Beghamin jälkilöylyjä

| Tagit: , , , , , | Aiheet: Internet, Mielipiteet | Kirjoittaja:

BEGHAM-KRITIIKKIÄ -kirjoitukseni poiki peräänsä pienehkön keskustelun. Olin jättämässä siihen omaa kommenttiani, mutta se venähti melko pitkäksi – ja osittain alkuperäisen aiheen ulkopuolelle – joten päätinkin luoda kokonaan uuden postauksen.

Maahanmuuttoon liittyvän nettikeskustelun seuraaminen ahdistaa minua suunnattomasti. Asiallista keskustelua on ollut täysin mahdotonta löytää: se riistäytyy kerta kerran jälkeen rukkasesta ja ajautuu alta aikayksikön henkilökohtaisuuksiin menemiseksi, saivarteluksi, näsäviisasteluksi, vittuiluksi ja naamaa vasten karjumiseksi. Mitään keskustelua ei edes ole. On vain köysi, jota kaksi joukkuetta kiskoo naama irvessä eri suuntiin. Hedelmällinen keskustelu olisi kaiketi jonkinlaisen yhteisen maaperän tunnustelemista. Sen sijaan nyt keskitytään kaivamaan olemassa olevia poteroita yhä syvemmiksi ja syvemmiksi.

Tähän syyllistyvät molemmat osapuolet.

Liityin ja kirjoittelin Facebookin Begham-ryhmään, koska tuollaisen ryhmän olemassaolo tuntui minusta keitaalta suola-aavikolla. Siinä tulehtunut maahanmuuttokeskustelu pistetään reilusti läskiksi tekemällä rasismistä ronskia parodiaa. Mieleeni palasi runsaan vuoden takainen AUTETAAN SOMALI-YSTÄVÄMME TAKAISIN KOTIIN -Facebook-ryhmä, joka herätti tuolloin runsaasti huomiota mediassakin (kirjoitin siitä silloin postauksen). Muistan miten masentavalta tuntui lukea ryhmään liittyneiden ihmisten kirjoituksia, kaivoin muistin virkistykseksi esiin pari esimerkkiä silloisesta kirjoittelusta:

“olen ylpeä suomi on herännyt todellisuuteen!!!!! näidenkö VERENIMIJÖIDEN takia rakkaat veteraanimme taisteli!!!!! ei ja se on nyt aika potkia paska ulos!!!!!!!!”

“niitä pitäisi ehkä hakata vähän ennen kun ne lähetettäis takasin. ehkä ne oppis käyttäytymään”

Tuonhenkistä tekstiä oli koko selaimen täydeltä. Ryhmässä oli lopulta kai kymmeniätuhansia jäseniä, sitten se poistettiin. Minulle tuli järkytyksenä, että noin moni suomalainen allekirjoitti ajatuksen siitä, että tiettyyn kansanryhmään kuuluvat pitäisi kokonaan poistaa maasta. Päällimmäinen tunteeni oli vieraantuneisuus. Katselin ryhmään kirjoittaneiden kuvia ja mietin, etten tunne minkäänlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta näiden satojen ja tuhansien maamiesteni kanssa.

EI LISÄÄ BEGHAMEJA SUOMEEN KIRURGI-HOITOON -ryhmään törmääminen aiheutti sen sijaan päinvastaisen tunteen: ilahduin huomatessani, että typerin rasistinen mellastaminen ja öyhö-isänmaallisuus oli nerokkaasti käännetty parodian keinoin itseään vastaan. Vielä ilahduttavampaa oli se, että niin monet ihmiset olivat täydellisesti ymmärtäneet vitsin ja päästelivät caps lockit pohjassa toinen toistaan mehevämpiä kommentteja. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan maahanmuuttoaiheisella sivustolla tuli tunne, että ehkei kaikkea toivoa olekaan vielä menetetty: en olekaan täysin yksin vihamielisessä ympäristössä.

Lisäksi kaasu pohjassa huutaminen ja mahdollisimman moniin kirjoitusvirheisiin pyrkiminen osoittautui aivan hemmetin vapauttavaksi ja hauskaksi. Eräänlaista primääriterapiaa.

