Biisiringin koollekutsu

| Tagit: , | Aiheet: Internet, Musiikki | Kirjoittaja:

Askartelin läppärillä demoa tekemästäni biisistä. Tuli tällainen ajatus: millainen kappale mahtaisi syntyä jos sama GarageBand-tiedosto kiertäisi ihmiseltä toiselle ilman, että soittajat tuntevat toisiaan tai ovat keskenään minkäänlaisessa vuorovaikutuksessa?

Kokeillaan!

Kutsun siis tämän blogin lukijoissa mahdollisesti piileviä musiikintekijöitä tekemään kanssani biisiä. Homman olisi tarkoitus edetä jotenkin tähän malliin:

Teen ensin pohjaraidan, jolle rämpyttelen soinnut akustisella kitaralla. Merkitsen samalla myös kappaleen rakenteen. En kuitenkaan tee mitään muuta: lähtökohtana on pelkkä metronomi ja akustinen kitara.

Tämän jälkeen lähetän GarageBand-tiedoston seuraavalle tekijälle, hän lisää pohjan päälle haluamansa jutut. Sitten kappaleen saa työstettäväkseen taas seuraava henkilö, sitten seuraava. Ajatuksena on, että kukin lisäisi biisiin vain yhden asian.

Kun pohjissa on riittävästi asiaa, väännän biisiin tekstin ja turautan lauluraidat. Lopuksi miksaan paketin läjään ja laitan kappaleen myyntiin tämän saitin Musiikkipuotiin.

Koska tekijöitä tulee olemaan useampia, niin ei tietenkään ole reilua, jos vain minä lyön biisillä rahoiksi. Ajattelinkin, ettei rahoiksi tulisi lyömään kukaan: kun tämä kappale aikanaan valmistuu ja julkaistaan, niin ohjaan sen tuoton kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen. En ole vielä päättänyt kohdetta, biisien myyntiä hoitavalla Equal Dreams -palvelulla on kuitenkin yhteistyökumppaneina monia asiallisia hyväntekeväisyysjärjestöjä.

Projektiin uhraamanne työpanos tulee siis menemään hyvään tarkoitukseen.

Tekijät saavat joka tapauksessa nimensä näkyviin krediiteissä. Ajattelin myös, että laulun edistymistä voisi seurata tässä blogissa musiikkinäytteiden muodossa, jolloin jokaisen työvaiheen jälkeen olisi kuultavissa itse kunkin panos.

Jos haluat ottaa tähän hankkeeseen osaa, toimi seuraavasti:

Lähetä sähköposti osoitteeseen info(ät)anssikela.com. Kerro meilissä lyhyesti itsestäsi sekä siitä mitä osaat käytännössä tehdä (eli oletko esim. kosketinsoittaja, basisti tai hyvä ohjelmoimaan biittejä).

HUOM! Voit osallistua biisirinkiin ainoastaan jos sinulla on GarageBand ’11 -ohjelma (versio 6.0). Kaikkien rinkiläisten pitää saada raidat auki omilla koneillaan – myös käytettyjen soundien tulee siksi olla ko. GarageBand-version peruskamaa. Toivon osallistujilta myös sen verran itsekritiikkiä, että katsotte voivanne selviytyä tehtävästi kunnialla. Jos olet siis ottanut kolme pianotuntia, niin älä tarjoa itseäsi soittamaan kiippariraitaa.

Odottelen yhteydenottojanne!

Päivitys 3. tammikuuta: Osallistujia on ilmoittaunut runsaasti, ainakin toistaiseksi kaikki paikat on täytetty. Teoksen edistymistä seurataan tässä blogissa ja matkan varrella voi hyvinkin tulla tarpeita uusille tekijöille. Pysytelkää siis taajuuksilla.

Kommentit

 1. Kauhiaa.

  Osaakohan kukaan..en minä ainakaan..

 2. Loistava idea! Jään mielenkiinnolla odottamaan. Itse en viitsi työntää lusikkaa soppaan, kun ei pariin vuoteen ole tullut avattua moista ohjelmaa Pro Toolsista puhumattakaan. Minkähänlainen äänitaivas maalautuu? Vähän kyllä pelkään että menee sekamelskaksi, mutta teoriassahan idea on lähes nerokas.

 3. Ilmoittautumisia onkin jo tullut. Tosin valtaosa on ollut kitaristeja, nyt tarvittaisiin myös muiden soitinten tahi koneiden taitajia!

 4. Syntetisaattoria myös onnistuis täältä, sekä kaikenmoisen erikoisäänien teko, itel vaa kaatuu tuoho garageband ohjelmiston puutteeseen. Mut loistava idea tää kyl! Ja hienoa että hyväntekeväisyyteen kaikenlisäks kaikki menöö. No ehkä tuolle biisille vois joku sit kuvata videonki nolla budjetilla? Itel ainaki mielenkiintoa tehdä semmoone heh.

