Sivu 4

Kysymys
Opettelisit tekee kunnon musiikkii eikä tollast skeidaa.Mäki osaisin tehä tollast musiikkii ku sä mut en mä esittäis niit julkisesti.

AxeVoodoo 13.08.2001

Anssi vastaa
Ei sitten muuta kuin demoa vääntämään. Minun musiikkini on tänä vuonna menestynyt ihan kelvollisesti, joten kun sinä kerran teet yhtä hyviä tai kenties vielä parempia biisejä, niin luulisi minkä tahansa levy-yhtiön olevan tekeleistäsi kiinnostunut.

06.09.2001

Kysymys
Mä oon tässä miettinyt luettuani sitä studio/keikkapäiväkirjaa, et miks sä vasta niin myöhään erosit bändistä Pekka ja susi…oothan sentään lahjakas artisti ja olisit varmasti pärjännyt maailmalla jo aikaisemmin? Mikä oli roolisi edellisessä bändissäsi? Sitten vielä lopuksi, miten älysit, että nyt on aika siirtyä eteenpäin? Miten koko ajatus tuli mieleesi?
Kiitos loistavasta musiikista ja olemassaolostasi!
KIITOS…

sylvia 12.08.2001

Anssi vastaa
Ehkä yksi syy jumittamiseen Pekan ja Suden kanssa oli se, että se oli ensimmäinen bändini. Olimme soittaneet yhdessä vuodesta 1986. Yhtye koostui sukulaisista ja ala-asteaikaisista luokkatovereista ja oli ollut niin tiivis osa elämääni, että siitä luopuminen oli hirvittävän vaikeaa vaikka olikin täysin selvää, ettei bändi toimi niin kuin pitäisi. Uskon kuitenkin vakaasti siihen, että kaikki minulle tapahtuneet asiat ja kokemukset ovat vääjämättä johdattaneet minua tähän missä olen nyt. Kaikki Pekan ja Suden kanssa koettu on osaltaan valmistanut ja jalostanut minua. Mikäli olisin lähtenyt soolouralle esim. vuonna 1994 levymme flopatessa pahemman kerran, niin en varmaankaan olisi tehnyt samanlaista albumia kuin ”Nummela”. En olisi ollut valmis. Menneisyydestä on yleensä jotain hyötyä…

Roolini Pekassa ja Sudessa oli tehdä biisejä, soittaa bassoa ja laulaa.

06.09.2001

Kysymys
Oletsä Balanssi vai Nyanssi?

Esanssi 11.08.2001

Anssi vastaa
Balanssi.

06.09.2001

Kysymys
Mitä mieltä Sinä olet kaupallisuudesta?

11.08.2001

Anssi vastaa
Musiikkibisnes on kaupallista. On pakko hyväksyä esimerkiksi se, että artistina minä olen tuote joka yritetään saada kaupaksi mahdollisimman hyvin. Tämä on koruton fakta, jonka kieltäminen olisi naivia. Jos minä en mieti esimerkiksi omaan imagooni liittyviä asioita, niin sitten sen tekee joku muu – mikä on mielestäni huomattavasti huonompi vaihtoehto.

Kun tähän hommaan lähtee, täytyy tehdä tiettyjä valintoja. Yksi niistä on se, että haluanko tehdä musiikkiani työkseni? Uskon, että on toki mahdollista olla artisti ja tehdä levyjä pelkästään taiteellisten näkökulmien ehdoilla kaupallisuudesta välittämättä, mutta Suomen markkinat ovat niin pienet, että tällöin musiikin tekeminen jää helposti harrastelutasolle. Tässä maassa kuulijakunta marginaalimusiikille on uskollista, mutta valitettavasti lukumäärältään niin pieni, ettei pelkästään sille suunnatulla musiikilla voi elättää itseään. Jos siis valitsee taiteen, on syytä hankkia siviiliammatti tai varautua näkemään nälkää.

