Sivu 7

Kysymys
Kuulin huhun, että olisit syntyjäsi Keravalainen. Pitääkö huhu paikkansa? Olisi kiva jos mekin saatais oman ikäluokan Keravalainen suuruus =)
Kiitokset mahtavasta levystä. Meillä tosin isäntä alkaa olla niin täynnä A.Kelaa, että pitänee siirtää levy autoon työmatkojen iloksi… Taidat siis olla enmmän naisten mieleen =)

Jenni 01.08.2001

Anssi vastaa
Syntymäpaikakseni virallisissa papereissa on merkitty Kerava. En tosin muista koskaan siellä asuneeni; vanhempani olivat vain syntymähetkelläni kirjoilla Keravalla. Itse katson olevani kotoisin kolmesta paikasta: Kauniaisista, jossa vietin lapsuuteni, Vihdin kirkonkylästä, joka oli hurjan nuoruuteni miljöö sekä Nummelasta, jossa aion nyt vanheta kaikessa rauhassa.
Toivottavasti olen nimenomaan naisten mieleen!

10.08.2001

Kysymys
Miten kestät huonon palautteen? Eikö pahat sanat ja haukut jää pyörimään mieleesi? Eikö niistä koskaan tule paha mieli? Teet muuten loistavaa musiikkia! Kaunein kappaleesi on Harhaa. Se pistää miettimään, että voisihan asiat olla huonomminkin. Hyvää jatkoa!

weetzie 01.08.2001

Anssi vastaa
Kyllähän huono palaute tietysti aina hieman kirpaisee – ylistäviä sanoja on huomattavasti miellyttävämpää kuunnella kuin vittuilua. Mutta on täysin selvää, että tällaisella levynmyynnillä jonkinlainen vastareaktiokin on odotettavissa. Toiset rakastavat ja toiset vihaavat; niinhän se on aina mennyt. En minä yöuniani menetä vaikka joku vähän haukkuisikin. Makunsa kullakin.

10.08.2001

Kysymys
tiesitkö että sä oot söpö

tyttö nummelasta 01.08.2001

Anssi vastaa
En, tämä oli ihan uutta tietoa! 🙂 Kiitos!

10.08.2001

Kysymys
mikä on mielestäsi paras/kaunein aika vuorokaudesta? entä turhin?

igor* 01.08.2001

Anssi vastaa
Olen selkeästi yöeläin. Mistä väistämättä seuraa se, että aamut menevät tavallisesti täysin ohi. Inhoan ennen puoltapäivää tapahtuvia herätyksiä!

10.08.2001

Kysymys
Pidän Mikko Kuustosen ja sinun musiikistasi. Olette kovin erilaisia tekstittäjiä, Kuustonen maalailee mielikuvia ja sinä kerrot konkretiaa. Mutta on teillä jotain samaakin: eikö ”Kaksi sisarta” ole jonkinlainen toisinto Kuustosen ”Jerusalemin” uskovaisesta tytöstä, tai Pekka Ruuskan ”Kahden kulkijan”(7 tarinaa-levyllä) naisesta, jonka lähellä ”tuntee mitä on voima”?
Kuinka paljon haet vaikutteita suomalaisilta tekstittäjiltä, kuten ko. herrat?
Mitäs tykkäät Paul Simonista (uusin levy ”You´re the One” on muuten teksteiltään nasta)?

jappe 01.08.2001

Anssi vastaa
Kyseisen Kuustosen biisin olen kai joskus ohimennen kuullut radiosta, Ruuskan kappaletta en muista koskaan kuulleeni. Omat vaikutteeni ovat aina tulleet enemmän ulkomaisesta kuin kotimaisesta musiikista.
”Kaksi sisarta” -kappaleen teksti syntyi luettuani Raymond Carverin runon ”Hukkuneen miehen onki”. Jossain vaiheessa huomasin tekstissäni olevan tiettyjä yhtymäkohtia J. Karjalaisen ”Mä tahdon olla lähellä sinua” -biisiin, mutta se oli enemmänkin vahinko kuin tietoista vaikutteen ottamista.
Paul Simonin uusimmalla on tosiaan pari aika kelvollista rallia. Pitäisikin taas joskus muistaa kuunnella…

10.08.2001

Kysymys
Paljonko loistavaa levyäsi on nyt tarkalleen myyty…?

erja 01.08.2001

Anssi vastaa
7.8.2001 luku oli 60 509.

