Mielipiteistä

| Aiheet: Mielipiteet | Kirjoittaja:

Juha H kirjoitti edellisen postaukseni perään seuraavanlaisen kommentin:

Lienee kirjoittamaton sääntö että uskonnosta ja politiikasta ei kannata viritellä keskustelua päivällisillä.

Monet tunnetut muusikot ovat ottaneet kantaa näkyvästi ja voimakkaasti, mutta ainakin osalla heistä on ollut siihen ns. varaa – kuten vaikka Brucella. Tarkoitan tällä sitä että kun suosio ja busineksen pyöriminen on mitä on, ei haittaa vaikka joku toista mieltä oleva vetäisi kidneypavut nenäänsä.

Rohkeaahan tämä sinulta Anssi on, mutta ei taida edistää uraasi artistina ainakaan nykyisessä tilanteessa.

Ryhdyin kirjoittamaan Juhalle vastausta, mutta pian totesin aiheen ansaitsevan ihan oman postauksensa. Olen nimittäin viime aikoina miettinyt paljon näitä julkisia mielipiteenilmauksiani.

Aikaisemmin kantani oli, etten ota artistina kantaa. Turha suututtaa ketään. Kieltäydyin kategorisesti erityisesti kaikesta, mikä haiskahti vähääkään politiikalta. Edellisten presidentivaalien aikaan minua lähestyttiin useammankin ehdokkaan taholta – vastaukseni kaikille oli ei.

Kolmisen vuotta sitten päätin muuttaa linjaustani.

Syynä tähän on se, että viime vuosina myös Suomi on muuttunut. Kansan ääni on päässyt kahleistaan, netissä kuka tahansa voi kommentoida mitä tahansa ja saada mielipiteensä kuuluviin. Sananvapaus on toki hieno asia, ei siinä mitään.

Nyt on vain niin, että kaikkein kovaäänisimmin sananvapauttaan näyttävät toteuttavan ne, joiden elämänkatsomus ja maailmankuva tuntuvat minusta kovin vierailta. Kyyninen, aggressiivinen, kaunainen, vainoharhainen, pikkumainen ja epä-älyllinen kirjoittelu tulehduttaa koko yleisen ilmapiirin. Se Suomi, jota erilaisilla keskustelupalstoilla nyt paksuin viivoin luonnostellaan, ei ole minun Suomeni.

Viime aikoina onkin yhä useammin tuntunut siltä, että tarttis tehdä jotain. En voi vain katsella hiljaa vierestä, kun kovinta ääntä käyttävä vähemmistö korottaa itsensä ”Suomen kansaksi” ja kaappaa sen äänen nimiinsä. Katkeraa sappea vuodattavat nettikirjoittelijat eivät ole koko totuus. On olemassa myös muunlaisia ääniä, niidenkin pitää kuulua.

Siksi omien mielipiteitteni avoin jakaminen on alkanut tuntua minusta tärkeältä. Ei siksi, että kuvittelisin olevani oikeammassa kuin kukaan muu – en ole vielä ihan niin harhainen. Ilmapiirin ankeuttajille on vain saatava nettikeskusteluissa vastavoimaa. Jos koko pelikenttä jätetään Suomea taaksepäin raahaville kirjoittelijoille, niin miten suunta voisi muuttua?

Omilla kirjoituksillani en luonnollisesti voi muuttaa paljoakaan, olen vain hyvin pieni pippuri suuressa sopassa. Teenpähän kuitenkin edes jotain.

Tiedän hyvin, että mielipiteeni saattavat herättää myös ärtymystä: luultavasti on monia, jotka jättävät levyni jatkossa niiden takia ostamatta. Tämä on tietysti surullista ja hiukan kummallistakin – eihän esim. poliittisen kantani kai pitäisi vaikuttaa millään tavalla musiikkini laatuun?

On kuitenkin tärkeämpiäkin asioita kuin levymyynti. Jos näkisin ympärilläni vastustettavia epäkohtia tai puolustettavia hyviä asioita, mutta purisin vain kieltäni suosion menettämisen pelossa, niin minkälainen ihminen olisin?

En sellainen, jota itse arvostaisin.

Kommentit

 1. Olen itsekin huomannut, että nykyisessä ilmapiirissä, jossa julkinen keskustelu on pelottavan yksipuolista, oman (vastakkaisen) mielipiteen julkilausuminen on jotenkin uskomattoman vapauttavaa ja jopa koukuttavaa. Omassa tuttavapiirissäni on paljon jopa äärioikeistoon taipuvia ihmisiä, joiden mielipiteet eivät voisi olla kauempana niistä arvoista, jotka koen jo ihmisyyden kannalta tärkeiksi. Itselleni syntyy tarve tehdä muillekin selväksi, että olen aivan eri mieltä. Jos siinä sivussa saa muutaman nukkuvankin heräämään niin mikäs sen parempaa 🙂

  Joten jatka toki tätä julistustyötä, tässä anonyyminähuutelijoiden maassa mielipiteesi ovat todella asiallisesti esitettyjä!

