Pieni puheenvuoro

| Aiheet: Mielipiteet, Videot | Kirjoittaja:

Pekka Haavisto saapuu vieraakseni ensi tiistaina, 17. tammikuuta. Toteutamme yhdessä suoran nettilähetyksen, joka alkaa tällä paikalla klo 20.00.

Pekka vastailee tuolloin teidän kysymyksiinne, joita voitte esittää tämän postauksen kommentteihin. Myös lähetyksen aikana voi kommentoida, kysymyksiä poimitaan vastattaviksi myös suoraan lennosta.

Kommentit

 1. Mitä Pekka aikoo tehä ensimmäisenä, sitten kun muuttaa Mäntyniemeen? 🙂

 2. Jos et olisi itse ehdokkaana ja sinun olisi pakko äänestää jotakin näistä muista ehdokkaista, ketä äänestäisit ja miksi?

 3. Saapuuko suoraan lähetykseen myös Susi? Ja jos saapuu, onko tilanteeseen varauduttu asianmukaisin turvatoimin?

 4. 2 kysymystä Pekalle: 1)mitä mieltä olet Suomen ydinvoimaloista? Onko nykymäärä ok, pitäisikö lisätä vai luopua kokonaan? 2) Teet viennin editämismatkan Kiinaan. Tukeeko matkasi Suomalaista businestä vaiko otatko ihmisoikeusasiat esille? Vai onko olemassa joku win-win tapa yhdistää molemmat tärket asiat?

 5. Kysymys Pekalle: Palovaarallisten ammattien työvaatteissa tulee olla CE-merkintä, jolla valmistaja takaa, että tuote täyttää Euroopan unionin direktiivin paloturvallisuusmääräykset. Tulisiko mielestäsi kuumien valojen alla esiintyvien muusikoiden esiintymisasuista löytyä myös kyseinen CE-merkintä?

 6. Kysymys paikalla mahdollisesti olevalle Sudelle: Koetko paloturvallisuuden ylläpidon tärkeäksi asiaksi omassa elämässäsi?

 7. Hei Paloturvallisuusmies, kysymys sulle: mikäs tämä Susi-juttu oikein on? Oon varmaan missannut jotain…..

 8. Nyt google käyttöön.. jotta se susi löytysi.

 9. Vastasit Ylen vaalikoneessa että olet täysin samaa mieltä väitteen ”Maapallon pelastaminen vaatii luopumista jatkuvan talouskasvun tavoitteesta” kanssa. Talouskasvusta luopuminen tulee olemaan vaikea ja kriisintäyteinen prosessi, perustuuhan nykyinen globaali talousjärjestelmä ja sitä kautta länsimainen elämäntapamme oletukseen jatkuvasta kasvusta. Miten edesauttaisit presidenttinä rauhanomaista siirtymää kasvunjälkeiseen maailmaan?

 10. Taiteilija ei koskaan voi olla politiikan mannekiini tai asettua itsenään edustamaan jotain tahoa tai ihmistä joka pyrkii asemaan.
  Sen jälkeen ei ole vapaa taiteilija, niin se minusta vaan on.

 11. uskokaa tai elkää niin aamulla just herättyäni Susi-arvoitus ratkesi päässäni. Tunsin itseni aika hölömöksi. Olkoon tämä sitten mun medvedevini 🙂

  Johannna, miten sitten vapaa taiteilija vrs ”ei-vapaa” eroaa käytännössä? Esim kuulostaako Anssin biisit jotenkin erilaisilta/huonommilta nyt? Tästähän teemasta täällä on aikaisemminkin keskusteltu. Ja onhan näitä ollut aikaisemminki ja muuallakin, esim Bruce Springteen, Fogerty, Young, REM,jne olivat Kerryn takana ja Bruce sitten jatkoi samaa linjaa Obaman tukena. Itse kyllä en koe asiaan ongelmalliseksi. En sitten tiedä jos olisin Bush tai Väyrysfani niin olisiko tilanne sitten toinen omalla kohdalla?

 12. Minun on vaikea uskoa, että Haaviston mahdollinen presidenttiys mitenkään muuttaisi Suomen kuvaa ”maaksi, jossa duunataan sitä rauhaa”. Ahtisaari on kuitenkin profiloitunut huomattavasti Haavistoa enemmän rauhanneuvottelijana eikä kuitenkaan Ahtisaaren presidenttikaudella Suomi ollut erityisen tunnettu ”maana, jossa duunataan sitä rauhaa”. On vielä kaiken lisäksi hieman eri asia toimia rauhanneuvottelijana kuin johtaa kenttäselvityksiä kriisien aiheuttamista ympäristötuhoista.

  Se, mistä itse olen Suomessa ylpeä, on Suomen menestyminen esimerkiksi kansainvälisissä PISA-tutkimuksissa. Arvostan koulutusta ja sen vuoksi en haluaisi Suomeen presidenttiä, jonka korkein koulutusaste on ylioppilastutkinto. Silloinhan Suomi voitaisiin alkaa tuntea ”maana, jossa pääsee tärkeisiin virkoihin ilman koulutustakin”. Se söisi aika paljon uskottavuuttamme.

