Hymiö

| Tagit: , | Aiheet: Huomiot, Internet | Kirjoittaja:

Terveisiä Hymyn toimitukseen! Olen pannut merkille, että lehden palveluksessa ahertaa vaatimattoman blogini aktiivista lukijakuntaa: pelkästään tämän vuoden puolella Hymyn saitilla on julkaistu jo seitsemän blogikirjoituksistani nykäistyä uutista. Tämän perusteella voisi luulla minun elävän keskimääräistä tapahtumarikkaampaa elämää. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole – Hymylle kun kelpaa uutiseksi esimerkiksi se, kun mainostan t-paitojani. Sehän nimittäin tarkoittaa sitä, että Anssi Kelasta tuli paitajobbari! Kreisiä!

Eikä siinä mitään. Tämä blogikirjoitteluni on julkista toimintaa. En tietenkään pistä hanttiin, jos kirjoituksiani siteerataan mediassa – saatanhan sen ansiosta saada kenties muutamia uusia lukijoitakin.

Olisi vain kivaa, jos sanojani ei vääristeltäisi. Esimerkiksi hiljattain kirjoitin näkemästäni Rushin keikasta raportin, jossa esitin pientä kritiikkiä joistakin tylsistä kappalevalinnoista, huonosta bassosoundista sekä Geddy Leen lauluäänen heikosta kunnosta. Huomioin nämä pienet miinukset, mutta käytin arviossani myös runsaasti ylistäviä sävyjä. Kokonaisuutena pidin konsertista, ja toin sen mielestäni melko selvästi esiin.

Hymy otsikoi: Anssi Kela pettyi Rushin keikalla!

Tällainen tietoinen negatiivisen kulman hakeminen ei tietenkään ole yksin Hymyn bravuurinumero, samaa metodia käytetään kautta median. Erityisesti iltapäivälehdistö on kunnostautunut nasevissa otsikoissa, joilla on kovin vähän tekemistä itse jutun kanssa. On luultavasti tutkittu, että negatiivinen otsikko myy positiivista paremmin.

Jutun kohteen vinkkelistä totuuden käyttäminen muovailuvahana on luonnollisesti ärsyttävää. Sitä on kuitenkin joutunut hyväksymään sen, että näin tämä vain menee. Tiettyjen lehtien kanssa tietää jo haastattelua antaessaan, että lopullisen jutun – ja erityisesti otsikon – nähdessään joutuu haukkomaan vähän aikaa happea.

Homman nimi nyt vain on sellainen, että niitä haastatteluja on annettava. Musiikkiani ei käytännössä ole olemassa, jos kukaan ei siitä tiedä. Tässä ammatissa median kanssa on pakko elää.

Niinpä en nytkään älähdä siksi, että Hymy on jälleen peukaloinut faktoja mieleisekseen. Viimeisin minuun liittyvä skuupintynkä on otsikoitu: Anssi Kela harkitsee jättävänsä pestinsä – sinä päätät! Uutisessa viitataan viimeviikkoiseen lukijakyselyyni, ja väitetään minun mahdollisesti lopettavan tämän blogin, vaikka jo kyselypostaukseni ensimmäisessä kappaleessa totean, ettei minulla ole aikomustaan lopettaa. (Olisiko sen voinut sanoa vielä jotenkin suoremmin?)

Uutisen näkeminen kohotti kieltämättä hetkellisesti sykettä, mutta kyse on loppujen lopuksi mitättömästä pikkuseikasta. Ei sellaisista jaksa meuhkata. Tämän kirjoituksen syynä ei siis ole tuo itse uutinen.

Syy löytyy uutisen kommenttiraidalta. Tai oikeastaan sitä ei löydy sieltä.

Panin nimittäin uutisen nähdessäni merkille, että kommenttien joukossa oli tyypillisten VAIHDA KOKONAAN ALAA niin päästään susta kela -neuvojen lisäksi myös useampiakin kummasteluja siitä, miksi Hymy uutisoi sanamuodoin, jotka eivät pidä paikkaansa. Tuumasin, että ehkei kaikkea toivoa ole vielä menetetty, kun kerran Hymynkin kaltaisella saitilla on valistuneita lukijoita, jotka eivät irvistämättä niele kaikkea mitä heille syötetään. Vaikka uutisointi olikin epämääräistä, niin pidin hyvänä sitä, että asian todellinen laita tuotiin lukijoiden toimesta esiin.

Palasin huvikseni vielä myöhemmin rikospaikalle. Leukani jysähti kommentit luettuani lattiaan: ne väärinkäsityksen oikaisseet kommentit oli poistettu! Jäljellä oli vain kritiikkiä minua kohtaan.

Nythän tämä alkoi kiinnostaa. Hieman myöhemmin joku taas ihmetteli virheellistä uutisointia. Parin tunnin päästä tuokin kommentti oli poistettu.

Toiminta on siis täysin järjestelmällistä: jutun kohteena olevaa henkilöä vastaan saa huudella mitä vain, mutta Hymyä kritisoivat mielenilmaukset siivotaan nopeasti pois silmistä. Tämähän on vanhaa kunnon neuvostomeininkiä!