 2. niin, olisihan se jotenkin aivan kummallista ajatella että jättäisin Anssin seuraavan levyn ostamatta/kuuntelematta sen takia jos Haavisto ei olisi mun äänestämä ehdokas (en ole vielä päättänyt, mutta nyt jos pitäisi äänestää, ääneni menisi Niinistölle). Ei kait hitto vie tuo kuvio voi noin mennä. No, sittenpä aloin ajattelemaan (kuvitteellista skenariota) että jospa Bruce oliskin tukenut Bushia eikä Kerryä ja Obamaa. Hmmm. Bruce ja Bush punaniskailemassa…. Äää, no ei sittenkään, ei vaikuta. Kyllä edelleen diggaisin Bruce musaa ihan kybällä. Entäs jos Anssi tukisi aktiivisesti Väyrystä? (ny menee skenariot aika villiin suuntaan…..)

  Yksi ”ulkomusikaalinen” itselle jotenkin vaikuttanut juttu oli kun Tähkä hillui jossain gaalassa turkistarhaajien asialla. Se oli vastenmielistä ja jotenkin yäk (vaikken mikään eläinaktivisti olekkaan). Politiikka kuitenkin on jotenkin ”iisimpää” ja siinä jotentin eri mielipiteet on luonnollista. Eli jatka vaan Anssi samalla linjalla äläkä murehdi levynmyyntiä tms asioita tämän asian yhteydessä.

 3. Sanonpa minäkin oman mielipiteeni. Minusta tää on menossa oikeaan suuntaan jos asioista kerrankin keskustellaan eikä vaan hyssytellä. Kaikki ns. vihapuheet (joku käyttää jotain muka väärää sanaa) on ihan toisarvoisia asioita jos vertaa raiskaamiseen, pahoinpitelyyn ja murhaamiseen.

  Tuntuu erittäin pahalta ajatella vaikka sitä tamperelaista naista, joka raiskattiin ja sen jälkeen leikattiin vaginan ja peräaukon välinen liha, jotta tämä menettäisi kyvyn pidätellä ulostettaan. Tämä oli afrikkalainen tapa ja siellä päin ehkä ihan normaalia, mutta kuka tällaista haluaa Suomeen? Onko kaikki tavat yhtä arvokkaita ja samanarvoisia? Suvaitsevaisuususkonnon mielestä tuntuu olevan.

  Astrid Thorsin ja muiden ”suvaitsevaisten” poliitikkojen takia tällaista tapahtuu Suomessa. Miksi kiillotettu kuva maahanmuutosta on tärkeämpi asia kuin naisten turvallisuus?

  Noita rikosten uhreja olen miettinyt monesti todella murheellisena. Raiskaaminen on pahimpia asioita mitä naiselle voi tehdä, mutta jos ulkomaalainen raiskaa naisen niin ollaan huolissaan, ettei vaan rasismi nyt lisäänny. Ketään ei kiinnosta uhrin kärsimys. Jos kiinnostaisi niin sekin olisi rasismia ja vihapuhetta.

  Ja sanoohan sen nyt järkikin, että tuo ”monikulttuurisuus on rikkautta” ei voi mitenkään olla ihan koko totuus asiasta. Tottakai siitä nyt jännitteitä ja ongelmiakin seuraa jos ihan erilaiset kulttuurit kohtaavat. Suomen rikostilastoja ei tarvitsisi kuitenkaan rikastuttaa yhtään enempää ja valitettavasti kaikki eivät tänne millään sopeudu. Näitä rikollisia pitäisi sitten suojella, että ne saisivat tehdä enemmän pahaa ihmisille?

  En halua tuomita kaikkia ulkomaalaisia, enkä unohtaa monikulttuurisuuden tuomia hyviä asioita. Ärsyttää vaan kun suljetaan silmät tosiasioilta ja eletään mielikuvitusmaailmassa. Suvaitsevaisuus kuulostaa hirveän hienolta, mutta usein tuntuu, että se on varsinainen tekopyhyyden huippu. Minä en suostu puolustamaan raiskaamista enkä raiskaajia. Tämäkin oli nyt sitten varmaan vihapuhetta?

