Kuka pelkää ja ketä?

| Tagit: | Aiheet: Huomiot | Kirjoittaja:
Herra Huu
Herra Huu

Ekaluokkalainen tyttäreni kertoi, että hauskinta koulussa on se, kun liikuntatunneilla leikitään Kuka pelkää valmentajaa? -nimistä leikkiä. Siinä juostaan jumppasalin seinältä toiselle yrittäen väistää ”valmentajaa”. Tuttu leikki: omassa lapsuudessani se vain tunnettiin nimellä Kuka pelkää mustaa miestä?

Kirjoitin jo taannoin, että on hauskaa seurata oman jälkikasvun kanssa kuinka vuosikymmeniä vanhat traditiot ovat edelleen voimissaan, kuitenkin nykyaikaan päivitettyinä versioina. Mustan miehen vaihtuminen valmentajaksi taitaa olla tälle ajalle tyypillistä ylireagointia. Minä ainakin muistan, ettei lapsena ”kuka pelkää mustaa miestä” -huudon kajahtaessa tullut edes mieleeni, että sillä voitaisiin tarkoittaa tummaihoista ihmistä rasistisessa mielessä: omassa ajatusmaailmassani tuo leikin musta mies oli jonkinlainen Herra Huu, mustiin pukeutunut lasten pelottelija.

Mieleeni kuitenkin tuli, että jos 2000-luvulla Kuka pelkää valmentajaa? -nimellä tunnettu leikki oli vielä 70-luvulla Kuka pelkää mustaa miestä?, niin mikähän leikin nimi on mahtanut olla 50-luvulla?

Varmaankin jotain aika tykkiä.

Lisäksi mieleen tuli, että olisikin jo aika lukea Herra Huut uudestaan.

Kommentit

 1. Kyllä se minunkin ala-aste aikoina oli musta mies 😀 olen sentään vain 23-vuotias. Kehitys on ollut nopeaa. Ehkä vähän liiankin nopeaa. Tietysti on hyvä, että traditiot elää 🙂
  Tuosta kehityksestähän Anssi saisi jo biisin aihetta…

  Kiitokset Nenäpäivä -showsta!!

 2. Varmaankaan tämä herra ei ole aivan syytön tuon uuden ”pelotteen” keksimiselle: http://www.iltasanomat.fi/videot/jaakiekko/1674012

  Etenkin toimittajien kysymyksiin vastaaminen (alkaa suunnilleen kohdassa 07:05) on melkoista tykitystä.

  Videolla esiintyy Jääkiekkoleijona numero 79, ihminen, Neuvostoliiton kaataja, valmentaja Juhani Tamminen. Sisältää runsaasti lapsille sopimatonta kielenkäyttöä.

 3. Musta mies se oli vielä 80- ja 90-luvuillakin. Ja itsekin mielsin sen juuri Herra Who -tyyppiseksi hiippariksi.

  …Vaan nyt kun ajattelee, niin viittaansa liehutteleva viiksekäs outoja puhuva setä, tuostakinhan voi moralisti keksiä vaikka mitä järkyttävää. Mutta että valmentajaa? Tähän on nyt siis tultu. Olisi edes päävalmentajaa tai lajijohtajaa.

 4. Olin vuosituhannen taitteessa koulunkäyntiavustajana, ja siellä kysyttiin: ”Kuka pelkää kouluhiirtä?” Teki mieli huutaa jotta ”Ei vi**u kukaan!”

  Lasten päiväkodissa on nyt kyllä käytetty Mustaa Pekkaa, eli toivoa on.

 5. Itse olen vetänyt ”Kuka pelkää hämähäkkiä?” -leikkiä. Siinä on se idea, että kiinni jääneet jämähtävät paikoilleen ja muuttuvat hämähäkinverkoksi, joka kurkottelee hämähäkin apuna. (En ole tietenkään keksinyt itse tuota nerokasta muunnelmaa.)

  Varsin monet nykylapset tunnistavat leikin edelleen musta mies -version nimellä.

 6. Itse aloitin ekanluokan -99 ja kyllä silloin vielä leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä?” eli ihan viimeaikoina varmaan muutettu tuo nimi.

 7. Riippunee hyvin paljon koulusta ja opettajista, minkä nimisenä leikkiä leikitään. Itse olen juoksuttanut lapsosia karkuun mustaa makkaraa. 😀

 8. Tunnen erinomaisen läheisesti kaksi afrikkalaista, teini-ikäistä lasta. Keskustelin heidän kanssaan tästä asiasta.
  Kun he olivat 3-vuotiaita, päiväkerhossa leikittiin ”Kuka pelkää leijonaa?”
  Se on heidän mielestään ehdottomasti parempi kuin ”musta mies”, josta tulee mieleen sana neekeri.
  Mustia miehiä ei tarvitse pelätä,
  mutta leijonaa on syytäkin juosta kirkuen karkuun!

 9. Voi, tulikin tuosta jutusta niin nostalginen olo! Mieleeni tulvahti kaikki lapsena leikityt leikit; Purkkis, Kirkonrotta, 10 tikkua laudalla, Tuikkis jne. Voi noita aikoja..saisipa ne vielä takaisin..

  Annoin periksi vähän aikaa sitten ja liityinpä minäkin sitten naamakirjaan ja nyt olen ilokseni ”löytänyt” monia jo ”unohtuneita” kavereita, joiden kanssa leikittiin juurikin noita leikkejä ihan tosissaan kotikulmilla sydämet kahtasataa pampattaen! 🙂

  Tänään olikin niin nostalginen olo, että laitoin Dingon soimaan ja kauhukseni huomasin osaavani lähes kaikki sanat ulkoa..Siis miten mä ne voin muistaa?! En ole Dingoa kunnolla kuunnellut moniin vuosiin. Että näin se minunkin muistini näköjään tallentelee kaikkea tosi oleellista tietoa! Sitä on näköjään siis liikkeellä! 🙂

 10. Anssi sä oot viisas äijä.

  Ja miljonääri.

 11. Onnella on pokerinpeluussa yllättävän vähän tekemistä. Menestynyt pelaaja oppii ajan kanssa lukemaan vastustajien aivoituksia ja etenee ja taktikoi sen mukaan. Pokeriammattilaisena ei tyhmät pärjää. Toki jos kavereiden kanssa korttia satunnaisesti ajanvietteenä lätkii, niin hyvillä korteilla ja onnella on paljonkin merkitystä.

 12. En minä nimenmuutosta ainakaan ylireagointina pitäisi. Saattaa tietenkin riippua siitä, millä alueella lapsi koulua käy. Omani käy ala-astetta alueella, jossa joka luokalla on maahanmuuttaja-taustaisia. Tuntuisi aivan hullulta, että leikissä käytettäisiin pelotteena mielikuvia, jotka helposti yhdistyvät näiden lasten isiin. Vaikka jonkun isä saattaa tietenkin olla esimerkiksi valmentajakin, on kyse kuitenkin eri asasta. Nimittäin kyllä niistä luokkakaverien vanhemmista löytyy niitäkin, jotka aivan tosissaan sitä pelkoa niitä ”mustia miehiä” ja maahanmuuttajia kohtaan jo muutenkin viljelevät.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.