  Kysymys Haavistolle: Kirjoitatte internetsivuillanne seuraavasti: ”Pääsykokeiden sijaan se kaavailee yhteishakua pääväyläksi myös yliopistoihin. Työryhmän ajatus on hyvä. Nykyjärjestelmässä monelta opiskeluun suuntaavalta tuhraantuu 2-3 vuotta pääsykoekirjojen ääressä istumiseen. Työurien pidentämisen kannalta on hyvä, jos opiskelijat saadaan nopeammin opiskelujensa pariin – ja ehkä vielä opiskeluaikojakin lyhennettyä.”

  Käsittääkseni on suunniteltu niin, että kaikki yliopisto-opiskelijat suorittaisivat yhteisen kandidaatin tutkinnon, jonka jälkeen pitäisi hakea maisteriohjelmaan. Toisin sanoen sisään pääsemisen vaikeus tulisi eteen maisteriohjelmaan haettaessa. Mielestäni on täysin naurettava ajatus, että yliopistoon sisäänpääsyä pitäisi helpottaa, sillä se aiheuttaisi sen, että yhä useampi tulee yliopistoon ilman tietoa siitä, mitä todella haluaa opiskella. Itse tiesin tasan tarkkaan, mihin ammattiin haluan, panostin pääsykokeisiin ja pääsin ensimmäisellä kerralla sisään ja astun työelämään 24-vuotiaana. Nykyisessä järjestelmässä on siis mahdollista valmistua nopeasti.

  Onko mielestäsi se aidosti ratkaisu opiskeluajan lyhentämiseen, että ihmiset pääsevät helpommin ja nopeammin yliopistoon? Miten se muuttaa sen tilanteen, että ihminen ei välttämättä tiedä, mitä haluaa opiskella tai että hän ei myöhemmässä vaiheessa pääse haluamaansa maisteriohjelmaan. Huomattavasti parempi ratkaisu olisi se, että ihminen olisi vaikka vuoden tai kaksi töissä ja panostaisi kunnolla pääsykokeisiin, jos todella haluaa yliopistoon opiskelemaan. Jos ihmiseltä tuhraantuu 2-3 vuotta _vain_ pääsykoekirjojen lukemiseen, ei yliopisto ehkä ole se oikea paikka.

  On myös mielestäni huono ajatus, että se kuusi tuntia (kertaa niin monta ainetta kuin kirjoitat), jolloin sinulla on mahdollisuus tehdä yhtä ylioppilaskoetta, ratkaisisi sen, pääsetkö yliopistoon. Lukion ylioppilaskokeet eivät ole lainkaan yhteneväisiä yliopistojen nykyisten pääsykokeiden kanssa.

 13. Pekka: Anssi Kelan varhaistuotannosta käy selvästi ilmi, että hänen arvomaailmassaan kävelytekniikalla on tärkeä rooli. Voiko mies, joka alitajuisella tasolla näin vahvasti tukee kristillisdemokraattis-presidentillisiä etenemismalleja, uskottavasti kampanjoida toisen ehdokkaan puolesta?

 14. Millaisena vanhuksena Pekka itsensä näkee tulevaisuudessa?

 15. Niin ja kai Anssi nyt jonkun kappaleen kuitenkin laulaa sentään?! Mitä tapahtuu-toimis tässä hyvin..

 16. Itse asun maalla, ja täysin itsekkäistä syistä (perhe, ystävät, koti) haluaisin jatkossakin asua täällä. Se edellytyksenä kuitenkin on, että minun on voitava kulkea töissä 40 km päässä. Haavisto sanoi erään otsikon perusteella sen itsekin: ei se homous vaan se vihreys. Mielelläni äänestäisin Haavistoa hänen muun arvomaailmansa vuoksi, mutta vihreiden suhtautumista pitkiin työmatkoihin omalla autolla en tunne. Mitä mieltä on siis Haavisto oman auton käytön työmatkakulujen verovähennysoikeudesta?

  (tiedän, että presidentti ei voi asiaan vaikuttaa, mutta näen asian minulle tärkeänä arvokysymyksenä ja nämä vaalit ennen kaikkea arvovaaleina)

 17. Hei ja hellurei!

  Tahtoisin tietää millaisia visioita Haavistolla on liittyen Suomen viennin innovointiin. Kuten aurinko-tuuli-aaltoenergioiden kehittämiseen ja vaikkapa hulevesien (niiden vesien jotka sataa taivaalta tai sulaa ja sitten ou my godness et pääse autolla kulkemaan) hyötykäyttöönottoon voisi liittyä. Samaten viherrakentaminen ja sen kehittely.

  Voisiko niissä olla meille uusia hittituotteita ja knowhown vientiä?

  Vai onko jokin muu ala, sektori tmv jossa olisi ns Sitä Jotain? Kriisinhallinnan lisäksi?

  Kumpaa kannatat nyt F1:ssä, Heikkiä vai Kimiä VAI jotain kolmatta?