Totesin, että tätä on jo pakko lähteä ronkkimaan. Korostan edelleen, että Hymyn minusta kirjoittama uutinen on kaikkine epätarkkuuksineen täysin merkityksetön. Minulle on myöskin samantekevää millä tavalla ihmiset minua kommenteissaan haukkuvat.

Tuo kommenttiraidan retusointi on kuitenkin sen verran härskiä hommaa, että se on nostettava päivänvaloon. Vaikka tässä minun tapauksessani puhutaankin lillukanvarsista, niin kyllähän lehden toimintaa kritisoivien, täysin asiallisten kommenttien poistaminen talloo kipeästi journalistisen etiikan ja sananvapauden varpaille. Hymyllä on luonnollisesti oikeus moderoida saitillaan olevia keskusteluja haluamallaan tavalla, mutta ei nyt jumalauta näin! Säälittävää tunarointia.

Siivoustalkoot havaittuani harmittelin, ettei poistetuista viesteistä jäänyt todistusaineistoa, selaimeni välimuistikaan ei ollut tallettanut kadonneita kommentteja. Olin kuitenkin skarppina ja nappasin seuraavista hymykriittisistä kommenteista ruutukaappaukset.

Näin siis toimii sananvapaus Hymyslovakiassa:

Näyte Hymyn keskustelupalstalta tänä aamuna

Sama paikka hetkeä myöhemmin. Ihan kuin jotain puuttuisi?

LISÄYS KLO 14.30

Hymyllä on nyt delete-nappula kovassa käytössä, kommenttia pukkaa poistettavaksi! Tapahtui odotettu käänne: alkuperäistä uutista muutettiin. Minullahan oli toki siitäkin ruutukaappaus. Alleviivattu teksti on nyt vaivihkaa poistettu.

Jos uutinen olisi ollut alunperinkin korjatussa muodossaan (ja erilaisella otsikolla), niin tämäkin jupakka olisi voitu jättää käymättä. Mutta olisiko täysin totuudenmukainen juttu ylittänyt uutiskynnystä?


Kommentit

 1. Siis mitä voimme todeta. Hymy ei ole perseessä vaan Hymy on perseestä! En ole ikinä ko.lehteä hankkinut ja ei ole mitään syytä hankkiakkaan!

 2. Järkyttävää! Vääristely sinänsä ei yllätä, laajuutensa kylläkin. Soisin tällaisen toiminnan tulevan päivänvaloon ja laajaan tietoisuuteen, ei sovi maailmankuvaani millään.

 3. Onhan tuota vastaavaa sensuuria harrastettu myös esimerkiksi Ilta-Sanomissa. Uutisjutussa on ainakin kerran ollut virhe, jota kommenteissa on oikaistu. Ja mitä on käynyt? Uutista on viilattu ja oikaisevat kommentit on poistettu. Eikä liene ainut esimerkki kun kyseessä on nämä vähän arveluttavammat ( 🙂 ) julkaisut.

 4. Niin monet muutkin artistit myyvät paitoja, että jäät armotta joukussa pienemälle huomioille. Erottuaksesi joukosta myönteisesti ehdotankin, että rupeat myymään aitoja Anssi Kela-keikkahousuja. Tulee mieskatsojillekin keikoilla ihmeteltävää kun naiset etsivät ja kokeilevat myyntikojun luona sopivan kokoisia aitoja Anssi Kela-keikkahousuja.

 5. Voi jumankauta mitä hommaa. Pistäisin julkaisun boikottiin jos olisin millään tapaa kohderyhmässä, sääli vaan että kohderyhmää ei taida moinen liiemmin kiinnostaa?

 6. Heh ja niin taas häipyi juuri äsken viestit jossa käyttäjät sanoivat hymyn poistavan viestejä jossa kerrotaan totuus:D huhhuh

 7. ja nyt kommentointi suljettiin näköjään. Ei moderaattori ehdi ruksimaan poistettavia viestejä vissiin tarpeeksi nopeaa.

 8. Tulipas testattua – asiallinen uutista oikaiseva kommentti poistettiin ja tosiaan tuo kommentointikin on nyt suljettu. Pitäisi varmaan itkeä JA nauraa – yhtäaikaa.

 9. Ei valitettavasti ole sensuurilehdistö ainut joka vastaavanlaista juttujen jälkiäjättämätöntä editointia tekee. Se on arkipäivää aivan myös aamulehtien nettiversioissa. Juttuja korjataa sitä mukaan kun lisää tietoa tulee, yleensä ainoa merkintä on muuttunut muokkausaika.

 10. EI OLE totta, todellakin kommentit poistetaan! Tästä kannattaa kyllä jo ottaa yhteyttä lehden toimitukseen ja vaatia perusteluja. Vaikka surullinen totuus lienee, että ne joita asia mahdollisesti hetkauttaisi, eivät lehden lukijoihin kuulu.

 11. Luin kommenteista ”Anssi Kela -keikkahousuja” että sukkahousuja… Siinä olisi varmaan jo ihan hyvä bisnes. Ainakin erottuva.

 12. Nyt Hymyn laatu-uutiseen pääsee jälleen kommentoimaan. Otin kommentistani ruutukaappauksen ja seuraan tilannetta.

  Anssi, välitäthän casen Julkisen sanan neuvostolle?

