Biisirinki alkaa

| Tagit: , | Aiheet: Musiikki | Kirjoittaja:

Ennen vuodenvaihdetta koollekutsumani Biisirinki on vihdoin päässyt toimeen.

Minä avasin pelin tekemällä nopeasti sävellyksen. Kuuntelin lukuisia puhelimeeni tallettamiani rämpytyksiä ja lallatteluja, valitsin niistä tulevan biisin aihioksi tällaisen:

Melodia

Tämä kuulosti minusta kappaleen kertosäkeistöltä. Päätin, että melodia lyötäisiin tiskiin heti kättelyssä – biisi alkaisi römeästi kertovärssyllä. Tekaisin sen perään säkeistön, laadin myös c-osan. Rakenteesta tulikin hiukan erikoinen. Tavallisen pop-kappaleen rakenteen voi tiivistetysti sanoa noudattavan ABABCB -rakennetta (A on säkeistö, B kertosäkeistö ja C tietysti c-osa). Tämän biisin rakenteeksi kuitenkin muodostui BABACB. Omasta tuotannostani ei taida löytyä toista kappaletta, jonka rakenne olisi juuri tuollainen.

Säveltäessäni tein samalla demoa GarageBandiin: äänitin akustista kitaraa ja laulua MacBookin sisäisellä mikrofonilla. Päätin jättää tämän karun muistiinpanon tulevan kappaleen pohjaksi. Tein siitä tarkoituksella mahdollisimman niukan – en edes kompannut kitaralla, ainoastaan löin soinnut tahtien ensimmäiselle iskulle. Tällä tavoin jätin muille tekijöille mahdollisimman vapaat kädet omien tonttiensa suhteen, en halunnut vielä tässä vaiheessa tehdä sen kummempia sovitusratkaisuja.

Lauluraidastakin tuli hyvin viitteellinen. Tekstiä ei vielä ole, laulelin pappadapaada -sanoilla. Yleensä käy niin, että siinä vaiheessa kun biiseihin tulee oikeaa lyriikkaa, niin alkuperäiset melodiat ja painotukset saattavat muuttua reilustikin. Nyt kuultava lallatusraita on siis vain lähinnä merkkaamassa sitä, mihin kohtiin laulua on tulossa.

Tekemäni luonnos kuulostaa tältä:

Biisirinki, vaihe 1

Sitten tuli aika lähettää tekele ringin toiselle lenkille. Hän on Robert Palomäki Porvoosta, omien sanojensa mukaan ääni-, rumpu- ynnä kitarapoika ja siinäpä se. Mainittakoon kuitenkin Roopen olevan myöskin hemmetin asiallisen Final Assault -yhtyeen rumpali.

Toivoin Roopelta kappaleeseen näin aluksi jonkinlaista komppia. Miehen bassorumpujalka on kirjaimellisesti kipsissä, mutta hän lupasi tehdä kuitenkin jotain. Paluupostissa tulikin rumpuluuppeja, näin Roope kertoo niiden tekemisestä:

Äänittelin Senkun 451:llä Leedy-virveliä ja samaisen lafkan 906:lla Istanbulin Cindy Blackman-haitsua (overheadina vielä AKG:n 414) yhtaikaa soittaen. Kipsijalasta johtuen kyhäsin sit bassarin jostain omasta Yamaha Maple Custom -samplesta käsityönä paikoilleen. Pöts.

Roopen pötsäyksen jälkeen kappale kuulostaa tältä:

Biisirinki, vaihe 2

Tämä on tilanne tällä hetkellä. Tiedosto on jo lähetetty ringin seuraavalle lenkille, odotan jännityksellä minkälaista asiaa sieltä tulee takaisin. GarageBandin työpöydällä on vielä toistaiseksi melko hiljaista:

Kommentit

 1. Kuulostaa lupaavalta 🙂 Tuoho tuli heti mielee vetää joku hieno piano pimputus päälle. Joku sais rykästä harmonikka raitaaki sinne johonki välii 😀 Miksei huiluki sopis tuonne yhtee väliin myös. Sitä päivää odotelles ku voi osallistua ei-mäkkäri-ohjelmal mukaan.

  Oisko mahdollista ostaa tuo kappale instrumentaalina myös kun se valmistuu? a) Joitakin kiinnostaa karaoke-versiot b) Lisää massia hyväntekeväisyyteen c) Tietty lauletun kappaleen lisäks ostaisin! 😀

 2. Samanlaista se on näköjään kaikki rakentaminen,yksinkertaisimmista pohjatöistä aletaan,jotka ovat kuitenkin kaiken perusta eli tärkein.
  Tämä on mielenkiintoista seurattavaa tämmöiselle känsäkouralle,ai että kun odotan jo koska sähkikset alkaa soida!

 3. Mahtavaa, tämäpäs vasta on kiva kokeilu! Ollin mainitsema haitari, ts. rantaurut itseltäni löytyisi, mutta taidanpa pidättäytyä osanotosta tällä kertaa. Mutta mielenkiinnolla jään seuraamaan.

 4. Jep, mukava päästä kuulemaan mihin suuntaan ollaan menossa. Sormet syyhyten odotellaan.

 5. Hyvä melodia, ja rummutkin toimii niin kuin pitää! Jännityksellä odotan, mikä on homman lopputulos. Ideahan on loistava! En ole kuullut, että vastaavaa olisi toteutettu muualla, ainakaan Suomessa. Joskus tai jopa usein tuntuu siltä, että netti on hanurista, mutta tällainen projekti palauttaa vähän uskoa netin hyviinkin puoliin. Vuorovaikutusta ja niin edelleen…

  Hanurista päästään tietenkin sujuvasti harmonikkaan, josta Olli P. kirjoitti: miksei sekin tuon kakun päälle sopisi, jos soittaja löytyy. Huuliharppuakin mietin, mutta sitä on Anssin piiseissä kuultu jo paljon (mikä on toki mielestäni vain positiivinen asia). Tähän se ei välttämättä sopisi niin hyvin, ja ainakaan itse en pysty C/Am-harpullani ja rajallisilla taidoillani edes kokeilemaan, kun tää piisi menee käsittääkseni D-mollissa 😉

 6. Kertsi kuulostaa kivalta! Kiinnostava kyl nähä minkälainen biisi tästä syntyy.

 7. Noi roopen rummut toimii kyllä hianosti ja pelaa tosi hyvin yhteen ton alkuperäisen raidan kanssa! Onnittelut siitä! Mukavan jyhkeä basso 🙂

 8. Heti ekoista soinnuista tuli tuttuuden tunne. No ei se Yardbirdsin For your love nyt ihan samalla tavalla lähde, mutta niin lähellä kuitenkin, että väkisin mieleen tulee. Spotifysta voi käydä tsekkaamassa, jos ei ole tuttu biisi.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.