10.08.2001

Kysymys
Hei.
Olethan tietoinen että niin hyvä kuin ”Puistossa” biisi onkaan, niin se kummasti muistuttaa Madonnan ”Don’t Tell Me”:n kopiolta kitaraosuuksillaan.

Aleksi 31.07.2001

Anssi vastaa
Näin on.

10.08.2001

Kysymys
minkä merkkinen auto sulla on?

Marko Pellinen 31.07.2001

Anssi vastaa
Itselläni ei ole autoa ollenkaan. Vaimollani on Renault.

10.08.2001

Kysymys
tässä olis muutama kysymys…
1.Mitä mikkejä sä käytät laulun ja kitaran äänitykseen?
2.Millä sä teet rumpuraidat kotistudiossasi?
3.Miten kauan sä oot soittanut kitaraa?
4.Mitkä studiomonitorit sulla on?
5.Mikä on sun sävellysteoria?
6.Miten monta neliötä sun kotistudio on?
7.Miten monta soitinta sä yleensä käytät demon tekemiseen?
8.Mitä kaikkia soittimia sä soitat sun levyllä?
9.Mitä efektejä sä käytät loppumiksaukseen?
10.Mitä pidit Neil Youngin konsertista?

Kiitos ja näkemiin

crazy horse 31.07.2001

Anssi vastaa
1) Omistan tällä hetkellä vain Röde NT-2:n. Se on ihan kelvollinen mikki, mutta tarkoitus olisi hankkia joku todella hyvä.
2) Joko soitan itse tai käytän luuppilevyä. Rumpukoneita tms. en omista.
3) Olen rämpytellyt satunnaisesti 13-vuotiaasta. Vakavammin kitaransoittoon aloin suhtautua muutama vuosi sitten.
4) Yamaha NS-10.
5) Siis olenko lukenut teoriaa? Olen suorittanut musiikkiopistossa 1/3 -teorian n. 20 vuotta sitten. Siinä kaikki. En osaa lukea nuotteja.
6) Melko pienihän se on; tarkkaamo 14 neliötä ja soittotila 8 neliötä.
7) Yleensä kolmea tai neljää. Joskus enemmän, joskus vähemmän.
8) Levyllä soittamani instrumentit löytyvät painettuna albumin kansivihkosesta.
9) Yamahan vanhaa analogidelayta. Lisäksi ajan masterin TLA C-1 putkietuasteen läpi, mutta mitään tuon jykevämpää efektikikkailua ei ole tullut harrastettua.
10) Paras! Niilo näytti taas!

10.08.2001

Kysymys
No tuleeko kutsu pressanlinnaan?

luumu 31.07.2001

Anssi vastaa
Enpä usko; miksi tulisi?

10.08.2001

Kysymys
Hey.
Itse en muutamasta syystä, kuten
1) lippujen loppuunmyynti
2) kesälomamatka
3) ikärajattomien keikkojen vähyys
ole vielä kertaakaan päässyt livenä seuraamaan keikkaasi. Mua on kuitenkin jäänyt muutama juttu vaivaamaan, meinaan kiinnostais, että miten esim. Mika faijan BMW toimii keikoilla kun sehän levytettynä kuulostaa just täydelliseltä koska se on niin sanotusti kolminkertaistettu? Tuskin nyt sentään playbackinä vedät, niin kuin koneilla ääniään muunnellet ulkomaiset supertähdet?
Samoin vaikkapa ”Harhaa”; miten se pelaa ilman Anna Kuoppamäkeä, jonka ääni muuten sointuu loistavasti biisiin? Kyllä mä uskon että sun omalla äänelläkin vedät jutun upeasti läpi, mutta kun kaikkihan jo tuntevat äänesi studiossa äänitettynä. Että miten on..?
Joka tapauksessa yritän tosissani päästä jollekin keikallesi!!!

ninni 31.07.2001

Anssi vastaa
Mielestäni levyn biisit toimivat livenäkin varsin mainiosti. Tietysti ne kuulostavat vähän erilaisilta, mutta sehän on tarkoituskin – live ja levy ovat kuitenkin kaksi täysin eri asiaa!
Harhaa on kappale, jota kuullaan keikoilla erittäin harvoin; fiiliksen täytyy olla kohdallaan kyseisen kappaleen tulkitsemiseksi. Silloin kun Anna oli vielä bändissä, niin hän tietysti lauloi omat osuuteensa, mutta nykyisin ne hoilaa Annan tilalle tullut Saara Metsberg.