Minäkin olen urani nousuissa ja laskuissa joutunut useasti tällaisten valintojen eteen ja päättänyt, että haluan musiikista ammattini. Näpertely saa riittää – tahdon ansaita leipäni kirjoittamalla lauluja, joista ihmiset tykkäävät. Olen kuitenkin ollut onnekas siinä mielessä, että minulla ei koskaan ole ollut ambitioita minkään elämää suuremman taiteen tekemiseen. Hyvän biisin tekeminen on aina tuonut suurimman tyydytyksen ja onnistumisen tunteen. En ole kokenut joutuneeni tekemään kompromisseja kaupallisuuden suhteen, koska uskon että hyvä biisi sisältää joka tapauksessa kaupallista potentiaalia. Niille on aina tilausta. Niinpä minäkin olen äkkiä huomannut myyväni järjettömiä määriä levyjä tekemällä pelkästään sen minkä tekisin vaikka kukaan ei kuuntelisikaan! On niitä kurjempiakin kohtaloita…

Tähän liittyvänä anekdoottina mainittakoon vielä se, että ”Nummela” -albumin julkaisun kynnyksellä en pitänyt sitä erityisen kaupallisena levynä. Ajattelin, että kyllä näille lauluille varmaankin pieni kuulijakunta löytyy ja toivoin hartaasti, että tuota porukkaa olisi vain riittävästi päästäkseni levyttämään joskus vielä uudemmankin kerran…

06.09.2001

Kysymys
Minkä niminen (vaaleahiuksinen) nainen lauloi ja oli mukana Lappeenrannan keikallanne Doriksessa 10.8?

äiti 11.08.2001

Anssi vastaa
Saara Metsberg; yhtyeeni kosketinsoittaja ja taustalaulaja.

06.09.2001

Kysymys
moi!!!
mitäs mieltä sä oot The Rasmuksen Laurista?

gangsteri 11.08.2001

Anssi vastaa
Suosittu ajanviete keikkabussissani on erilaisten top 3 -listojen laatiminen. Kerran tällaisen listan otsikkona oli ”Top 3: The Rasmuksen ihanimmat pojat”. Pitkän väittelyn jälkeen päädyimme seuraavaan listaan:

1. Lauri
2. Eero
3. Aki

06.09.2001

Kysymys
Hei anssi!Jos sulta kysytään vaikka blaa,blaa,blaa ja blaa,sä vastaat vain yhteen blaa.Mistä moinen?

blaa 11.8 11.08.2001

Anssi vastaa
Yksi elämän kylmiä tosiasioita on se, että tämä on minun palstani ja teen täällä ihan mitä minua huvittaa! Joskus myös editoin näitä teidän kysymyksiänne.

06.09.2001

Kysymys
Hei Anssi!

Britney Spears, Bomfunk Mc’s, Kwan. Backstreet boys. Ihmiset tarvitsevat kaltaistasi REALISTISTA artistia. Teet hyvää musiikkia. Hienoja koskettavia sanoituksia ja melodioita. (Nyt menee juuri Harhaa. 🙂 ) Tarvitsemme ihmistä. Biisisi ovat koskettavia. Olet oma itsesi. Mukava kuunnella jotain realistista, ei aina niin kovin pirteää. Tosin, en minä teinipoppia kuuntele muutenkaan. Mies joka laulaa elämästä. Sitä tarvitsemme. Olet muutakin kuin ”artisti”. Jotain ihan muuta. Parempaa. Paljon parempaa. Vaikea selittää.. No kun kuuntelee Nummela-biisiä, selviää mitä. Mies jolla on tunteet!

Tyttö-87 11.08.2001

Anssi vastaa
Kiitoksia, vaikka henkilökohtaisesti olenkin sitä mieltä, että kyllä tuota teinipoppiakin tarvitaan. Mielestäni esim. Backstreet Boys, Britney Spears, All Saints ja Destiny´s Child ovat tehneet muutamia todellisia pop-klassikoita, joiden arvo ymmärretään vasta vuosien päästä. (Olen tosissani!)

