä, että viime päivinä olen kuunnellut runsaasti Rodney Crowellin ”Houston Kid” -albumia. Loistavia stooreja, hieno levy!

14.06.2001

Kysymys
Siitä lähdetään, että pukeudut aina mustaan. Johtuuko tämä siitä, että jossain Kelan pojan sisällä asuu pieni piru-tai-jokin, vai yksinkertaisesti siitä että musta on mielestäsi se tyylikkäin ja itsellesi sopivin pukeutumisväri?

naturell 31.05.2001

Anssi vastaa
Mustiin pukeutuminen on ensinnäkin mielestäni erittäin tyylikästä! Toiseksi: se helpottaa kummasti elämää. Vaatekaupat ovat minulle kuin helvetin esikartanoita; pinnani palaa rättejä hypistellessä noin kolmessa sekunnissa. On huomattavasti helpompaa astua sisään putiikkiin ja kävellä suoraan sille tangolle missä roikkuu mustia vaatteita tietäen, ettei muun värisille vaatteille tarvitse uhrata ajatustakaan. Kun sitten löydän vaikkapa sopivan mustan paidan, ostan niitä kerralla viisi. Eipähän tarvitse taas muutamaan vuoteen käydä vaateostoksilla!

14.06.2001

Kysymys
Mitä juot saunan jälkeen kun alkoholi ei maistu?(ihan vaan mielenkiinnosta)

Kyselijä 31.05.2001

Anssi vastaa
Kuuman löylytyksen jälkeen saunakahvit on kova sana! (Keikkareissuhuumoria…)

14.06.2001

Kysymys
Montako leukaa menee?

Jani, mä oon sun suurin fani 30.05.2001

Anssi vastaa
Viimeksi leukoja on tullut vedettyä yläasteen kuntotestissä. Olisikohan niihin aikoihin mennyt kaksi? Nykyisin ei varmasti sitäkään… Voimailu ei ole vahvin lajini – se on heikoin!

14.06.2001

Kysymys
Kiitos hyvästä keikasta Vaasan Amarillossa, tais olla kivaa koko bändillä? Biisejä jakso kuunnella kohtalaisesti montakin kertaa, mutta meinaatkos jatkossa ottaa jotain uusia biisejä listalle? Kai niitä on tulossa..? Karhun elämää kuullosti yllättävän hyvälle pitkästä pitkästä aikaa.. Edellisestä live-kuulemiskerrasta olikin vierähtänyt jo 4 vuotta. Siinä biisissä on kyllä jotain!
Kansaa oli muuten liikenteessä kohtuuhyvin, ottaen huomioon että Vaasalaiset ovat tunnetusti, lainaten Klamydiaa, homeperseitä jotka ei liiku kotoansa minnekkään. 🙂
Hauskaa oli myös kotikonnuille palaaminen kun ajelin mustan keikkabussin ohi Vaasan moottoritiellä ja Nurmijärvi-Vihti rajan ohitettuani Radio Mafia alkoi soittaa Nummela-biisiä. Oliko se taikuutta? Vai miten teit sen? 🙂

Vihtiläinen 30.05.2001

Anssi vastaa
Vaasassa oli tosiaan hienoa – kiitoksia kaikille mukana olleille! Keikkasetin rakentamisessa on ollut sellainen käytännön ongelma, että vaikka soittaisin kaikki ”Nummela” -albumin biisit, niin siinä on vasta yhdeksän rallia ja vajaat 40 minuuttia… Uusia biisejä otetaan settiin sitä mukaa kun niitä syntyy – tällä hetkellä soittelemme keikoilla ainakin kolmea uutta kappaletta. Tuskin maltan odottaa keikkailua toisen levyn jälkeen, jolloin voi ehkä jo alkaa tiputtelemaan niitä keikalla hiukan huonommin toimivia biisejä pois…

14.06.2001

Kysymys
Miten ihmeessä kaikissa julkaisuissasi (cd:n kansi, nettisivut, ym…) on niin hieno graafinen kokonaisuus??? Jos totta puhutaan, Nummela-levyn kansi on maailman paras! En koskaan ole nähnyt missään cd-koteloiden kansissa noin hienoa läpyskää. Pienet aakkoset varmasti pukevat osaltaan levyä… Sitten vielä toinen juttu –> Onko sinulla peruskoulun äidinkielestä kymppi??? Harva kun osaa (tai jaksaa) edes kirjoittaa…

Nilsiän yksikkö 30.05.2001

Anssi vastaa
Kiitoksia, myös minä olen erittäin tyytyväinen albumin kansitaiteeseen! Ehkä maailman paras on silti vähän liioittelua?

Peruskoulussa en muistaakseni koskaan saanut äidinkielestä kymppiä, johtuen lähinnä siitä, etten tajunnut kieliopin säännöistä yhtään mitään! Minusta joidenkin ablatiivin illatiivien pänttääminen tuntui erittäin tuskalliselta ja varsin tarpeettomalta hommalta… Kirjoittamisesta olen sen sijaan aina pitänyt ja onneksi se näyttää olevan mahdollista myös ilman grammatiikan syvempää tuntemusta. Ylioppilaskirjoituksissa kirjoitin äidinkielestä laudaturin.

14.06.2001

Kysymys
Miten neuvoisit laulajaksi haluavia nuoria? Entäpä niitä jotka haluavat menestyä näyttämön tai ms. avulla?

-JustMe- 30.05.2001

Anssi vastaa
En varmaankaan ole paras mahdollinen ihminen jakelemaan tämän tyyppisiä neuvoja… Minulla kun on yksinkertaisesti käynyt vain törkeän hyvä tuuri!

14.06.2001

Kysymys
Hei kertooko toi ”kaksi sisarta” jostain pedofiliasta kun moni kaveri sanoo niin?

Antti 29.05.2001

Anssi vastaa
Sinulla on sairaita kavereita…

29.05.2001

Kysymys
Hieno levy, onnittelut! Miten paljon tunnustat velkaa Brucelle, joka tulee hakematta mieleen näistä kotikaupunkilauluista?
Entä Isäsi bändi, olihan se Pro Fide? Muistan kuunnelleeni sitä nuorena livenä muutaman kerran. Muistaakseni siinä soitti, Isäsi lisäksi, muitakin hyviä ja sittemmin ”maallisemman” rockin piiriin siirtyneitä muusikoita, osaatko nimetä muutaman?

Martti 28.05.2001

Anssi vastaa
Jossain vaiheessa albumin äänityksiä havaitsin yhtäläisyyden Springsteenin tuotantoon. Tämän jälkeen vaikutteita tuli siltä suunnalta otettua aika tietoisestikin, esim. ”Nummela” -biisiin.
Faijani soitti todellakin Pro Fidessa, jonka laulajana toimi noihin aikoihin muuan Mikko Kuustonen.

29.05.2001

Kysymys
Seedesi lappusessa on kuvia missä on Lassi Kela ja Juha Kela keitä he ovat??? Olisi kivaa tietää!!!

suuri fani 27.05.2001

Anssi vastaa
Lassi Kela on isoisäni ja Juha Kela isäni.

29.05.2001