10.08.2001

Kysymys
Hello Anssi!!!!!!!!!!!

Ensiksi kaunis kiitos levystäsi!
Se on auttanut minua ns. elämässä eteenpäin tässä nuorison ”vaikeassa iässä”.
Kiitos siitä.
Voisitko kertoa tarkkaan, milloin levysi ilmestyi…?
Oletko koskaan soittanut muuta soitinta kuin kitaraa. Jos et, niin milloin aloitit kitaratunnit?
No, niin.
Tässä nämä sitten olivatkin.
Ajattelin tulostaa sivuiltasi laulujen sanoja.
Se kai on sallittua…?
PS.romanttinen, scifi, länkkäri, toiminta, draama vai komedia?

man-in-black-fan 31.07.2001

Anssi vastaa
Albumi julkaistiin 2.3.2001.

Olen elämäni varrella soittanut melkoisen montaa eri soitinta. Lapsuudessa esim. viulua, selloa ja kontrabassoa, jolloin kävin soittotunneillakin. Kitaratunteja en sen sijaan ole ottanut ainuttakaan.
Senkun tulostat niitä tekstejä. (Mistä tulikin mieleeni: milloinkohan muistaisin korjauttaa rikkinäisen printterini? On ollut hajalla nelisen vuotta…)
PS: Kaikki toimii tarvittaessa. ”Romanttinen” on tosin enemmän emännän heiniä…

10.08.2001

Kysymys
kuin vanhana oli sun eka julkine esiintyminen????

-minna- 31.07.2001

Anssi vastaa
On varmaankin ollut viulunsoittoa jossain musiikkiopiston syysmatineassa… Sanotaan vaikka seitsemän, niin ei mene ainakaan paljoa pieleen!

10.08.2001

Kysymys
Hei Anssi,

Kiitoksia upeasta musiikista. Kolahti minulle ja
lapsille yhtälailla 41v/11v/9v. Minua kiinnostaisi
tietää se missä järjestyksessä soitat instrumentit levyttäessä?
Yst.terveisin
Pete

pertti väänänen 30.07.2001

Anssi vastaa
Järjestys vaihtelee jonkin verran tilanteen mukaan, mutta yleensä tapahtumaketju on suunnilleen tällainen:

Rummut -> basso -> kitara -> laulu -> mausteet (koskettimet, perkussiot, huuliharppu jne.) -> taustalaulut

10.08.2001

Kysymys
Heipä hei!
Olen niiden tuhansien muiden ihmisten tavoin ollut ehdoton Anssi Kela -fani jo pitkään, ja tietty lukenut myös aktiivisesti tätä k&v -palstaa. En rasita sua nyt niillä jumalattoman monilla kysymyksillä, joita mulle tulis mieleen, jotta ehtisit tehdä lisää upeaa musiikkia!

Yksi asia mulla on kuitenkin tullut mieleen lukiessasi vastauksiasi, nimittäin suhtautumisesi piratismiin/napsteriin. Et ole kuulemma kovin lämpimästi näiden juttujen puolella, kommenttisi taisi olla ”…erittäin syvältä perseestä”.
Oletko siis tosiaan sitä mieltä, että jos joku ei täysin fanisi olisikaan, mutta pitäisi silti esim. Mikan faijan BMW -biisiä hyvänä ja haluaisi kuunnella sitä useammin, pakottaisitko hänet ostamaan koko albumin?
Tai henkilö, jolla ei ole paljon rahaa, haluaisi nauttia upeasta musiikistasi, riistäisitkö häneltä musiikkielämyksen niin mitättömän asian kuin sen takia, että hänellä ei ole varaa ostaa levyäsi???
Olen lukenut tätä palstaa, ja olen saanut käsityksen, että et todellakaan vaikuta niin rahanahneelta ihmiseltä.
Kyllähän mä ymmärrän, että työ on työtä vasta silloin, kun siitä saa palkkaa, mutta uskon, että Sinullekin tämän Anssi Kela-pyörremyrskyn jälkeen jää käteen jokunen markka? Vai olenko täysin väärässä?
Lisäksi jaksan uskoa, että jokainen todellinen fani haluaa ostaa levysi juuri sillä hinnalla, joka Sinulle kuuluu. Itse olen ehdottomasti yksi niistä, joka oli ensimmäisten joukossa levykaupassa ostamassa Nummelaa. Ja olen iloinen, että musiikki on aitoa ja mukana on oikea sanat jms. sisältävä esite.
Mutta musiikissa ja rakkaudessa kaikki on sallittua! Luulen, että Sinäkin olet sitä mieltä.