06.09.2001

Kysymys
sanoit diggaavasi hevyä niin kerroppas muutama lenpi bändisi?

Niina 10.08.2001

Anssi vastaa
Olin nuorempana tosiaankin varsinainen metallipää. Suosikkejani olivat mm. Iron Maiden, Dio, Anthrax, Scorpions, Stone, Rainbow, Manowar (!)… Kaikista eniten pidin kuitenkin Deep Purplesta, jonka kitaristi Ritchie Blackmore oli mustiin pukeutuvana mystisenä hahmona suuri esikuvani. Ja kyllähän raskaampi musiikki maistuu minulle edelleen, kunhan sen annostelee oikein. Välillä on yksinkertaisesti pakko kuunnella vaikkapa Panteran Fucking Hostile niin kovaa kun stereoista lähtee…

06.09.2001

Kysymys
Heipä hei!

Ajattelin vastata sulle tohon:
”Yleisesti ottaen olen huolissani siitä, että onko meille kasvamassa uusi sukupolvi, jonka mielestä levyistä ei kuulu maksaa mitään kun niitä on kerran mahdollista saada ilmaiseksi?”
Ei ole. Oon ite 16 ja kuulun ilmeisesti tohon sun tarkottamaan uuteen sukupolveen ja ainakaan mä tai kukaan mun frendiporukasta ei imuroi netistä tolla tavalla musaa. Kyllä musiikki ostetaan vieläkin ja tullaan ostamaan varmasti koko ikä. Että ole huoleti. =)
Sit mullakin ois tietysti kysymyksiä. 🙂
Oon kuullu, että oot savuton, absolutisti ja vegetaristi. Se kuulostaa aika hurjalta. Miten sä oot päätyny tollasiin elämän tapoihin? Onks sulla uskonnollinen vakaumus tai jotain?
Sit toinen juttu. Sanoit, että on hyvä, että just naiset diggaa sua. Vaikuttaaks se jotenkin tähän vastaamiseen? =) Että, jos on mimmi, ni vastaat mielummin?

Sovitaan, että oon Niina =) 10.08.2001

Anssi vastaa
Olen todellakin jotenkin vain ajautunut nykyisiin elintapoihini – en ole koskaan kokenut suurta valaistumisen hetkeä, jollon kaikki olisi kirkastunut ja entinen elämä jäänyt. Kyse on periaatteessa vain siitä, että olen aina tehnyt mitä huvittaa. Ei ole yksinkertaisesti huvittanut tupakoida, ei juoda viinaa eikä nykyisin myöskään huvita syödä lihaa (olen ollut vegetaristi vasta viitisen vuotta). En ymmärrä miksi minun pitäisi tehdä asioita mitkä eivät kiinnosta. En kuitenkaan halua olla mitenkään markkinoimassa omia tapojani muillekin – jokainen tekee elämässä omat ratkaisunsa. Ei minulla ole mitään tupakoivia ja viinaa kiskovia lihansyöjiä vastaan!

Vastaamiseen vaikuttaa ainoastaan mielenkiintoinen kysymys. Tässä ei ole sukupuolikiintiöitä!

06.09.2001

Kysymys
Moro!
Onko Sinulta tulossa mitään Anssi Kela -tuotteita, kuten T-paitoja tms./yms.?….
T-paidan värinä olisi sitten varmaankin vain musta…. 🙂

Timo 10.08.2001

Anssi vastaa
T-paidoista on ollut puhetta. Yritetään järjestää!

Itse asiassa voisikin ostaa jostain Seppälästä huokean satsin yksivärisiä mustia T-paitoja ja myydä niitä sitten keikoilla ”Anssi Kela” -kiertuepaitoina…

21.08.2001

Kysymys
Saitko levystä sekä kulta-,platina- että tuplaplatinalevyn vai jouduitko esim:luopumaan kultalevystä saadessasi platinalevyn?

Tupu 10.08.2001

Anssi vastaa
Kyllä ne ihan kaikki saa pitää!

