Langalla

| Tagit: , | Aiheet: Jumittelu | Kirjoittaja:

Erilaisten tv-sarjojen katsominen dvd:ltä on parin viime vuoden aikana poistanut lähes kokonaan tarpeeni katsella ohjelmia tv:stä. Siinä missä omien suosikkisarjojen lähetysajat ennen määrittivät arki-iltojen kulun, tulee nyt ruudun ääreen virittäydyttyä fiiliksen iskiessä. Dvd:ltä katsottuna tv-sarjan seuraamisesta tulee kuin kirjan lukemista: illat saattavat venähtää kun tulee tuijotettua putkeen useampiakin jaksoja. Jos tarina päättyy jännittävään paikkaan, niin ei tarvitse odottaa kokonaista viikkoa nähdäkseen sille jatkoa. Sarjojen maailmaankin pääsee paremmin sisään kun jaksoja nauttii tiheämmin ja isompina kerta-annoksina.

En edes muista milloin olisin viimeksi seurannut sarjaa ”vanhanaikaisesti” televisiosta. Lostia ja Pakoa tuli alkuun katsottua, mutta sitten niistä jäi joitakin jaksoja näkemättä ja sarjojen seuraaminen katkesi. Kun nykyisin uusi mielenkiintoinen sarja alkaa, en enää edes ala katsella sitä tv:stä, vaan odottelen mieluummin hetken ja hankin sitten ensimmäisen tuotantokauden suoraan dvd:nä. Hyllyssä onkin tällä hetkellä useampiakin sarjoja jonottamassa pääsyä katseluvuoroon. Jotenkin niitä on myös mukava omistaa fyysisessä muodossa – pitkä jono sarjabokseja hyllyssä on vakuuttava sisustuselementti.

Viimeisin jumitteluni päättyi eilen illalla, kun katsoin Langalla-sarjan viimeisen jakson. Nyt on hieman tyhjä olo: minusta ja tämän sarjan hahmoista tuli tässä muutaman kuukauden aikana hyvin läheiset ystävät.

Olen tähän asti pitänyt Sopranosia parhaana koskaan näkemänäni tv-sarjana. Nyt en ole tästä enää ihan varma. Langalla höyryää tietysti vielä hieman liian tuoreena mielessäni voidakseni arvioida sitä täysin objektiivisesti, mutta päällimmäinen tunne eilen illalla viimeisten lopputekstien pyöriessä oli, että tulikohan tässä juuri nähtyä paras tv-sarja ikinä?

Langalla sijoittuu Baltimoreen, tapahtumien tumassa on poliisien hedelmätön kamppailu huumerikollisuutta vastaan. Sarjan on sanottu olevan television realistisin kuvaus poliisityöstä: nämä kytät eivät juoksentele ympäriinsä pyssyt tanassa, viljele karatepotkuja huumeparonien otsaluihin tai ratko murhia etsimällä kummallista todistusaineistoa. Päinvastoin: suurin osa Baltimoren poliisilaitoksen energiasta tuntuu kuluvan vain byrokraattiseen jaappaukseen, jolla rikostilastoja yritetään peukaloida pienemmiksi kaupungin päättäjien miellyttämiseksi. Kulissien takainen poliittinen peli ja kähmintä ovatkin sarjassa yhtä merkittävässä roolissa kuin varsinainen poliisityökin.

Sarjaa tehtiin viisi tuotantokautta. Langalla on ns. jatkuvajuoninen tv-sarja, se täytyy käytännössä nähdä heti ensimmäisestä jaksosta lähtien – myöhemmin voi olla erittäin työlästä hypätä kelkkaan. Näyttelijäkaartissa ei ole tunnettuja tähtiä, mikä on ollut sarjan kirjoittajille siunaus: hahmogalleria on todella rosoinen ja elämänmakuinen, mutta kaikkein merkittävintä on kenties se, ettei sarjalla ole varsinaista päähenkilöä. Alkuun sellainen on Dominic Westin esittämä, omien sisäisten demoniensa kanssa painiskeleva etsivä Jimmy McNulty, mutta varsinkin neljännellä kaudella McNultya nähdään enää vain silloin tällöin tarinan kulkiessa enemmän muiden hahmojen vetämänä. Jos sarjassa olisi ollut tähtinäyttelijöitä, niin heidän lärvinsä olisivat varmaankin olleet lähes jatkuvasti ruudussa. Nyt painopiste on vain ja ainostaan fantastisesti kirjoitetussa tarinassa.