Yleisesti ottaen minusta on kuitenkin apeaa, että maahanmuutosta, pakolaisuudesta ja rasismista keskustelemisesta on tullut niin punainen vaate, että käytännössä termi keskustelu on laitettava lainausmerkkeihin. Netissä asiat polarisoituvat niin, että jäljelle jäävät vain ääripäät: joko olet rajat kaikilta sulkeva rasisti tai sitten jokaista ulkomaalaista äiti Amman tavoin halaava hyysääjä. Tuskin kovinkaan moni meistä on oikeasti noista kumpaakaan. Kuitenkin nettikeskusteluissa käytettävä väripaletti tuntuu koostuvan vain mustasta ja valkoisesta.

Ehkä ongelma on välineessä. Onko netissä ylipäätään mahdollista keskustella sivistyneesti mielipide-eroista hedelmällisen ajatustenvaihdon merkeissä siten, ettei mopo lopulta karkaa käsistä? Loppuvuodesta laatimani Spotify-aiheinen kirjoitus aiheutti kommenttitsunamin, joka alkoi ahdistavuudessaan jo vetää vertoja maahanmuuttokeskustelulle. Jos suuressa yhteiskunnan kokonaisuudessa niinkin marginaaliset asiat kuin artistirojaltit ja tekijänoikeudet kiihdyttivät nettikeskustelijat noin suuren tunteen valtaan, niin lienee utopistista olettaa, että kansallisesti tai maailmanlaajuisesti huomattavasti merkittävämmistä asioista kyettäisiin kommunikoimaan ilman ylilyöntejä. Lainaan jälleen Jukka Relanderia: ”Kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa ihmisten välillä vallitsee jonkinlainen perustava eettinen side. Jos emme kaduilla karkaa toistemme päälle kuin joukko kuolaavia idiootteja, miksi tekisimme sen keskustelupalstoilla?” (Kirjoitin aiheesta myös pari kuukautta sitten.)

Miten punaisista vaatteista sitten voitaisiin keskustella hieman vähemmillä höyryillä? En tiedä – pelkäänpä, ettei tämäkään kirjoitukseni taida antaa minkäänlaisia vastauksia yhtään mihinkään. Ehkä vain toivoisin, että muistaisimme nettikeskusteluissakin olla ihmisiksi: kunnioittaa toistemme mielipiteitä ja tunteita. Olisiko hyvä nyrkkisääntö esimerkiksi sellainen, että pidättäytyisimme kirjoittamasta mitään sellaista mitä emme voisi myös sanoa keskustelukumppanillemme päin naamaa jos hän istuisi edessämme lihana ja verenä?

♠    ♠    ♠

Myös Maija Vilkkumaa bloggasi BEGHAM-ryhmästä. Häneen verrattuna minä pääsin kommenttieni kanssa melko vähällä…

Kommentit

  1. Tuo Somaliystävämme kotiin oli täysin turha ja pöljä ryhmä ja kommentteja lukiessa ainakin itse tulkitsen niin, että kommentit taisivat lopulta olla Begham-ryhmän perustajien kaltaisten ihmisten heittoja, joissa yritetään parodisoida niiden oikeiden rasistien ajattelua. En siis usko, että ne olivat pääosin yhtään sen oikeampia kommentteja kuin Begham-ryhmän kommentitkaan. Joukossa saattoim olla aitojakin toki.

    Ehkä sen verran voisi vielä saivarrella (huom! ei ole vittuilua, huutamista eikä hlökohtaisuuksiin käymistä), että miksi kritisoida molempien osapuolten ryhmittäytymistä äärimmilleen ja sitten perään (!) nostaa tuo typerä somaliystävämme-ryhmä esimerkiksi yhtään mistään. Eikö vastuu siitä asiallisesta kesksustelusta ole ihan kaikilla osapuolilla kuitenkin, eikö niin.

    Näyttää joka tapauksessa sille, että (kun Vilkkumaasta puhut) eniten ahdistusta maahanmuuttokeskustelussa näyttää syntyvän niille, joiden ideologinen maailmankuva ja todellisuus synnyttävät kohdatessaan kognitiivista dissonanssia ja siitä aiheutuvaa moraalishenkistä krapulaa ja että on sitten helpompi vain sitten kieltäytyä kommentoimasta ja pahimmillaan leikkiä marttyyriä ja vainottua- ihan molemmissa ääripäissä.