21.08.2001

Kysymys
Ensinnäkin, olet tehnyt erittäin hienon levyn. Olen todella nauttinut sen kuuntelemisesta.
Kiinnostaisi kuitenkin tietää, että milloin Anssi Kela teki ensimmäisen hyvän biisinsä? Eli
milloin teit kappaleen johon olit ja olet edelleen tyytyväinen. Mikäli sellainen löytyy, niin onkohan sitä mahdollisesti julkaistu..?
Mitä mieltä olet muuten Radioheadista?

Datsun 10.08.2001

Anssi vastaa
Kyllä se varmaankin oli ”Karhun elämää” -kappale. Tein kyseisen kipaleen vuonna 1992 ja soitan sitä keikoilla edelleen. Se on alunperin julkaistu ”Pekka ja Susi” -levyllä vuonna 1994.

Pidin Radioheadista todella paljon ”Bends” ja ”Ok Computer” -aikoihin. Viimeksimainittu teki ilmestyessään erittäin suuren vaikutuksen ja vaikutti myös omaan musiikintekemiseeni. Kahta uusinta Radioheadin levyä kuunnellessani mieleni on tehnyt kiivetä stadionin torniin ja huutaa suureen ääneen, ettei keisarilla ole vaatteita.

21.08.2001

Kysymys
Vaikea keksiä kysymyksiä joihin et olisi jo vastannut.No kokeillaas tällästä:Tuntuuko joskus että menestykselläsi ja suosiollasi olisi jokin tarkoitus?Aivan kuin kaiken olisi ”joku” tai ”jokin” suunnitellut etukäteen?.
Haluaisin vielä kiittää hienoista huuliharppu sooloista joita olen kuullut kappaleissasi.Aivan kuin Niilo konsanaan, ellei PAREMMIN…

Ulla-84 10.08.2001

Anssi vastaa
Minusta olisi aika ylimielistä julistaa, että suosiollani täytyy olla jokin elämää suurempi tarkoitus tai että minulla olisi jokin selestiaalinen missio. Minä teen vain biisejä. Uskon, että jokaisella elämällä on oma tarkoituksensa. Uskon myös, että suurimmalle osalle meistä tuo tarkoitus ei koskaan selviä. Se voi loppujen lopuksi olla hyvin pienikin juttu, mutta olen varma, että jokainen meistä on tarpeellinen pala Universumin Suuressa Tetriksessä!

21.08.2001

Kysymys
Upean levyn olet tehnyt, varsinkin Nummela (alusta omaelämänkerralliselta kulostavana) kolahti.
Silmiin jäi tuo vastaus, jonka annoit Jennille:
”Toivottavasti olen nimenomaan naisten mieleen!”
Mistä moinen, tai ymmärrän mitä sillä tarkoitat, mutta siitä voi saada väärän käsityksen.
Mm. niin, että haluat että vain naiset ovat fanejasi, suosit heitä jotenkin…?
Täysin turha viesti, mutta tulipahan kysyttyä.

päivänsäde 10.08.2001

Anssi vastaa
Ei tässä tietenkään faneja mihinkään paremmusjärjestykseen laiteta! On erittäin hienoa, että teitä on niin moneen lähtöön: on miehiä ja naisia, on nuoria ja vanhoja. Tuo vastaukseni Jennille taisi lähinnä olla jonkinlainen ankea kevennys…

21.08.2001

Kysymys
Radio mafiassa sanottiin kerran että sä oot ärsyttävän tosikkomainen. oletko?

sama 09.08.2001

Anssi vastaa
Nauraminen on syntiä.

21.08.2001

Kysymys
Hello man!