Tsemppiä, Anssi, ja muista että sä ja musiikkis ootte rautaa!!!

Nensku87 30.07.2001

Anssi vastaa
En pidä itseäni erityisen rahanahneena ihmisenä ja olen itsekin sitä mieltä, että uudet cd-levyt ovat hinnaltaan varsin kalliita. Sympatiani ovat siis pienen ihmisen puolella! Piratismista puhuttaessa täytyy vain muistaa yksi perusasia: kyse on rikollisuudesta. Piraattilevyn valmistaminen ja myyminen on suora varkaus oikeilta tekijöiltä ja piraatin ostaminen varastetun tavaran ostamista. Jokainen tietysti toimii oman moraalinsa mukaan, mutta minun mielestäni oikean ja väärän välinen raja on tässä tapauksessa hyvin selvä.

Napsterista (ja vastaavista) puhuttaessa tilanne onkin jo hieman mutkikkaampi. Tavallaan ymmärrän biisien imemisen netistä ”tutustumiskäyttöön”, jonka jälkeen ostopäätös (tai päätös jättää ostamatta) on helpompi tehdä. Ymmärrän vielä senkin, että joku lataa netistä artistilta vain juuri sen yhden biisin mistä pitää, tietäen ettei koskaan tule ostamaan kyseiseltä artistilta kokonaista albumia. Ymmärrykseni loppuu siihen, että ihmiset latailevat netistä kokonaisia hyvinä pitämiään albumeja säännölliseen käyttöön. Haluan kuitenkin uskoa, että tällaiset tapaukset ovat harvassa. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että todellinen fani kyllä ostaa levynsä aitona!

Yleisesti ottaen olen huolissani siitä, että onko meille kasvamassa uusi sukupolvi, jonka mielestä levyistä ei kuulu maksaa mitään kun niitä on kerran mahdollista saada ilmaiseksi?

10.08.2001

Kysymys
Moi voisiksä missään mahdollisessa muodossa kertoo ihan yksin kertasina kirjaimina et mikä sen maan mainion doupin biitin nimeltä rva ruususen kierron soinnut on kitaralle kato kun jengi on jaksanut laittaa nettiin mikan faijan bemarin ja nummelan tabulatuurit mut kun sen kauniin yläkerran naisen ei.

juho 30.07.2001

Anssi vastaa
Näille sivuille on tulossa sointuja syksyn mittaan, mutta pistetään Rva Ruusunen ikään kuin maistiaisiksi. Tämähän on siis todella helppo:

Em7 G / C G / C G / A7

10.08.2001

Kysymys
kerrohan… onko mahdollista soittaa rumpuja, ja laulaa yhtäaikaa? ootko kokeillu?

mäntypistiäinen 29.07.2001

Anssi vastaa
Remu on esimerkillään osoittanut, että tämä ei ole mahdollista! 🙂

10.08.2001

Kysymys
Minullakin on yllättäen pari kysymystä:

1) Luin, että Nummela on omaelämänkerrallinen biisi, sit oot 29 ja ko. biisissä sanotaan et menitte naimisiin 25 vuotiaina, ja sit luin jostai et ootte ollu 6 vuotta naimisissa..onko tämä sitä paljon puhuttua taiteilijavapautta??
2) Uskallatko/pystytkö paljastaan seuraavan levyn suuntaviivoja, aiotko käyttää enemmän bändiä ja tehdä ns. bändilevyn??….. toivottavasti saat jossai vaiheessa kasaan bändin joka pysyy yli kaks viikkoa kasassa… oma Crazy horse kenties??