  2. ”Netissä asiat polarisoituvat niin, että jäljelle jäävät vain ääripäät: joko olet rajat kaikilta sulkeva rasisti tai sitten jokaista ulkomaalaista äiti Amman tavoin halaava hyysääjä. Tuskin kovinkaan moni meistä on oikeasti noista kumpaakaan.”

    No onko sinulla Anssi omia mielipiteitä asiaan liittyen? Itse olen sitä mieltä, että Suomessa pitäisi pyrkiä siihen, että Suomen väestöstä olisi mahdollisimman pian yhtä suuri osuus maahanmuuttajia kuin Ruotsissakin on. Kannatatko ehdotustani? Monikulttuurisuushan on kuitenkin rikkaus, ja sen puute tekee meidät monin verroin Ruotsia köyhemmäksi paikaksi.

    Kertoisitko lisäksi, että paljonko tähän David Beckhamin leikkaukseen tarkalleen käytettiin Suomen kansalaisilta kerättyjä verorahoja, itseltäni kun meni tämä ns. ”parodia” yli kovaa ja korkealta.

  3. Ja vielä lisäyksenä edelliseen viestiini: pahoittelen sitä ikävää seikkaa, että en ole yhtä lukenut ja sivistynyt kuin vaikkapa Anssi Kela ja Maija Vilkkumaa, ja kirjoitukseni vilisee täten kielioppi- ja yhdyssanavirheitä. Toivottavasti viestini kuitenkin tuli Anssin toimesta luetuksi surkeasta suomen kielen kirjoittamisen taidostani huolimatta. Toivoisin myös, että Anssi vastaisi kysymyksiini, vaikka niiden kirjoitusasusta huokuikin ammattikoulun tupakkapaikka mailien päähän.

  4. Hyvä juttu, että otat asiaksesi nettikäyttäytymisestä puhumisen. Itseänikin joskus ketuttaa tämä, miten netissä ’keskustellaan’ asioista. Toimin moderaattorina eräällä pelaamiseen erikoistuvalla saitilla, ja siellä tosiaan joutuu monia riitoja todistamaan, ja joskus lentää meitä modeja kohti lokaa siitä miten me niihin puutumme, ja solvauksia lentää aika tiuhaan tahtiin. Itse en kuitenkaan siihen ikinä lähde, vaan pyrin pitämään kommenttini asiallisina ja argumentoimaan perustellen asiani.

  5. ”Too often we…enjoy the comfort of opinion without the discomfort of thought.” -John F. Kennedy

    Tämä lienee nettikeskustelun suurin ongelma.

  6. Ymmärsinkö Anssi nyt oikein, että haluat kommentillasi edistää opintotuen lakkauttamista, solvata raitiovaunukuljettajia ja heidän perheitään, evätä Heli Rantalan keihäsmitalit sekä tuoda Bonanzan uusinnat takaisin televisioon?

    Minusta on pöyristyttävää ja täysin ahdasmielistä väittää moisia asioita, joten lupaankin tästä lähin boikotoida kaikkea ja hakata taukoamatta päätäni mineriittilevyyn.

  7. s-ara: ”miksi kritisoida molempien osapuolten ryhmittäytymistä äärimmilleen ja sitten perään (!) nostaa tuo typerä somaliystävämme-ryhmä esimerkiksi yhtään mistään.”

    Olet oikeassa: tuossa kohdassa kirjoitukseni anti ei teknisessä mielessä ollut kovinkaan onnistunut. Syyn somaliryhmän mainitsemiseen mielestäni jo perustelinkin: Begham-ryhmän löytäessäni muistin tuon vuoden takaisen ryhmän ja sen miten surulliseksi siitä silloin tulin. Nyt ilahduin huomatessani, että siitä oli tehty nasevaa parodiaa.

    Ehkä somaliryhmän mainitsemisen olisi voinut jättää väliinkin, mutta toisaalta halusin myös esimerkin rumasta nettikäyttäytymisestä – joka olikin tämän kirjoitukseni varsinainen pihvi.