Ihan aluks täytyy sanoa, että en oo varsinaisesti sun fanis, enkä ihailija, mutta jostain kumman syystä eksyin sivuilles ja nyt jo kirjotan sulle stooria. On sun musiikki ihan kuunneltavaa, mut ei silti oikein kolahda mulle, sori 🙂 Siinä ei oo laaksoa, eikä kukkulaa, sellasta mautonta, säälittävää rämpytystä koko ajan, sori. 🙂 Sanat on ihan okei, pidän tollasesta ”kertomus” stailista. Olis muutama kysymys, johon toivoisin vastausta, vaikken niihin 60 000:een ihmiseen kuulukaan, ketkä on ostanu levysi. =)

1.Kuulin kerran sellasen sun sanoman kommentin, että platinalevyn saaminen merkitsee sulle samaa kuin frendiporukan mikroautokisan voitto… tai jotain tollasta. En voi kuin ihmetellä. Eiks se todellakaan merkitse sulle enempää? Että tärkeintä on vaan saada tehä musaa, se on sama, ostaako levyn 60 vai 60 000 ihmistä? Mites juttu nyt on, kun levys on myyny jo 60 000 kipaletta?
2.Minkälaista musiikkia ite kuuntelet nykyään?
3.Oletko koskaan ajatellut kielen vaihtamista englanniksi ja ulkomaille menoa?
Onnea tuplaplatinasta! Musta se on tosi suuri juttu. Keep on smiling 😉 Ja kiitos siitä, että ilahdutat monia ihmisiä vastaamalla kysymyksiin noin useasti!

Tuomas 09.08.2001

Anssi vastaa
1) Kuulit tämän kommentin varmaankin Jyrkin haastattelussa? Myönnän, että ilmaisin itseäni aika huonosti. Kyseessä olivat siis levy-yhtiön järjestämät platinabileet, joissa ajettiin ensin mikroautokisa ja sen jälkeen minulle luovutettiin sekä kulta- että platinalevy. Kun sitten satuin vielä voittamaan tuon karting -kisan ja toimittaja kysyi legendaarisen ”miltä nyt tuntuu” -kysymyksen, niin totesin muistaakseni, että tietysti tämä voitto maistuu erittäin makealta ja on tavallaan platinalevyäkin yllättävämpää – olinhan radan ainoa ajokortiton kuski. Platinalevyn saavuttaminen on huomattavasti pitempiaikainen prosessi ja kun sen lopulta saa, niin eihän se siinä vaiheessa enää mikään varsinainen megayllätys ole. Mutta ei tämä tietenkään tarkoita sitä, etten arvostaisi saavutustani ja olisi siitä ylpeä. Luulen, että tällaiset arvometallilevyt ovatkin sellaisia asioita, joihin täytyy ensin saada hieman etäisyyttä ja vasta sitten voi ymmärtää kuinka suurista saavutuksista loppujen lopuksi on kyse.

2) Olen huomannut, että nykyisin ei enää oikein jaksa etsiä uutta musiikkia. Joko olen lopultakin tullut vanhaksi tai sitten oman musiikin tekeminen tyydyttää tuon tarpeen. Ostankin tällä hetkellä todella vähän uusia levyjä. Voin haahuilla tuntitolkulla levykaupassa löytämättä yhtään mitään. Yleensä kotona tulee laitettua vain ne iänikuiset neilyoungit ja brucespringsteenit soimaan – minusta on tullut tylsä ihminen!

3) En.

21.08.2001

Kysymys
Kuinka monta vuotta Niilo(Neil Young)on kuulunut esikuviisi?Mikä on mielestäsi Niilon kaikkien aikojen paras biisi?Mun mielestäni Slowpoke,Looking forward ja Out of control,jotka muuten kaikki löytyvät CSNT(crosby,stills,nash&young)looking forward levyltä.
Velipoika kävi katsastamassa Niilon Oberhausenin, Saksan keikan,mahtava keikka.
Siitä asti kun kuulin ensimmäisen kerran nummela-biisin radiossa livenä,jätit minuun, myös Young-faniin lähtemättömän vaikutuksen.-KIITOS=)

