ANSSI UNICEFIN TUKIJOUKOSSA

4.3.2008

Suomen UNICEF on käynnistänyt kaikkien aikojen kunnianhimoisimman kampanjansa. Tukijoukko-kampanjassa Jonna Kosonen, Anssi Kela, Tidjan ja Kim Herold panevat itsensä likoon kilpaillen keskenään siitä, kuka pystyy hankkimaan UNICEFille eniten uusia kuukausilahjoittajia.

Kuukausilahjoittajaksi ja eri kilpailijoiden tukijoukkoon voi liittyä kampanjan aikana netissä osoitteessa www.unicef.fi/tukijoukko. Artistit säveltävät ja levyttävät kukin yhden kappaleen kilpailua varten. Biisit ovat ladattavissa Tukijoukko-nettisivuilta viikosta 13 alkaen. Sivustolla on myös seuranta kunkin kilpailijan tilanteesta oman Tukijoukon kartuttamisessa. UNICEFin tavoitteena on kerätä kesäkuun loppuun mennessä 10 000 uutta kuukausilahjoittajaa, joista suuri osa Tukijoukko-kampanjan tuloksena.

Viikolla 14 Jonna Kosonen, Anssi Kela, Tidjan ja Kim Herold käyvät taistelua kuukausilahjoittajista MTV3-kanavalla. Tukijoukko-ohjelma kertoo joka arki-ilta artistien rekrytointitempauksista. Ohjelma alkaa maanantaina 31.3. Maanantaista torstaihin kisaa käydään klo 18.00 – 18.30. Perjantai-iltana kampanjaviikko huipentuu klo 20.00 alkavaan finaalilähetykseen. Ohjelman juontaa Maria Veitola.

Talkoisiin mukaan lähteneet artistit kävivät perehtymässä UNICEFin kenttätyöhön Ghanassa. Kilpailijat tutustuivat mm. hyväksikäytettyjen lasten traumahoitoon ja poliisien lastensuojelutyöhön. Lisäksi heille esiteltiin UNICEFin tukemia kouluprojekteja, kyläterveydenhoitajien arkipäivää, ennaltaehkäisyä ja valistusta painottavia hiv/aids –projekteja sekä puhtaan veden jakelua maaseutukylissä. Artistit pitivät kokemuksistaan omia blogeja, jotka ovat luettavissa Tukijoukko-nettisivuilla.

Anssi Kela kertoo kampanjasta:

Miksi lähdit mukaan?

Mukaanlähtemiseeni on oikeastaan useampikin syy:

Ensinnäkin olen jossain määrin tunnettuna levylaulajana siitä onnekkaassa asemassa, että minulla on työni kautta mahdollisuus ottaa osaa projekteihin, jotka kohdistetaan oikeasti hyvään tarkoitukseen. Lauluja tekemällä ei luonnollisesti muuteta tai paranneta maailmaa, mutta voin kuitenkin tarjota kasvoni sekä ääneni ja yrittää osaltani nostaa tärkeiksi katsomiani asioita tietoisuuteen ja keskusteluun. Tehtäväni on siis toimia eräänlaisenä äänitorvena – toivottavasti mahdollisimman kuuluvasti.

Tukijoukko-kampanja kiinnosti minua myös puhtaasti ammatillisessa mielessä. Varainkeruun konsepti on tuore ja mielenkiintoinen. Se tarjoaa minulle artistina mahdollisuuden tehdä uusia asioita, irroittautua normaaleista rutiineista ja löytää itsestäni uusia puolia. Kampanjan virallisiin tavoitteisiin pääseminen on tietysti valtava haaste, johon päästäkseen joutuu venymään myös ammatillisessa mielessä. Joten päätökselläni lähteä mukaan oli tässä mielessä myös itsekkäitä tarkoitusperiä.

Minua pyydetään mukaan monenlaisiin hyväntekeväisyystapahtumiin ja –kampanjoihin. Joihinkin lähden mukaan, toisiin taas en. Unicef on luotettava ja tunnustettu järjestö, joka toimii lasten hyvinvoinnin eteen ympäri maailmaa. Tällaisen organisaation kelkkaan pääseminen on etuoikeus ja toivonkin voivani olla omalla panoksellani kiinnittämässä yleistä huomiota Unicefin tekemään hyvään työhön.

Päällimmäiset ajatukset Ghanasta?

Pelkäsin, että tällaiselle matkalle lähteminen saattaisi olla jotenkin lannistava tai masentava kokemus. Kävikin päinvastoin: palasin Ghanasta täynnä toivoa.

Suurimman vaikutuksen teki ihmisten elämänilo ja asenne. Vaikka elintaso olikin suomalaisen mittapuun mukaan paikoitellen nollassa, ihmiset kuitenkin näyttivät nauttivan elämästä. Matkan aikana en kuullut kenenkään valittavan vaikeuksiaan – siinä missä Suomessa mikä tahansa pikkuasia antaa meille aiheen valittaa ja laatia kirjoituksia lehtien yleisönosastoihin. Tässä meillä olisikin ghanalaisilta paljon opittavaa. Näimme tietysti myös surullisia ja rankkojakin asioita, mutta päällimmäiseksi tunteeksi jäi kuitenkin optimismi.

Oli hienoa nähdä konkreettisia esimerkkejä siitä, miten Unicefin työ käytännössä helpottaa ihmisten arkea ja apu menee perille. Ghanassa myös ollaan näistä asioista vilpittömästi kiitollisia. Tämän kokeminen antaa huimasti motivaatiota tehdä työtä täällä Suomen päässä.

Mitä keinoja aiot käyttää kuukausilahjoittajien hankinnassa?

Klisettä lainatakseni aion lähestyä tavoitetta ilon kautta. En lähde saarnaamaan tai vetoamaan ihmisten säälin tai syyllisyyden tunteisiin, vaan käytän kiertotietä. Esimerkiksi kampanjaan tekemäni kappale ei liity sanoitukseltaan millään tavalla näihin asioihin. Tein vuosi sitten Suomalainen-nimisen kappaleen Työministeriön ja EU:n rasisminvastaiseen kampanjaan. Tuolloin teksti käsitteli hyvin suorasanaisesti rasismia ja toivoin sen herättävän keskustelua myös julkisuudessa. Kappale kuitenkin meni ohi suurempia jälkiä jättämättä. Niinpä päätin tällä kertaa tehdä vain mukaansatempaavan ja positiivisen laulun. Televisio-ohjelmiin tekemäni osuudet tulevat perustumaan huumoriin ollen tavallaan jonkinlaisia parodioita normaaleista hyväntekeväisyystempauksista.

Nähdäkseni tärkeintä tässä kampanjassa on herättää huomiota ja saada ihmiset kiinnostumaan. Asia on kuitenkin koko ajan taustalla ja nousee itse asiassa varmasti paremmin esiin, kun sitä ei yritä väkisin tyrkyttää ihmisten nieltäväksi. Ehkäpä oma roolini on siis olla jonkinlainen kyytipoika, jonka avulla raskas annos menee helpommin alas.

Lisää tietoa:
www.unicef.fi/tukijoukko

Anssin Afrikan päiväkirjat ovat luettavissa osoitteessa
ftf.luxusdev.com/anssikela