  Ps. Sain sovittua tänään Lahden tori-isännän ja kaupungin teknillisen pomon kanssa, että torille jää yksi ISO lumikasa missä laskea liukurilla, olla kukkulankauhua ja huudella mutseille sääääeeeetpääääseetänne! Koska tämä Paavo-pässin ja aasien emäntä ehdotti, että ehdottaisin. Ja olin kuin pekkahaavisto ja nyt on lumikasa missä kiekua ja kieppua! Olet inspiraatio!

 18. kaksi kysymystä:
  -Miltä tuntui tavata Dalai Lama?
  -Meditoitko?

 19. Pekka, miten uudistaisit kehitysyhteistyön muotoja, jotta globaalin köyhyyden poistaminen olisi tehokkaampaa?

 20. Toimin sosiaalialalla. Minkälaista arvokeskustelua lähtisit tuomaan esille, että ihan oikeasti työ-, koulutus-, sosiaali-, elinkeino- ja aluepolitiikalla turvataan se että ihmisillä on omalla kotialueellaan mahdollisuudet opiskella, tehdä työtä ja rakentaa tulevaisuutta. Tilanne on nyt se, että ilman näiden poliittisten kenttien yhteistyötä junnaamme paikallaan ? Mistä saamme niille aikuisille työtä, jotka ovat edelleen työttönänä -90 luvun laman jäljltä? Pitkä työttömyys jättää habitukseen jäljen. Miten motivoit eri hallinnonaloja työskentelmään yhdessä niin, että minäkin jaksan motivoida omia asiakkaitani ja kertoa heille, että toivoa on ihan oikeasti. Eikä se ns. työpaikkakaan riitä kun siitä pitää saada sellainen korvaus ettei tarvitse enää lisäksi sossun luukulla olla. Nämä em asiat koskevat myös nuorisotyöttömyyden ja syrjäytymisen lisääntymisen ehkäisyä ja poistamista.

 21. Mitä mieltä olet Helsinkiin kaavaillusta Guggenheim-museosta?
  Tarvitaanko sitä ja olisiko tähän hankkeeseen uponneille ja uppoaville verorahoille olemassa parempaa käyttöä?

 22. Terkkuja Pekalle! Korkojen kera ohjelma vahvisti, että miehessä ja puolisossaan on älyä ja huumoria ja tilannetajua siihen malliin, että olen tyytyväinen antamastani äänestä! Tsemppiä ja hyvää mieltä koitoksiin! Peukut on pystyssä!

 23. Pekka Haavisto, jo pitkään lasten ja nuorten henkinen pahoinvointi ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet, ja syrjäytymisen riski kasvanut. Kuinka korkealla sijalla lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen on teidän listallanne, ja mitä ratkaisuja teillä on esittää heidän hyvinvointinsa parantamiseksi?

 24. Hei Pekka!

  Olisin otettu jos vastaisit kysymyksiini.

  1) Milloin tiesit ryhtyväsi ehdokkaaksi?
  2) Kerroit IS:lle ettei ihmistä voi pitää koko loppuelämää vankilassa koska jokainen ihminen voi muuttua. Mutta jos muuttumista ei ole havaittavissa esim. 20 vuoden jälkeen, olisiko tämä loppuelämä vankilassa silloin mahdollista?

 25. Mikä on kantasi kansanäänestyksen toteuttamisesta tärkeiden päätösten edellä?

 26. Onko muuhun kuin kasvuun perustuva talousjärjestelmä mielestäsi mahdollinen?

 27. Hei.

  Mitä ajattelen eläinsuojelusta -tekstissänne kirjoititte: ”Kansalaisaktivismia en sinänsä tuomitse. On oikein kiinnittää huomiota vanhentuneisiin lakeihin tai epäterveisiin käytäntöihin, mutta silloin on toimittava omalla nimellä ja omilla kasvoilla, myös seurauksista aina vastaten.” Muutamaa päivää aiemmin puolestaan totesitte Huittisissa Alueviestin haastattelussa, että: ”[En] itse halua sellaista yhteiskuntaa, jossa […] naamioituneita iskuja tai piilokuvausta tapahtuu”.

  Kansalaisaktivismin näkökulmasta on kuitenkin selvää, että joskus tietoa yhteiskunnallisista epäkohdista on mahdoton saada ilman rohkeiden yksilöiden tekoja – esiintyivät he sitten julkisesti omalla nimellään tai anonyymeinä. Itselläni on monivuotinen tausta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalissa, ja monet Amnestyn raporteissakin luetelluista ihmisoikeusloukkauksista ympäri maailmaa ovat paljastuneet juuri piilokuvauksen, tietovuotojen tai nimettömien lähteiden ansiosta – joissain tapauksissa varmasti myös lain kirjainta uhmaten sekä olosuhteissa, joissa omalla nimellä tai kasvoilla toimiminen olisi aiheuttanut kohtuuttomia riskejä.

  Kysyisinkin nyt, kumpi on mielestänne tärkeämpää: yhteiskunnan laillisuuden ja avoimuuden korostaminen kaikissa tilanteissa vai tuen ilmaiseminen kaikille luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin puolesta kamppaileville kansalaisaktivisteille?

  Ystävällisin terveisin,
  Tukijanne Tommy Lindgren, Helsinki

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.