Ile 29.07.2001

Anssi vastaa
1) Älä usko kaikkea mitä luet. Älä myöskään usko kaikkeen mitä kuulet biiseissä…

2) Tällä hetkellä tuntuu siltä, että haluaisin käyttää kakkoslevyllä bändiä. Olen löytänyt orkesteriini hyviä ihmisiä, joiden kanssa soittaminen on erittäin hienoa. Minusta olisi myös mukava suorittaa seuraavan levyn äänitykset hieman ensilevyä ripeämmin (Nummelaa tehtiin lähes kaksi vuotta…). Bändin kanssa muutamaksi päiväksi studioon ja levy purkkiin! Yleensä hyvillä suunnitelmilla on tosin taipumus matkan varrella mutkistua…
Bändille on muuten koko sen olemassolon ajan mietitty kiivaasti nimeä. Ehdotukset ovat olleet tähän mennessä toinen toistaan huonompia:

Anssi Kela & Runkkaavat suntiot
Anssi Kela & Likainen sakasti
Anssi Kela & Manalan etanat
Anssi Kela & Humidorin antimet
Anssi Kela reunaketsupilla
Anssi Kela japonais -täytteellä

10.08.2001

Kysymys
Olet soittanut itse (lähes) kaiken levylläsi.
Mutta onko biisejä ennen levytystä soitettu bändin kanssa, vai pystytkö todella kuulemaan päässäsi muut instrumentit kun kehittelet esim. kitarakuvioita?
Yleensähän (näin olen ainakin ymmärtänyt) on valmis sävel, johon jokainen kehittelee omia juttujaan päälle.

Heidi 29.07.2001

Anssi vastaa
Biisejä ei ennen niiden levyttämistä oltu soitettu kenenkään kanssa. Yksinään soittaminen ja nauhoittaminen on tavallisesti loputonta kokeilua: Ensin tulee rakennettua jonkinlainen komppipohja, jonka päälle sitten ryhtyy fiilistelemään muita soittimia. Kun kaikki on lopulta tehty, huomaa ettei se alkuperäinen komppi sittenkään toimi ja homma alkaa alusta…

Yleensä minulla on ennen nauhoitusten aloittamista päässäni hyvinkin tarkka kuva kokonaisuudesta, mutta idean lopullinen kantavuus selviää vasta kun on saanut kaikki soittimet soitettua. Tämä on tietenkin erittäin aikaa vievä tyyli toimia; bändin kanssa ideoita kokeillessa niiden toimivuus selviää parissa minuutissa. Yksin soittaessa saa yleensä puuhailla tuntitolkulla, ennen kuin kokonaisuus alkaa hahmottua.

10.08.2001

Kysymys
on kiva, et joku on tässäkin maassa taas jälleen kerran löytänyt asiaa teksteihin… eikä kaikki ole vain sitä ”dam-damdaddaa di dam”!
onko niin, että olet vain kiinnostunut työskentelemään musiikin ympyröissä? miten olisi kirja? esim. ”laurin muistelmat”?:) tai ”nummelan gängstät”?

elina 29.07.2001

Anssi vastaa
Kirjan kirjoittaminen on välillä käynyt mielessä, mutta ajatus ei tällä hetkellä ole kauhean ajankohtainen. Enkä tiedä olisiko minusta edes siihen. Olen oppinut kirjoittamaan muutamaan minuuttiin tiivistettyjä tarinoita – en tiedä osaisinko venyttää niitä romaaniksi asti.

10.08.2001

Kommentit

  1. Tässä on vedonlyönti kysymyksessä, mutta tietoa ei löydy mistään. Kumman biisin olet tehnyt ensiksi ja kumpi on esitetty aikaisemmin, Mikan faijan BMW vai kaksi sisarta?

  2. Jos tarkoitat kappaleiden kirjoittamista, niin Kaksi sisarta tuli ensin. Mikan faijan BMW sen sijaan julkaistiin aikaisemmin: se oli ensimmäinen sinkkuni, Kaksi sisarta toinen. Kaikkien aikojen ensimmäisellä keikallani sooloartistina esitin juuri nämä kaksi biisiä, mutten enää ole ihan varma järjestyksestä. Luultavasti Kaksi sisarta oli ensimmäinen biisi.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.