Ulla -84 09.08.2001

Anssi vastaa
Tutustuin Neil Youngiin vasta ”Ragged Glory” -levyn ilmestyttyä, eli vuonna 1990. Kaikkien aikojen definitiivisesti parasta Niilo -biisiä on täysin mahdotonta lausua julki. Mielestäni ehkä uskomattomin seikka miehen urassa ja tuotannossa materiaalin hyvyys vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Useimmilla artisteilla on selkeä ”kulta-aika”, jonka jälkeen he vajoavat keskinkertaiseen itsensä toistamiseen, mutta Neil Young on ollut aina erinomainen (mielestäni myös 80-luvulla!). Helsingin keikalla pari kuukautta sitten mies soitti neljä uutta biisiä, joista ainakin kolme oli jälleen silkkaa klassikkoainesta – käsittämätöntä!

21.08.2001

Kysymys
ensin pitää lausua kiitos taas yhdestä keikasta, 8.8. espan puistossa! lähtihän se keikka pienten kommellusten jälkeen liikkeelle. sulla alkaa olla jo (?!) kiitettävästi lavakarismaa.

milla-biisi oli muuten tosi rok kun toi linja on ollut tähän asti ’hieman’ hitaampaa. ensin sitä alko kuuntelemaan että mikäs iskelmä tää on, mutta kertosäkeeseen jäi taas koukkuun. aika hassulle kuullosti kun laitoit itsesi laulussa tytön (sehän se vielä oli) rooliin. melkein maija vilkkumaa-matskua, ajattelin, mutta kyllä se sunkin biisinä menee hienosti. tuskin maltan odottaa mille biisi kuullostaa studio-versiona.

kuulin että uusi levysi tulee aikaisintaan syksyllä 2002. eikös sitten tehdä niin että alat tässä jo pikkuhiljaa tiputtelemaan uutta materiaalia sinkkujen muodossa (ens keväänä viimestään), kun sen pitkäsoiton odottaminen voi muuten olla hieman tuskaisaa. aina ei ehdi keikalle kuuntelemaan uusia biisejä..

ja vielä eräs asia joka ihmetyttää: miksi teitä aina tentataan maijan kanssa toisistanne – tai aika usein ihmiset tuntuvat etsivän jotain sidettä välillänne. mediakin tuntuu etsivän jotain.. vihainen nuori nainen vs rauhallinen fiilistelijä = ?

arvostelija 09.08.2001

Anssi vastaa
Itse en median kentässä ole huomannut moista vastakkainasettelua. City -lehdessä minusta ja Maijasta oli jutut, joissa meitä pyydettiin kommentoimaan toistemme tekemisiä, mutta sekin johtui vain siitä, että olimme molemmat kyseisen lehden sponsoroiman baarifestarin esiintyjiä. En ole koskaan tavannut Maijaa, mutta on kieltämättä totta, että ”Milla” -biisi sopisi hyvin myös hänen laulettavakseen… Taidanpa kuitenkin pitää sen itselläni!

21.08.2001

Kysymys
60 000 myytyä levyä! Uskomaton juttu, mutta kuka tahansa voi yrittää, joten ihan itseansaittua!
Ainoa mikä harmittaa, että nyt lukematon määrä Suomalaisia saattaa luulla että poliisi käyttää sinisiä valoja pysäyttäessään. Todellisuudessahan sinisillä poliisille annetaan tietä ja punaisilla valoilla pysähdytään.
Puistossa: ”Kun Laura näkee peileistänsä
Kuinka valot siniset välähtää
Vaatien pysähtymään…”
Uskallatko kommentoida 🙂

Jumankekka 09.08.2001

Anssi vastaa
Uskallan ja olen täällä jo kommentoinutkin. Kysehän on vain oikeanlaisten, mahdollisimman kuvaavien sanojen valinnasta. Siniset valot on universaali signaali; kun laulan ”valot siniset välähtää” kaikki ymmärtävät heti, että nyt on poliisi kintereillä. Jos laulaisin ”valo punainen välähtää”, niin väitänpä, että suurin osa näistä kysymyksistä täällä olisi ”hei, mikä se valo punainen oikein on?” -tyyppisiä.

21.08.2001