 13. Voisit virittää saitillesi hymyfiltterin; jos kävijä tulee esimerkiksi domainista hymy.fi, seiska.fi tmv., hänelle näytetään aivan eri sisältö (samalla URLilla) kuin muille lukijoille. Saisit vedätettyä hienosti noita uutisoimaan mitä tahansa absurdia kuten vaikkapa ”Anssi Kela haluaa laillistaa eläinavioliitot”, ”Suosittu huippumuusikko uskoo presidentin olevan avaruusolio” tai mikä huumoriisi vaan sopiikin. Voisit trollata roskamediaa oikein kunnolla…

 14. Tämä on laajempikin juttu. Olen pitkään ihmetellyt sitä että laki velvoittaa mediat olemaan vastuussa myös siitä mitä juttujen kommentoinnissa julkaistaan, mutta mikään laki ei velvoita ketään tarkkailemaan miten media saa kontrolloida kommenteista ilmenevää ”kansan reaktiota” sensuroimalla kommentteja mielivaltaisesti.

  Eipä muuten, Hymy on Hymy, mutta itsellä tämä on noussut pintaan kun viime aikoina olen huomannut että omia kommentteja ihan valtalehtien keskustelupalstoilla on jätetty julkaisematta. Enkä ole edes mikään kiukuttelija, olen vain esittänyt toimittajan mahd. subjektiivisesta näkemyksestä poikkeavan asiallisen mielipiteen. Toisaalta samaan aikaan tekee kipeää nähdä että asiasisällöltään ihan tyhjiä provoja ilmestyy saman jutun alle mielin määrin koska ne lietsovat liekkejä keskusteluun / tuovat lisää lukijoita jutulle.

  Mutta miksipä media ei toimisi näin, koska kukaan ei sitä sensuuria valvo. Ei siihen ole lakia, eikä siitä keskustella. Ihmiset lukevat nykyään jutun perään aina kommentit koska ovat kiinnostuneet muiden mielipiteestä – ihminen on sellainen. Ja nykyään kansan reaktio juttuun on se minkä media itse haluaa sen olevan.

 15. Painetussa mediassa tämä homma menisi palttiarallaa niin että tilaat ensin lehden -parin päivän päästä tulee jokin yksittäinen juttu erillisenä uusintapainoksena ja liimapuikko mukana: ”Liimaa tämä lehteesi edellisen juttuversion päälle”. Kyllä netti on sitten kätevä juttu.

 16. No tästähän saisi hyvän loanheitto otsikon kilpailevan Allerin törkyjulkaisuun 7-päivää. Luulisi tässä itsekkäiden paskiaisten markkinataloudessa tuollaisen onnistuvan.

  Samaa kommenttien poistamista olen huomannut sekä maikkarin, että hesarin nettisivuilla. Kysehän on vain keskustelupalstan moderoinnin rajanvedosta. Mikä on soveliasta ja mikä ei. Sinun tapauksestasi voimme todeta, että Hymyn mielestä ei ole soveliasta osoittaa Hymyn artikkelien valheellisuutta eikä muutenkaan kritisoida Hymyn toimituksen linjaa.

  Mielestäni tällainen periaate ei liity mitenkään erityisesti Neuvostoliittoon vaan sitä esiintyy ihan kaikissa yhteiskunnissa.

 17. @H2, saako kuvakaappauksesi laittaa esille Facebookiin? Haluatko sen yhteyteen nimesi/nimimerkkisi?

 18. Kuvakaappaustani voi käyttää ihan ilman nimimerkkiäkin.

 19. Hyvä postaus. Nyt vaan odotellaan, mitä keltainen lehdistö tästä keksii. 🙂

 20. H2, kiitos! Se on nyt täällä: https://www.facebook.com/home.php?sk=group_185253481524215&ref=notif&notif_t=group_added_to_group

  Mitä tulee Hymyn muuttamaan juttuun, niin otsikko on yhä harhaanjohtava. Jos Anssi Kelan yhteydessä puhutaan ”pestin jättämisestä”, lukija tulkitsee ilman muuta, että kyseessä on *musiikin* jättäminen eikä bloggaamisen jättäminen.

  Minulla ei muuten ole yhtään Anssin levyä, enkä ole yhdelläkään keikalla käynyt. Sen sijaan olen intohimoinen blogiharrastaja ja mediakriitikko.

 21. Hyvä Anssi! =) Olen selaillut Hymyä joskus eräässä kyläpaikassa, eikä siksi lehdeltä saamasi kohtelu yllätä. Se yllättää että ko. roskalla riittää tilaajia. Lukutaitoa heillä ei välttämättä ole mutta onhan kuvatkin kivoja.

 22. Kirjoitus leviää facebookissa. Lienee vain ajan kysymys, ennen kuin Hymy päättää poistaa koko julkaisun, kun toimitus ei enää jaksa moderoida kommentteja. Taitaa nyt käydä niin, että yksi ämpärillinen kippaa, vaikka lannoitelaari seilaa edelleen.

  Jos haluaisi valaa tapaukselle suuremman julkisuuspohjan, voisi lähettää peräkkäin ja samasta ip-osoitteesta asiallisen kommentin ja laittomuuden puolelle putoavan viestin – esimerkiksi perinteisen ölinäuhkauksen. Jos moderointi ei aavista, mitä tapahtuu, poistetaan vain positiivinen kommenteista.