Langalla on puserrettu täyteen toinen toistaan mainiompia hahmoja. Esimerkiksi Omar Little: tupakkaa ketjussa polttava haulikolla aseistautunut gangsteri, joka pitkässä palttoossaan kylvää kauhua kaduille. Nerokkainta Omarissa on kuitenkin se, että tämä superviileä antisankari ja myyttinen nykyajan huuliharppukostaja on miehiä julkisesti suuteleva homo. (Barack Obama joutui ilmeisesti vaalikampanjansa aikana vaikeuksiin mainittuaan, että Langalla on hänen suosikkisarjansa ja Omar lempihahmonsa.) Tai Jay Landsman: pornolehtiä lukeva lihava poliisikersantti, jonka toimenkuvana on lähinnä jarrutella todellista poliisityötä. Tai Snoop: poikamainen katujen tyttö, joka hoitelee huumejenginsä likaiset työt. Tai Clay Davis: korruptoitunut senaattori, jonka pitkät ”shiiiiiiiit” -venytykset ovat niin nautinnollisia, että ne pitää aina kelata ja katsoa uudestaan.

Jokainen viidestä tuotantokaudesta muodostaa oman kokonaisuutensa. Ensimmäisellä kaudella seurataan poliisien taistelua Länsi-Baltimoren pahinta huumeliigaa vastaan. Toisella kaudella tarina siirtyy satamaan, missä laivojen vähentyessä satamatyöläiset ajautuvat hankkimaan rahoitusta ammattiliitolleen laittomin keinoin. Kolmannella kaudella palataan kaduille huumerikollisten sisäiseen valtataisteluun ja seurataan kuinka turhautunut poliisijohtaja hakee kaupungin huumeongelmaan luovaa ratkaisua sallimalla salaa huumeiden myynnin tietyillä alueilla. Tästä seuraa poliittista johtoa ravisteleva skandaali – sarja siirtyykin tällä kaudella myös kaupungintalon käytäville. Neljäs kausi puolestaan kertoo siitä, mistä huumerikolliset tulevat: suurennuslasi tähdätään katujen lapsiin ja määrärahojen puutteessa natisevan koululaitoksen ongelmiin. Viidennellä kaudella tarkasteluun otetaan vielä median ja lehdistön rooli, se miten paikallinen sanomalehti taistelee selviytymisestään muuttuneessa mediamaailmassa toimittajien venyttäessä journalistista etiikkaansa.

Aika harvasta poliisisarjasta tulee sellainen olo, että katsoessa oikeasti sivistyy. Langalla tarjoaa mahtavan ajankuvan 2000-luvun Amerikasta; sen poliisilaitoksesta, poliitikoista, sinikaulustyöläisistä, koululaitoksesta, syrjäytyneistä, mediasta, rikollisista. Kokonaisuuden katsottuaan jää sellainen olo kuin olisi tv:n tuijottamisen sijaan lukenut eeppistä kirjallisuutta.

Paras tv-sarja ikinä? Katsotaan, annetaan kysymyksen vielä hiukan muhia. Sen voin kuitenkin jo suoralta kädeltä sanoa, että Langalla on niin maan tulen saatanan hyvä. Suosittelen kiihkeästi!

Langalla

www.hbo.com/thewire

Kommentit

 1. Tämähän täytyy ottaa väijynnän alle, kun noin paljon kehuja kuuluu. Kumma kyllä, mutten ole ennen kuullutkaan koko sarjasta.

 2. nää o näitä anssin fiilistelyjä. nevä höörd of…

 3. Olen kuullut tästä sarjasta. Sitä esitettiin TV:ssä joskus keskellä yötä. En vaivautunut katsomaan.

 4. Minäkin olen kuullut paljon kehuja tästä sarjasta, mutta katsomaan en ole vielä päässyt. Kaippa sitä voisi tässä hyvänä kesäsarjana katsoa

 5. Sarjaa on tosiaan esitetty Suomen tv:ssäkin. Ymmärtääkseni kuitenkin kummallisiin vuorokaudenaikoihin, sitä taidettiin vielä pallotella eri kanavillakin. Joten en ihmettele, että sarja on jäänyt täällä vähälle huomiolle.

  Eipä Langalla kai ollut jenkeissäkään mikään varsinainen hittisarja. Kaikkein käsittämättömintä mielestäni on kuitenkin se, ettei sarja viiden vuotensa aikana voittanut ainuttakaan Emmyä. Tämä ei astu aivoon. Oikeusmurha.

 6. Tätä sarjaa on kehuttu minulle muutamasta eri lähteestä mutta vieläkään en ole päässyt sitä katsomaan.

  Anssi, katsoitko koskaan West Wingiä? Se on minun suosikkisarja. Siinä on hämmentävästi saatu politiikasta mielenkiintoista ja sarja kertoo ideaalista Amerikan presidentistä ja Valkoisen talon työntekijöistä. Myös tämä sarja on sivistävä.

  Minulla on muutama tuotantokausi jos haluat lainaa.