 5. Tuo Garageband vaatimus karsii varmaan monia. Mutta toisaalta ei aivan valtavaa määrää tekijöitä varmaan voi ottaa mukaankaan. Samantyylistä hommaa ollaan tehty muilla foorumeilla niin, että alullepanija on laittanut MP3:en liikkeelle. Tuon MP3:en päälle on jokainen soittanut oman juttunsa ja lähettänyt sitten oman osuutensa Wav tiedostona organisoijalle lopullista miksausta varten. Näin ei olla riippuvaisia ohjelmista. MP3:sta on lisäksi kevyempi jakaa kuin moniraitaprojektia.

 6. Joo varsinkin tuo uusi versio garagesta on vähä huonompi homma kun omaa vain ´09 ohjelman. Ja itsellä olisi tarjota vain laulua kun kitaraa ei nyt niin hienosti osaa soittaa.

 7. @Johnny: GarageBand-vaatimus on kieltämättä omiaan vähentämään osallistujien määrää. Pidän sitä kuitenkin yksinkertaisimpana tapana hoitaa tämä homma, kaikki pelaavat samalla kentällä. Joten mennään nyt näillä säädöillä.

  Jos tällaisia hankkeita tehdään vielä tulevaisuudessa, niin ehkä silloin voi miettiä muitakin tapoja. Riippuu siitä miten tämä onnistuu.

 8. Voisiko olla mahdollista kilpailuttaa biisiin teksti? Jos siinä sun tekemässä pohjassa on jo melodia, niin sanoittamisen aloittaminen onnistuu ja vaikkapa vielä antamastasi aiheesta. Parhaiten suuhusi sopiva teksti päätyisi sitten lopulliseen versioon.

 9. Alkuperäinen ajatukseni oli, että itse biisi olisi omani sävellyksen ja sanoituksen osalta, ulkoistaisin vain soittamisen ja sovittamisen. Mutta voihan tuota sanoitusasiaakin vielä tuumata, katsotaan kun päästään hiukan pidemmälle.

  Biisirinki on joka tapauksessa jo vauhdissa: säveltelin eilen pienen rallatuksen ja lähetin sen hetki sitten ringin seuraavalle lenkille, jonka olisi tarkoitus purkittaa jonkinlaista komppia.

  Ainuttakaan basistia ei ole vielä ilmoittautunut mukaan. Joten jos olet basisti, niin liityhän rinkiin! Voin toki soitella bassoraidan itsekin, mutta se sotisi pahasti alkuperäistä ideaa vastaan.

 10. Minä soitan kyllä bassoakin, mutta kun GarageBandista minulla on vain ’09 -versio. Ja vaikka idea onkin loistava, en ihan sen takia viitsisi hankkia uutta. 🙂

  Tulevaisuuden proggiksiin osallistun mielelläni, joko kitaristina, basistina, kosketinsoittajana tai laulajana. 🙂 Oliko tähän muuten tulossa taustalauluja?

  Ja onko tuosta GB’11:sta muuten mahdollista tallentaa ’09-versioon yhteensopivaksi?

 11. En ole ihan varma noista yhteensopivuusasioista. Itselläni on ainakin joskus käynyt GB-versioiden kanssa niin, että uudempi versio ei ole kunnolla avannut vanhalla versiolla tehtyä projektia. Mutta silloin kyse oli muistaakseni vanhemmasta versiosta kuin ’09.

 12. Ilmoittauduin basistiksi jollei paikka ollut jo täynnä. GB löytyy.

 13. Entä jos haluaa tulla biisille laulamaan? Siis loistava juttu
  kuitenkin Anssi! Hyvään tarkoitukseen käytettyä julkisuutta. Mahtavaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! En tiedä miten tämä tulee toimimaan, mutta jo ideana kuitenkin kiva.

  JEss!!

 14. GarageBand ’11, just. Kirjoitetaan samalla jatkotarina, mutta se pitää kirjoittaa vain aidolla sulkakynällä käyttäen vastapuristetun neitsyen verta musteena?

  Kiva ajatuksena noin muuten.

 15. Perkaan tässä lomien jälkeistä sähköpostisumaa ja nyt näyttää siltä, että ainakin toistaiseksi Biisiringissä on jo tarpeeksi tekijöitä. Kiitokset kaikille mielenkiinnosta!

  Projektin etenemistä seurataan tässä blogissa. Voi hyvin olla, että matkan varrella tulee vielä tarpeita uusillekin tekijöille. Tässä vaiheessa kuitenkin mennään eteenpäin näillä jäykkyyksillä.

 16. hyvä Anssi, hieno veto! Jään mielenkiinnolla venttaamaan tuloksia. Ja GB:stä nillittäjille; mikäs sen sitten pitäis olla;)!

 17. Tästä postauksesta puuttuu biisirinki -tagi/kategoriamerkintä..

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.