  Sitten laitetaan nettivinkki viestistä ja odotetaan esitutkintaa.

  Tässä vielä ote viimeisimminstä kommenteista:
  Pliisa (vierailija), 24.5.2011 klo 14.52

  Nyt ei Hymyllä mene enää hyvin tämän asian kanssa:
  http://www.eioototta.fi/2011/05/hymyn-sensuuri-iski-katso-kohukuvat.html

  Sensuuri (vierailija), 24.5.2011 klo 14.54

  Eikö Hymy ole jo oppinut että sensuuri ei kannata. Maineenne kirii pitkin sosiaalista verkostumaan ja sait jo minut sekä kytköksissä minuun olevat henkilöt päästä varpaisiin vihaiseksi tästä. Hyvä puoli tässä on se että, pääsemme onneksemme tästäkin roskalehdestä kohta eroon.

  Onnea ja menestystä xD

  Juissi (vierailija), 24.5.2011 klo 15.06

  Anssin blogi on hyvä! Onneksi ei meinannut edes lopettaa sitä.

  Ei-tyhjäntoimittaja (vierailija), 24.5.2011 klo 15.07

  On syitä, miksei tällä todellisuutta ja vaivannäköä välttelevällä irvailulla ole mitään tekemistä journalismin kanssa. Hymyn viihdeuutinen ei ole uutinen: yleistäen vain ahneella mielikuvituksella lähdemateriaalista turhia murehtimatta yskäisty skuuppi. Toisaalta, Hymyn lukijakunta ei – onneksi – ole kovin kattava otos populaatiosta. Terveiset vaan kollegoille aidan toisella puolella; olette ainoa muistutus siitä, että Suomessakin on tabloid-toimitus. Hymyä huuleen, aivan!

 23. Hymy taitaa elää vuotta 1984. Tosin kyseinen teos kirjoitettiin mielestäni varoitukseksi, eikä ohjekirjaksi…

 24. Mikä mahtaa olla Hymyn levikki? Eli kuinka paljon hymy-lehtiä ostetaan? Olisi vain kiva tietää kuinka montaa ihmistä johdetaan harhaan.

 25. Hyvä, osuvaa kritiikkiä mediaa kohtaan todistusaineistojen kera. Pidän kovasti asiallisista blogikirjoituksistasi, hienoa tutustua median kuorruttamattomaan Anssiin.

 26. Samaa harrastaa myös Aamulehti. Tuli joskus oiottua lehden jostakin Youtube-videosta tekemän jutun virheitä ja hieman arvosteltua journalismin tasoa.. yllättäen ei kauaakaan mennyt niin kommentti katosi.

 27. Pelottavaa on tällaisen törkyjournalismin suosion lisäksi myös se, että sama lukijaporukka myös äänestää vaaleissa – kenties sillä informaatiolla ja ymmärryksellä, minkä Hymystä tai Seiskasta saa… Olisipa kiintoisaa nähdä millainen korrelaatio löytyy eri lehtien yms. lukijakunnan ja puoluekannan väliltä.

 28. Mihinkäs mun kommentti on hävinny?

 29. Vaikkei musiikkisi yleisesti osu omaan genreeni, tästä tekstistä isot peukut ja laitetaan spotifyn kautta vähän rahaa levy-yhtiöllekin ettei niiden tarvitse nälkää nähdä.

 30. Aivan loistava artikkeli!:) Tää leviää Facebookissa…

 31. Anssi voitko kertoa miksi poistit mun kommenttini joka ei tietenkään ihan ollut myötäkarvainen sun musauraasi nähden. Taitaa pata kattilaa soimata tuanoinasniini.

 32. Anssi Kela, tee kantelu Julkisen Sanan Neuvostoon. Saat julkisuutta ja pelisäännöt saadaan käytyä läpi vähän virallisemmalla foorumilla.

 33. Kaikkien Hymyn juttujen kommentointi on näköjään poistettu…

 34. TP hei, Julkisen Sanan Neuvosto käsittelee journalistisen materiaalin ”omatuntokysymyksiä”. Keskustelupalsta jota jälkimoderoidaan ei ole journalistista materiaalia. Ennakkomoderoitu taas voisi olla.

 35. @Taina:

  Voin aivan rehellisesti sanoa, etten ole koskaan poistanut tästä blogista ainuttakaan kommenttia. Täällä on välillä esitetty rankkaakin kritiikkiä minua kohtaan, kaiken olen sallinut. Raja kulkee siinä, jos tänne yritettäisiin postata jotain pornoa tai vastaavaa.

  Jos kommenttiasi ei ole näkynyt, niin syy on kyllä silloin jossain muualla. Kommentit kulkevat automaattisen spämmifiltterin läpi (täällä on aika vilkasta spämmibottiliikennettä) ja toisinaan käy niin, että myös lukijoiden kommentteja saattaa jumiutua filtteriin. Tsekkaan sihdin kuitenkin useamman kerran päivässä. Jos roskapostin seasta löytyy oikeita viestejä, niin vapautan ne välittömästi luettavaksi. Siksi jotkut viestit saattvat joskus ilmaantua näkyviin pienellä viipeellä.

  Mikäli kommenttia ei kuitenkaan ole näkynyt lainkaan, niin joudun nostamaan kädet pystyyn: en tiedä mistä se johtuu. Ei kuitenkaan sensuurista, siitä voit olla varma.