 4. Hieno kirjoitus tavalliselta mieheltä. Arvostan itsekin suvaitsevaisuutta, mutta kyllä kaikkien tulisi noudattaa Suomen lakia täällä asuessaan / oleillessaan.

 5. Yleensä en viitti nettiin kirjotella, mutta nyt tuli Tavalliselta Mieheltä niin jytkyä jöötiä, että on pikku pakko jotain naputtaa.

  Ensinnäkun: Miten maahanmuuttovouhottajat jaksavat kokoajan väittää että maahanmuuttokeskustelua ”hyssytellään?” Eihän suomessa ole viime vuodet mistään muusta puhutukkaan! Marttyyriviitta on tietenkin kiva ja nätti näille ”sensuurin uhreille.”

  Ja entä tämä tamperelainen nainen? Epäilempä että joko a) keksit tarinan itse b) olet kuullut jutun joltain hommakaverilta, etkä viitsinyt tsekata stoorin todenperäisyyttä.

  Okei, voin olla väärässäkin, se on helppo todistaa yhdellä, luotettavasta lähteestä olevalla linkillä. Jos kuvaamasi kauheus on todella tapahtunut, on kyseessä hirvittävä tragedia.

  Jotain mätää stoorissa siltikin on. Kuvailit välilihan silpomista ”afrikkalaiseksi tavaksi.” Siis mitä? Missä tällainen muka on tapana? Koko Afrikassako? Yhtä järkevää olisi väittää että mämmin syönti ja saunominen ovat eurooppalaisia tapoja.

  Naisen raiskaaminen on rikoksista hirveimpiä, sen takia onkin etovaa, että osa keskustelijoista haluaa käyttää raiskausta oman rasistisen/ahdasmielisen agendansa pönkittämiseen.

  Fakta lienee se, että ilmoitetuista (ja ilmoittamattomista) raiskauksista tehdään perhepiireissä. Tietenkin osa jengistä on sitä mieltä, että avio/avopuoliso ”ei voi” raiskata kumpaniaan, joka on aika kuumottavas. Mutta on tosi harhaanjohtavaa väittää että seksuaalirikollisuus on maahanmuutosta johtuva ongelma.

  Ei kulttuurien yhteentörmäilyt suomessa mikään ongelma ole. Niistä selvitään yleensä ihan normaalilla kommunikaatiolla. Isoin ongelma on se, että köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu. Mutta jos kaikki pistetään aina erivärisen kaverin syyksi ei todellisia ongelmia päästä ikinä ratkomaan.

  Tämä sopii tietenkim rahaeliitille enemmän kuin hyvin. Kun rahvas keskittyy toistensa kiusaamiseen ja murusista tappeluun, saavat pääliköt suhmuroida keskenään kuin lystäävät.

 6. niin, sana on ymmärtääkseni vapaa tälläkin palstalla, mutta se (kuuluisa) punainen langa taisi kadota jonnekin kun yht-äkkiä täällä on keskustelua maahanmuutosta ja kulttuurien kirjosta……

  No voihan niistäkin keskustella ja onhan niistäkin keskusteltu sielä sun täällä iso tovi. Joten ei ole hymistelty pelkästään. Mua kanssa aina SIINÄ keskustelussa mättää molempien osapuolien rankka asioiden yleistäminen ja yksinkertaistaminen tyyliin ”Afrikassa on tapana silpoa naisia”, ”maahanmuuttajat on rikollisia”, ”suomalaiset on rasisteja”, ”persut on idiootteja” jne jne. Lista on loputon ja lohduton…..

 7. soinifani
  31.3.2011, 18:16

  ei kannata mustamaalata perussuomalaisia. se on suurin puolue. eli kukaan ei osta levyjäsi enää.

  Anssi Kela
  31.3.2011, 18:22

  @soinifani: Ei kukaan muutenkaan enää osta levyjäni.

 8. Ilta-sanomat uutisoi ainakin tuosta naisen silpomisesta joitakin kuukausia sitten. Se nyt ei ole mikään kaikista luotettavin media, mutta tuskin tällaista juttua hatusta heittää.

  Totta, perussuomalaisten nousun myötä asioista on alettu puhumaan. Sitä tarkoitinkin. Muuten en politiikasta hirveästi tajua, mutta tykkään siitä että asiat sanotaan miten ne on.

  Taas tuli tätä perinteistä niiiiiiiiiiiin suvaitsevaista, että ”en kannata raiskaamista, mutta haluan lainsäädännön, jonka avulla raiskauksien määrä saadaan maksimoitua…”

 9. TavallinenMies pisti nyt sellaisen läjän olkiukkoja pystyyn, että Anssin blogi joutuu kohta paloturvallisuusviranomaisten syyniin.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.