    Leppari: ”No onko sinulla Anssi omia mielipiteitä asiaan liittyen? Itse olen sitä mieltä, että Suomessa pitäisi pyrkiä siihen, että Suomen väestöstä olisi mahdollisimman pian yhtä suuri osuus maahanmuuttajia kuin Ruotsissakin on. Kannatatko ehdotustani?”

    En ole riittävän perehtynyt tähän aiheeseen halutakseni puhua tarkoista määristä ja numeroista. Minun ei (luojan kiitos!) tarvitse olla päättämästä maahanmuuttoasioista, mielipiteeni ovat vain yksityishenkilön fiiliksiä, en välttämättä sanoisi niitä edes mielipiteiksi. Tämä on niin arka asia, että jykevän mielipiteen jyrähtäminen vaatisi osaltani pieniä tutkimuksia.

    Lähtökohtaisesti olen kuitenkin maahanmuuttomyönteinen. Henkilökohtaisella tasolla minulla ei ole koskaan ollut negatiivisia kokemuksia maahanmuuttajiin liittyen, uskon monikulttuurisuuteen ja sen suomalaisuutta rikastavaan vaikutukseen. Samalla kuitenkin tiedostan, että maahanmuuttoon liittyy ongelmia, joihin olisi syytä tehokkaasti pureutua, esim. ghettoutuminen. Kotouttaminen on jotenkin typerä termi, mutta uskon, että monikulttuurinen yhteiskunta ei toimi ilman rajuja satsauksia kotouttamiseen.

    Pätijä: ”Ymmärsinkö Anssi nyt oikein, että haluat kommentillasi edistää opintotuen lakkauttamista, solvata raitiovaunukuljettajia ja heidän perheitään, evätä Heli Rantalan keihäsmitalit sekä tuoda Bonanzan uusinnat takaisin televisioon?”

    Tulkitsit rivieni välit täysin oikein. Juuri näin. Erityisesti Bonanzan uusintojen puute on johtanut kansalliseen hätätilaan.

  8. Rasismi lienee niitä aiheita, joista ei tahdo synnyä asiallista ja sivistynyttä keskustelua edes kasvokkain-menetelmällä. Se lienee aina ja ikuisesti niitä aiheita, jotka jakavat ihmisten mielipiteet jyrkästi. Onhan niitä muitakin aiheita (esim. vaikka homous).

    Olen itse aikanaan yrittänyt keskustella rakentavasti rasismi-aiheesta henkilöiden kanssa, joiden tiedän olevan aivan toista mieltä kuin itse olen (en todellakaan ole rasisti, päinvastoin). Rakentavan keskustelun yrityksen seurauksena en ole juurikaan ollut puheväleissä ko. henkilön kanssa siitä keskustelusta lähtien. Ja niin vaan meni solvaamiseksi ja rumien asioiden sanomiseksi päin naamaa. Netissä tietysti kaikki on puolet helpompaa, kun ei synny mitään oikeaa fyysistä kontaktia.

    Suuri kasvatushaaste omien lastemme kanssa tänä päivänä on opettaa heille, miten käyttäytyä paitsi koulussa, myös netissä. Sieltä kun saa niin paljon vaikutteita, niin hyvässä kuin pahassa.

    Musta on surkeaa ja säälittävää, että niin monet ihmiset eivät pysty rakentavaan keskusteluun jokapäiväisistä asioista. Suomi kansainvälistyy muun Euroopan ohella, ja kansainvälisyys ja globalisaatio ovat päivänpolttavia asioita. Näin ollen myös ulkomaalaiset ovat Suomessa jokapäiväinen asia. Mikä opettaisi ihmisille lisää suvaitsevaisuutta ja saisi heidät pois tuijottamasta aina omaa napaansa?