 36. No, noiden nimenomaisten hittienne perusteella en, näin metallimuusikkona, olekkaan pitänyt teitä juuri minään, mutta erinäiset yuutuubijulkaisut joissa on oikeasti soittotaitoa ja varsinkin tämän jutun tutkiva journalismi sekä sen esittelyssä käytetty itseironia, ansaitsevat kyllä kunnioitusta. En pyydä vaihtamaan alaa. Hymy-lehti on ilmeisesti roskaa oikein ameriikan malliin! Tämä ei yllätä, pikkuisen mietityttää mitä muuta/muut lehdet sensuroivat kylläkin… Taidanpa vilkaista vähän loppublogiakin josko jotain intressanttia….

 37. Mutta milloin A.Kela nähdään Hymyn sivuilla keikistelemässä epämuodostuneissa ja turvonneissa silikonitisseissä?

 38. hyvä Anssi että nostit tämä esiin. Ei olisi uskonut että näin Suomessa. ja armon vuonna 2011. Shame on HYMY!!!!!

 39. Täällä on aiheesta kirjoitus:

  http://blogit.tietokone.fi/ossi/2011/05/seksi-idoliskandaali-hymy-sensuroi-kritiikkia-katso-sokkikuvat/

  Olipa tämä journalistinen kysymys tai ei, ainakin on kyse tyylikkyydestä. Ensin uutisoidaan pieleen tai vähintään sinne päin ja sitten ei sallita asiallista kritiikkiä aiheesta. Kertoo tosiaan jotain viestimen itsetunnosta ja rehellisyydestä.

  Kaikkea hyvää Anssille! Taidanpa kaivaa pari levyäsi kirjahyllystäni kuunneltavaksi. 🙂

 40. Voi Anssiiiii! Kaikki sun 2 fania täällä kirjoittaa.

 41. Asian vierestä. Nämä blogisi ovat kyllä mahtavaa luettavaa. Niiden innoittamana kävin ostamassa ”Aukio” levyn tänään.

 42. Muut näköjään pystyvät kommentoimaan Hymyn juttuja, mutta minä en… Mulla lukee vain ”Tämän jutun kommentointi on suljettu”. Eilen laitoin muutaman kriittisen kommentin, siitäköhän johtuu. Jonkun kriittinen viesti sieltä taas äsken poistettiin…

 43. Hahhahahhahah! Ei ehkä kannata kannella itse minnekään Julkisen sanan neuvostoon, koska silloin joku laatujulkaisu keksii repiä ”Anssi Kela hyökkäsi suuttumusta kiljuen Hymyn kimppuun”-tyylisiä otsikoita. 😀 Onhan noita nähty.

  Peukut todistusaineiston tarkasta keräämisestä! Loistavaa kerrassaan.

  Luin muuten tuon ekan lauseen ensin muodossa ”Terveisiä Hymyn toimituksesta!” ja ajattelin, että levylaulaja on onnistunut soluttautumaan pääkallonpaikalle…

 44. Kyllähän tuo oikeastaan kuuluisi Julkisen sanan neuvostolle, koska sen tehtävä olisi lehdistön itsesäätelyelimenä valvoa journalistin ohjeiden noudattamista. Hymy on sentään lehti, tiedotusväline.

  Journalistin ohjeissa sanotaan esimerkiksi ”8. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.” Hymyn toiminta on aika selvästi tuon vastaista.

  En tosin pidätä hengitystäni sen suhteen, että JSN tekisi tällekään mitään. Se on jäänyt joutavaksi pönötyslautakunnaksi joka ei rohkene toimia rehellisen journalismin puolesta, koska joutuisi astumaan kollegojen varpaille – siinä määrin yleistä tuo epärehellinen ja epäpätevä surnalismi on.

 45. Nyt on tullu hyvin promoa! Nyt ne aidot Anssi Kela-keikkahousut myyntiin ja tahkomaan miljoonia!

 46. Älä anssi lannistu! eiköhän moni tiedä että olet enemmänkin kuin yhden tai kahden tai kolmen tai edes neljän hitin ihme! olinkohan 8 vuotta kun aloin ekan kerran fanittamaan jotain, se oli sinun tuotantosi! vieläkin pari ekaa levyä osaan ulkoa! suomessa nyt kenenkää on vaikeaa enää tienata tai pysyä koko ajan pinnalla! nyt jo 20 vuotta ja edelleenkin laulujesi sanomat ovat parhaimpia! 😉
  huomasin itsekkin tuon otsikon hymyssä ja oletin että lopetit biisien tekemisen. oon niiin täynnä noita Pask* lehtiä ja niiden vääriä ja harhaanjohtavia otsikoita!

 47. Hienosti kirjoitettu juttu! Se tunki hymyn sinne, minne se kuuluukin, mutta samalla puuttui median sairauteen laajemminkin. Ja kolumnia oli kiinnostava ja hauska lukea :-). Kiitos!

 48. No on kyllä aikamoista kommenttiraidan retusointia Hymyltä. Jännä nähdä, paukahtaako tämäkään kommenttini reaaliajassa näkyviin, vai meneekö ”hyväksyttävien jonon” kautta. Klik!