 7. Katsoin West Wingiä silloin kun se alunperin tuli televisiosta. Ainakin pari-kolme ensimmäistä kautta tuli väijyttyä hyvinkin aktiivisesti, sen jälkeen aloin tipahdella kyydistä ja lopulta sarjan seuraaminen jäi. Mutta laatusarja on toden totta kyseessä. En tiedä sitä kuinka realistinen West Wing sitten loppujen lopuksi on, mutta kyllä sitä katsoessa tuli tosiaan sellainen olo, että ymmärsi politiikantekoa hiukan paremmin.

  Jos kerran pidät West Wingstä, niin olen varma, että myös Langalla toimii. Siinä on kolmannesta kaudesta eteenpäin hyvin samantyyppistä kuvausta poliittisesta pelistä ja kampanjoinnista.

 8. Minä taas tilasin yhden kauden MacGyveria. Laatusarja se ei ole, mutta toimii edelleen, eikä herätä niin paljon myötähäpeän tuntemuksia kuin esimerkiksi Ritari Ässä.

 9. Löysin Langalla sarjan vahingossa 1. tuotantokaudella, kesken kaiken. Jäin koukkuun samantien. Tämä (Asema 62 ohella) on parasta mitä TV on näyttänyt. Täten en kykene ymmärtämään, miten sarja sai noin ”tappo” lähetysajan? Sitä sarjaa ei voinut löytää kun vahingossa. Ymmärrän myöhäisen lähetysajan sinä mielessä, että sarjassa oli tavallaan melko ”brutaaleja” juttuja, mutta kaikki jotenkin silti esitettiin realismin rajoissa. Langalla vaan oli loistavasti kirjoitettu(!) ja loistavavien näyttelijöiden näyttelemä, ilman päähenkilöä.

 10. Todellakin eräs parhaista sarjoista, ellei paras.

 11. Mainiota! Tsekkasin tuon trailerin lisäksi myös pidemmän pätkän sarjan tekemisestä ja olen nyt aika mehuissani. Kun tekijöinä ja näyttelijöinä on tuollaisia naamoja, ja aiheena tuollainen aihe, niin eihän se nyt voi mitenkään olla huono!

 12. Aika myöhään tän jutun löysyin, en ikinä uskonut että suomesta löytyisi toista joka oikeasti tajuasi tän sarjan perään… Ainoa haitta tällä sarjalla on se että se pilasi minulta tv-sarjojen katselun loppuiäksi.. Mikään sarja, ei mikään voi tulla lähellekkään tämän sarjan laatua.. Se on aivan uskomottoman hyvä.. Sopranos on hyvä, West Wing on hyvä, The Shield oli mahtava mutta Langalla on Täydellinen..

 13. Ei voi olla ottamatta lisää selvää tästä sarjasta näin antaumuksella ja yksityiskohtaisesti kirjoitetun analyysin jälkeen 😀

 14. Se tosiaan kannattaa. Sarja käynnistyy aika hitaasti – ei pidä luovuttaa vaikkei parin ensimmäisen jakson jälkeen olisikaan vielä täysin kärryillä. Viitseliäisyys palkitaan ruhtinaallisesti.

 15. Tuli katsottua tämä sarja ja googlettelun jälkeen eksyin tänne. Tekstiisi kiteytyi aika hyvin oma mielipide sarjasta. Parhautta.

 16. Komppaan Anssia, edelleenkin asiaa tämä teksti. Alkoi juuri uusintakierros (Yle2), katsokaa!

 17. Täytyy myöntää että The Wire, The Sopranos ja Breaking Bad parasta teeveetä koskaan, eikä mitenkään voi laittaa parhausjärjestykseen. Ootko tykänny breaking badista? BB on pahimmillaan todella raaka ja puolessa välissä hetken verran verran olin tylsistynyt, niin samassa BB heitti mielettömät juonenkäänteet ruutuun. Bravo! Koskaan ei ole ollut näin hyvää aikakautta kuin 2000-luku, mitä tulee tv-tuotantoon eikä hyvyydellä ole loppua näkyvissä.

 18. Breaking bad on todella hyvä vaikka erilainen kahteen muuhun sarjaan verrattuna. On lähes mahdoton verrata näitä kolmea yhtään keskenään. Sulla on hyvä katselutahti kun vasta kesällä tulee viimeisen BB kauden loput jaksot. On todellakin kaiken katsomisen arvoinen, vaikka ihan hetken, sen yhden minuutin, voisi tylsistyttää.

  Nuoremman ”Yo! Lick my junk bitch!”-kielenkäyttö hymyilyttää joka kerta yhtä paljon.

 19. No nyt se Breaking Bad sitten päättyy. Täytyy ihmetellä että sarja vain paranee loppua kohden ja onnistuu loksauttamaan leuat kerta toisensa jälkeen. Aika kuvaavaa on että kolmanneksi viimeinen jakso sai täyden 10 yli 31 000 katsojalta, mikä on ainutlaatuista IMDB:ssä.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.