  9. No en ole tutustunut kovin tarkasti mainittuun somaliryhmään, mutta luulen siitä huolimatta, että eivät ole aitoja mielipiteitä kuin osaksi. Loput pelkkiä huonoja vitsejä, joissa parodioidaan ryhmän perustujan ajattelua. Ei siis kannattane aivan täysin masentua tuosta(kaan). Eikös samalla pitäjällä ollut Hakataan Teuvo heteroksi -ryhmä. Se oli jo niin far out nykyisenä aikana, että se rupesi yksinkertaisesti naurattamaan, vaikka tietenkin itse ajatus oli asiaton. Mutta luulen siis, että noissa ryhmissä ja muissa vastaavantyyppisissä on kyse jostakin muusta kuin täysin aidoista mielipiteistä; ennemmin jonkinlaisesta poliittisen korrektiuden pakkopaidasta irrottautumisesta, mikä ei kohteen kannalta tietenkään aina ole kovin mukavaa.

  10. Laura: ”Mikä opettaisi ihmisille lisää suvaitsevaisuutta ja saisi heidät pois tuijottamasta aina omaa napaansa?”

    Minusta ongelma ei ole se, että on liian vähän suvaitsevaisuutta ja liikaa omaan napaan tuijottamista vaan päinvastoin. Kun tyyppillisen kolumnistin, yliopistotutkijan tai toimittajan ajattelua kuuntelee, Suomi on suurin piirtein pahin paikka maailmassa (ei ole tasa-arvon mallimaa, on hirveenä rasismia, on ummehtunutta sisäänpäinkääntyneisyyttä, on tätä ja tuota, ei ole lottovoitto syntyä Suomeen, on taantumuksellisia asenteita jne. jne.). Tuntuu, että älykkyyden merkkinä pidetään kummallista itseinhoa länsimaalaisuutta, eurooppalaisuutta ja ennen kaikkea suomalaisuutta kohtaan. Tämän sijaan olisi kuin vettä janoiselle kuulla välillä jotakin itsetuntoa nostavaa, omanarvon tuntevaa ja terveellista itsetuntoa heijastelevaa ajattelua. Tämän jölkeen voi vaatia muidenkin kulttuureiden arvostamista. Minusta liettualaisilla ja latvialaisilla on paljon opetettavaa suomalaisille terveessäö itsetunnossa ja kansallishengessä: heillä kun tuota itsenäisyyttä ei pitkään aikaan ollut. Olikin huimaa kuunnella erään latvialaisen historioitsijan puhetta Yle Puheella taannoin, kun hän oli sitä mieltä, että suomalaiset ovat hyviä tyyppejä ja Suomi hänen jonkinlainen ”henkinen johtotähti”. Samalla surullisena totesi, että me emme osaa arvoistaa mitään, mitä meillä on. Jaaha, mistäköhän sellainen ajattelu olisi meille levinnyt. No, mainitsemiltani tahoilta ainakin osaksi.

    Toimittajat voisivatkin miettiä, mikä osuus heillä on erityisesti nuorten maennustilastoihin: aika vaikea rakentaa tervettä itsetuntoa, jos mediasta kuulee lähinnä vain Sofi Oksasen tyylisiä avautumisia suomalaisten pahuudesta ja mitättömyyksistä. Tätä samaa liturgiaa tulee ihan joka puolelta.

    Samaan aikaan haikaillaan muiden kulttuurien yhteisöllisyyttä mutta kovaan tahtiin dekonstruoidaan kaikkea suomalaiskansallista, msitä se yhteisöllisyys juuri osaltaan rakentuu. Täysin ristiriitaista. Ja huom! En puhu nyt mistään nihkeästä kansallisesta pullistelusta vaan siitä, että lopetetaan se käsittämätön itseruoskinta ja itseinho. Sen jälkeen muihinkin kulttuureihin ja kansallisuuksiin on helpompi suhtautua neutraalisti; ei sinisilmäisesti palvoen mutta ei myöskään vain huonoihin puoliin keskittyenkään.

  11. Pätijä – lack of Bonanza is better than overdose of A-Team reruns:)))) It runs here constantly every year ”Katsojien pyynnöstä”. And every year I wonder who is that ”katsoja” who ”pyytää” it:)))

    But! About the topic: we must understand that internet is more or less like a toilet wall – everyone ”can” write anything, everything and whatever. And we must understand that internet was not originally meant to be what it is today. Aswell it wasn’ t meant to spread spam, viruses and child pornography. As long as there is ”market” for that kind of action… there’s nothing more You alone can do about this than to ignore it and not provoke these topics. We must leave the ”improvement of internet” to these professionals hands who have the ability, vision and skills to ”develop” the internet to be safer and more sophisticated. And we must rather try to provoke these people to actions. First we must find these people:))

    I’m sure in the future (after digesting all this and working hard on various solutions) we look back at this and wonder how was all this sh** even possible.