 49. Mustat sukkikset läpikuultavilla AK-logoilla täplitettynä. Ah! Kyllä kelpais vilautella säärtä!

 50. Laitonpas minäkin kommentin HYMYyn. Saas nähä kauanko pysyy sielä…..

 51. Anssihan voisi julkaista pari viikkoa kostoksi pelkkiä perättömiä uutisia. Siinäpähän olisi roskalehdillä ihmettelemistä.

  Muutenkin hatuttaa, kun kaikki lehdet ottavat uutisensa youtubesta, facebookista, blogeista ja lisäävät pari hassua riviä tekstiä….ja kas, juttu on valmis. Parhaassa (pahimmassa) tapauksessa samalla uutisella ratsastetaan useampaan kertaan päivässä.

  Näkeehän sen tämäkin blogin uutisoinnissa. Esim. Tietokone.fi varasti kaiken tästä keskustelusta, ja siellä kävijät kehuvat kuinka hienon bloggauksen Ossi sai aikaan…mitä v*ttua?

 52. Hieno kirjoitus Anssi! Nostit esiin todella tärkeän asian.

 53. eipä oo paljon kelaa tullut kelailtua isukin bemmin ja ”lääkärit,muurarit,skapparit…”-renkutusten lisäksi. eikä oo kelasta ollut mielipiteitä puolesta tai vastaan. nyt on. ja hymystäkin on mielipide.

 54. Aika jännään saumaan tuli tämä uutinen, sillä itse kuulin luotettavasta lähteestä, että Hymyn toimittajat ovat homoseksuaaleja.

 55. Tässäpä juuri syy, miksi itse en tilaa näitä lehtiä. Toivoisin, että lukijoilla olisi älliä ”äänestää jaloillaan” eli jättää tämäntyyppiset juoru ja sensaatiohakuiset lehdet ostamatta.

 56. Niin se oli mun kommenttikin poistettu ja laitoin sinne uuden, kohta sekin varmaan deletoidaan:

  Rane (vierailija), 24.5.2011 klo 22.39

  mun mielestäni asiallinen kommenttini oli täältä postettu eli kysyin HYMYn päätoimittajalta onko hyvää journalismia 1) kirjoitaa perätön juttu 2) poistaa ne kommentit jotka korjaavat sen jutun?

 57. Hyvä että toit asian päivänvaloon. Hymyllä ei pinnat ole kovin korkealla ollut ennenkään, mutta kyllä tämä silti yllätti minut ällikällä. Bängasin netin kätköistä myös Katleena Kortesuon kirjoittaman tukipostauksen tälle. Hän kiiruhti perustamaan näille ruutukaappauksille oman ryhmänsäkin 😀

 58. Mielenkiintoista että täällä älymystö arvostelee lähes 600 000 lukijan lehteä. Kyllä on suomessa tyhmää sakkia kun hymy -lehteä lukevat, eikö totta! 🙂 Hahaha

 59. Veikolle: ”Kyllä on suomessa tyhmää sakkia kun hymy -lehteä lukevat, eikö totta!” -> en tiedä olisko tuossa jotain (?) sarkasmia, mutta kyllä tässä enemmänkin tyhmää sakkia on se HYMYn toimitus-sakki joka kirjoitaa mitä sattuu ja poistaa sitten kommentit kun joku tekee korjauksen. Mun puolesta kuka tahansa saa lukea mitä tahansa lehteä, mutta tuollainen ”sensurointi” mitä HYMY tekee on kyllä kovin kummaa.

 60. ”Älymystö arvostelee lähes 600 000 lukijan lehteä.”

  Pohjois-Koreassa miljoonien mielestä on hieno idea tehdä mitä siellä nyt tehdäänkin. Ja Kim-jotain-jotain on niille jumala. Ei tarvitse olla ”älymystöä” käyttääkseen edes murto-osaa aivoistaan. Ei olisi vaatinut saksalaisilta valtavaa älyllistä kykyä tajuta, että esim. Hitlerissä oli jotain aika perusteellisesti pielessä. Tai Stalinissa. Tai Maossa. Ja silti ”kansa” on äänestänyt nämä sankarimme virkoihinsa.

  En näe asiassa mitään ”Hahaha” -naurettavaa.

 61. Hienoa, että avaat suusi 😉 me like.
  paskalehdet on paskalehtiä, eikä niitä juuri kukaan enää onneksi edes lue, ellei ole todella tylsä elämä noin muuten. Kieroa sakkia ovat nämä toimittajaimmeiset. Mutta työtäänhän nekin vaan tekee, vaikkakin epärehellisesti.
  Musiikkisi on hyvää, koska se on jotain sinusta itsestäsi, ja kaikkiahan ei voi miellyttää koskaan. 😉
  Mitäköhän lehtiä sitä enää lukisi, kun kaikki on jo jotenkin vääristeltyä… Ekana tulee mieleen maaseudun tulevaisuus 😀

 62. Täähä juttu suorastaan räjähti käsiin, en kyl aikoihi ole täällä näin paljoo kommentointia nähny 😀 Hyvä vaan että asiasta puhutaan.

 63. Viestien poistaminen ei ole sanavapauden rajoittamista vaan julkaisuvapauden käyttämistä. Wikipediassa asia on kiteytetty pätevästi: ”Esimerkiksi sanomalehtien mielipidepalstan sensuuri ei riko sananvapautta, vaan tässä yhteydessä sananvapaus tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus tehdä oma tiedotusväline, jossa julkistaa oman mielipiteensä, ja käyttää niitä muita tiedotusvälineitä, jotka siihen vapaaehtoisesti suostuvat, tai viestiä tiedotusvälineitä käyttämättä. Sananvapauteen ei kuulu oikeus saada muilta apua sanomansa levittämiseen, vaan oikeus levittää sanomaansa ilman, että muut sitä pakkokeinoin estävät.” (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sananvapaus)

 64. Näinhän se tietysti on. Tässä tapauksissa näkisin kuitenkin, että kyse on ennen kaikkea sanan- ja julkaisuvapauden väärinkäytöstä. Virheellistä/harhaanjohtavaa artikkelia ei korjata, lukijoiden oikaisuvaatimukset putsataan pois näkyvistä. Eikö journalismin pitäisi tavoitella jonkinlaista etiikkaa?

  Tämä on ollut kyllä kummallinen päivä. En olisi uskonut millaisen kuhinan saan aikaiseksi kirjoituksellani. Lukijoita sillä oli 12 tunnin aikana yli 12 000, Facebookissa postaukseni jakoi n. 1300 henkilöä. Kadulla vastaantulijat ovat kiitelleet postaustani, sellaista ei ole koskaan ennen tapahtunut. On ollut hyvin mielenkiintoista seurata miten tällainen kirjoitus ottaa sosiaalisessa mediassa tulta alleen ja roihahtaa.

  Nyt menen kuitenkin nukkumaan.

 65. ”Anssi Kela menetti yöunensa Hymyn kirjoituksesta!”

 66. Henkilökohtainen suhtautumiseni näihin tabloidi- ja iltapäivälehtiin on se, etten ikinä osta niitä. Vaikka toisaalta yleistihän kiistetään tämä asia ja silti tuo juorulehdistö myy mahdottomasti.

 67. Suosittelen lukemaan Heikki Saaren kirjan Median jahtaamat. Kirjassa haastatellaan poliitikkoja, jotka ovat joutuneet median ajojahdin kohteiksi. Ottamatta kantaa haastateltujen poliitikkojen syyllisyyteen tai syyttömyyteen, kirjasta tuli hyvin ilmi, että kun lynkkaus on alkanut, reilua puolustuspuheenvuoroa on vaikea saada. Itsensä puolustus on selittelyä. Ja jos ei anna haastatteluja ollenkaan, silloin ei varsinkaan ole puhtaat jauhot pussissa.

  Luulen, että tässä sun casessa on kysymys perinteisestä ilmiöstä. Eli media jostaa jonkun ensin jalustalle ja sitten polkee alas oikein kunnolla. Saat kärsiä siitä, että joskus ekan levyn aikoihin julkisuus oli kohdallasi positiivista. Nyt susta etsitään vikoja, jotta kivan tyypin imago voitaisiin tuhota lopullisesti. Onneksi sun kimpussa vaikuttaa olevan vain Hymy.

 68. Minusta tässä asiassa hirvittää eniten se, että virheellistä uutista koskevia kommentteja(ni) on jätetty julkaisematta ja uutista muokattu muina miehinä myös mukamas laadukkaammissa julkaisuissa.

 69. Eettinen journalismi, kuten myös omasta näkökulmastani riippumaton journalismi tuntuvat olevan sellaisia haavekuvia nykypäivänä. Ikävää, että on näin. Julkisen sanan neuvostolla ei ole sellaista painoarvoa eikä objektiivisuutta kuin soisi olevan, eikä keltainen lehdistö sen lausumia muutoinkaan noteeraa. Ehkä kaikki muutos lähtee lukijasta itsestään, voi jättää roskalehdet tilaamatta, suosittaa samaa boikottia muillekin. Eiköhän monelle normisuomalaiselle riitä se, että saa välillä juoruilla vaikka työkavereiden asioista, eikä ole pakottavaa tarvetta lukea olemattomia asioita tuntemattomien ihmisten elämästä jostakin kyseenalaisesta mökkivessapaperista.

 70. ”LOPETA ANTTI!” 😀 Loistava avautumiskommentti, sitä ollaan niinku asian ytimessä.

 71. Hymy nyt seilaa muutenkin avomerellä ilman kapteenia.
  Päätoimittaja Lotilakin irtisanottiin vasta. Tästä kimpaantuneena mies on haastamassa koko maailman oikeuteen.

  Kumma, että saavat mitään lehteä edes julkaistua kuukausittain? Kait lehden pitääkin keksiä ns. ”uutisia”, jottei tarvitse lähettää painoon pelkkää valkoista paperia muutamalla Tohtori Tolosen ihmepillerimainoksella varustettuna.

 72. Kommentoimatta A.Kelaan tai muuhun liittyvään, tässä on kertymässä pahempia ongelmia. Hymyn yksipuolinen päätös julkaista haluamaansa materiaalia aiheuttaa kysymyksen myös valtamedian puolelle. Miksi julkaista mitään mikä on haitallista meille tai ryhmille jotka päättävät mitä meidän tulee sanoa. Tai paremmin sanottuna, maksavat siitä mitä meidän tulee sanoa.