    It sure is going to be another ”Heureka!!” but it will happen some day. And it will probably be called as ”sanction against freedom of speech” for some time.. but in this case the expression ”freedom of speech” is not defined in a modern and clear way..

    And! There is good humor, black humor and insulting. Some people enjoy insulting others. Ignore them. Don’t feed their appetite. Rather provoke the ”thinkers”, innovative, skilled and visionaires to think about this issue. We don’t need another pahoinpitely on murder to happen to get these people to start thinking.

    I’m a very naive to hope these things but I would be stupid to stay silent.
    Again the language-apologies.
    Thank’s for an interesting topic and a safe place to discuss it!

  12. Suomessa on jos jonkinmaalaista väkeä ja se on positiivista kehitystä. On työssä olevia, työttömiä, opiskelevia ulkomaalaisia kymmenistä maista enkä ole tavannut että olisi vihaa heitä kohtaan. Ilmeisesti koskee ”lukutaidottomia somaleita” tai sitä lukutaidoton-politiikkaa kohtaan, mitä näitä ”kritiikki”keskusteluja olen seurannut silloin tällöin.

    Mutta nämä kaikki on niputettu yhteen nimityksellä ”maahanmuuttajat” ja se ei ole tainnut helpottaa keskustelua aiheesta. Toinen voi puhua mielessään vaikka intialaisesta ravintoloitsijaa tarkoittaen, toisen ajatellessa somaleita stereotypioilla maustettuna. Sitten satunnaisten kävijöiden nettikeskustelusoppa maahanmuuttajista on valmista hämmennettäväksi.

  13. s-ara: ”En puhu nyt mistään nihkeästä kansallisesta pullistelusta vaan siitä, että lopetetaan se käsittämätön itseruoskinta ja itseinho.”

    Jari Tervo kirjoitti joitakin päiviä sitten kiinnostavan kolumnin Suomi-kuvasta: http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/jaritervo/suomi-kuva

    Itse olen Tervon kanssa samoilla linjoilla siinä mielessä, että kaikenlaiset Suomi-brändäykset ovat ajan- ja voimavarain hukkaa. Suomi on kuitenkin väkiluvulla mitattuna ihan helvetin pieni maa, ei tästä saa minkäänlaista merkittävää kansainvälistä tekijää tekemälläkään. Ja miksi pitäisikään saada? Minusta ainakin on mukavaa olla osa persoonallista ja omituista pientä kansakuntaa. Suomalaiselle kansanluonteelle on tyypillistä takertua siihen mitä muut meistä ajattelevat, kun hedelmällisempää olisi keskittyä omaan tekemiseen.

    Olen joskus sanonut, että kroonisesti heikko kansallinen itsetuntomme voi alkaa tervehtyä vasta sen jälkeen, kun olemme valmiit myöntämään, että Ruotsi on useimmissa asioissa meitä paljon parempi. Jokainen ruotsalaisille vittuileva ja Ruotsia vähättelevä lehtijuttu vain alleviivaa alemmuuskompleksiamme.

    P: ”lack of Bonanza is better than overdose of A-Team reruns”

    There’s no such thing as an overdose of A-Team!

    tusu: ”Suomessa on jos jonkinmaalaista väkeä ja se on positiivista kehitystä. On työssä olevia, työttömiä, opiskelevia ulkomaalaisia kymmenistä maista”

    Tästä tuli mieleen tämä artikkeli, kiinnostavaa tilastoa: http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Joka+neljäs+helsinkiläinen+nai+ulkomaalaisen/1135243357121