  Jos oikeasti jätämme sensuurin sille taholle, joka julkaisee materiaalin, se julkaisee sen parhaimmalla tavalla sen itsensä kannalta. Hymy haluaa skandaaleja, se elää niillä. Mutta samat säännöt toimivat myös valtamediaan. Pitääkö niidenkin materiaalia tulkita sen mukaan että miltä kantilta he haluavat uutisia?

  Suomi menee huonoon suuntaan jos katsotaan vain lööppejä, eikä asiaa takana.

  T: Ulkosuomalainen…

 73. Hahaha, täähän on ihan hulluutta :D! Aina mä oon tajunnu että Hymy on samassa kastissa parin muun ’luotettavan lähteen’ kanssa mutta jostain syystä miun naivismini on silti ollu sitä luokkaa että ei oo tullu mieleenkään että keskustelupalstojen keskustelua muokattais noin törkeesti.

  Toi paitajobbari…noh, mä nauran sille vielä huomennakin :D.

 74. Hymyhän kirjoittaa sivullaan että Kela AIKOO lopettaa blogailun. Vääristeleekö Kela tarkoituksella vai onko lukutaidossa toivomisen varaa?

 75. Tässä oli aika hyvin tiivistettynä ne syyt, minkä takia en koskaan ruvennutkaan toimittajaksi, vaikka siitä hetken aikaa haaveilin. Humpuukilehdet ovat tehneet niin paljon hallaa toimittajan ammattikunnalle, etten minä ainakaan halua siihen läjään astua.

  Naurettavaa toimintaa Hymyltä.

 76. on kyllä harvinaisen tyhmä ihminen tuon jutun takana.. ja toi sensuuri.. ihan ala-astemeininkiä :’D

 77. Jaahas, että tällaista. Kun luin tätä juttua, niin mielessäni pyöri kokoajan vain yksi lause: Hymyn ylläpitäjät ovat henkisesti 6-vuotiaita noobeja. Tämä sensurointikin on niin lapsellista kuin olla voi. Jos minä olisin toimittaja, laittaisin otsikoille ihan rehellistä asiaa, enkä vääristelisi faktoja. Kun luin tämän kirjoituksen päätin ja lupasin: En lue koskaan Hymyä.

 78. Idiootit eivät vielä ymmärrä, että sensuroinnista jää kiinni, kun on täällä järkeviäkin ihmisiä olemassa, jotka eivät niele Hymyn [ja muidenkin pajunköysipuhe-lehtien] muutettuja juttuja.
  Aika säälittävää touhua, kun ei muuta juttua löydy niin muokataan juttua vähän että tulee ns. kiinnostavaa asiaa. Sitten kun nämä fiksut äkkäävät muokkaamisen niin kommentit poistetaan…
  Onneksi en lue Hymyä, enkä muitakaan lehtiä oikeastaan.

 79. Se on ymmärrettävää, että roskalehdet ja -toimittajat tarvitsevat rahaa elääkseen, mutta mihin LUKIJAT tarvitsevat tuota roskaa? Mikä on se heidän pohjimmainen tarpeensa tai syvin tunteensa, jota he ruokkivat juorulehtien sisällöllä??? Ovatko he kenties niin KATEELLISIA julkisuuden henkilöiden menestyksestä/ arvostuksesta/ suosiosta/ varallisuudesta/ taidoista/ kauneudesta tms., että he lukevat mielellään vahingoniloisina juorujuttuja julkkisten epäonnistumisista???

 80. Just 😮

  mä luulen kyllä että näitten ns. lööppilehtien sivuilla kyllä melkein kaikissa poistetaan niitten vastaisia kommentteja tai jotain muuta, esim iltalehti, ilta-sanomat, stara ja hymy. Mut pitääpä mennä kommentoimaan sinne hymyyn ihan kiusaksi;)

  milpu

 81. Hyvä kirjoitus!

  Ja asiahan on just näin – kun medialla ei ole muutakaan kirjoitettavaa, ”uutisia” pitää repiä vaikka blogeista.

 82. Anssi, hyvä kirjoitus ja nosto pskjounalismista, joka myy alittamalla riman sieltä mistä sen vain löytää.

  ehdottaisin että ottasit tässä blogissa käyttöön creative commons -oikeudet, näin esim Hymyn laatu”journalistien” voisi (niin halutessasi) joka kerta kirjoitaa lainaamansa teksti muuttamattomana ja mainita lähde. Jos haluat lisätietoja, pistä sähköpostia – lisäsin sen tuohon ylle tietoihin.

 83. Kuulostaa hyvältä…..:

  ”Hymyn johtoon sopii mitä parhaiten julkkis- ja rikostoimittajana sekä paparazzina mainetta niittänyt Mika Lahtonen”, Otavamedian julkaisujohtaja Tarja Hurme kuvailee.

 84. Nimimerkki ”Mutta tiedättekö että” kirjoitti, että kyse on julkaisuvapauden käyttämisestä. Niin on, mutta myös harvinaisen törpöstä käyttäytymisestä. Tyhmyys ei välttämättä ole rikos, mutta kyllä se ansaitsee aina tulla nostetuksi esiin. Varsinkin tällaisessa tapauksessa, jossa kyseessä on yksittäisen ihmisen ilmiselvä mustamaalaaminen.

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.