  14. Komppaan muutoin tuota täysin, mutta Ruotsi on kyllä hulluuden paratiisi – kaikilla mittareilla mitattuna. Montaa vuotta kukaan ei Suomessa kadehdi Ruotsia. Suunnataan katse mieluummin vaikka Viroon. Sielläkin on sitä eurooppalaisuutta – ja kauneutta. Juuri muutama päivä sitten ajattelin, että jos joku ylistää jossakin Ruotsia, on se ultimaattisin aivovamman mittari, sori 🙂 Jos ahdistaa, tämän puolileiikillisen ajatuksen voi tietenkin kuitata Ruotsi-kateudeksi 🙂

    Muutoin yleisesti todeten: monet blogauksesi mennen tullen pesevät mielenkiintoisuudessaan monet bloigit – vaikka selkeästi ajattelemme monesta asiasta aivan eri tavoin enkä mikään erityinen fani olekaan. Se ei liene este silti millekään.

  15. s-ara: ”jos joku ylistää jossakin Ruotsia, on se ultimaattisin aivovamman mittari”

    Minun kohdallani kaikkien aivovamma-antureiden neulat ovat vapisseet jo pitkän aikaa punaisen puolella.

    s-ara: ”monet blogauksesi mennen tullen pesevät mielenkiintoisuudessaan monet bloigit – vaikka selkeästi ajattelemme monesta asiasta aivan eri tavoin enkä mikään erityinen fani olekaan.”

    Mukava kuulla. Kävin juuri lukemassa Maijan blogissa virinnyttä hillittyä keskustelua ja siellä myös sinun kommenttisi lukeneena allekirjoitan tuon, että ajattelemme luultavasti monista asioista hyvin eri tavoin. Uskon kuitenkin siihen, että ihmisten välisessä kanssakäymisessä olisi ihan yleisestikin ottaen fiksumpaa keskittyä mieluummin yhdistäviin asioihin kuin erottaviin.

  16. ”Minun kohdallani kaikkien aivovamma-antureiden neulat ovat vapisseet jo pitkän aikaa punaisen puolella.”

    No niinhän tuossa iltapäivälehdistä tuli joskus luettua 🙂

    Ajattelemme joo eri lailla; minä pidän itseäni humanistina, en tiedä teistä 🙂

    Siitä huolimatta ehkä sen verran voisi vielä puhua julkisuuskuvista, että huumorituotantosi on monella tavalla arvokkaampaa kuin ehkä itse ymmärrätkään; muutamaa videota olen joskus pyöräytellyt kavereille ja aika nopeasti napina onkin muuttunut ”tämähän onkin asiamies” -kommenteiksi. Erityisesti nopeuskilpailu Jarmo Nikun kanssa jaksaa itseäni naurattaa – ja tietenkin se pistelasku. Se kappaleidesi tsunamirotaatio 2000-luvun alussa on jättänyt monille pysyviä negatiivisia asenteita sinua ja musiikkiasi kohtaan, mikä on tietenkin ennen kaikkea soittolistojen syytä; niinpä ns. muu tuotantosi on toiminut monille silmien avaajana ja mielipiteen muuttajana.

  17. Rasismi on typerää. Mutta täytyy itsekin kauhukseni myöntää, että en välttämättä haluaisi somaliperhettä tai en edes kotimaista romaniperhettä seinänaapurikseni. Minua huvittaa tuo Begham – juttu, varsinkin kun se on G:llä kirjoitettu.

  18. Anssin kommentti Begham Facebook-ryhmän ”EI LISÄÄ BEGHAMEJA SUOMEEN KIRURGI-HOITOON”:sta tänään 1.4. HS:n D-osiossa sv. D6.

  19. Ai tuo oli mahtava kolumni?

    Kiiskinen lienee ihan terävä veikka, mutta eikö hän tuossa kolumnissa muutamaan kertaan kumoa itse itsensä? Lähdetään vaikka siitä, että hän penää rohkeaa keskustelua eri puolilta mutta jo aiemmin mainitsee väsyneensä eri puolten näkemyksiin: näkemysten pitäisi olla sieltä puolivälistä.

    Mitenpä tyydyttää koulutettua ajattelijaa? Ei taida olla ihan mahdoton tehtävä, mutta Skyllan ja Kharybdiksen maastossa kyllä purjehditaan.

  20. Sama teksti voi tietysti herättää eri lukijoissa erilaisia ajatuksia. Minä aloin kolumnin luettuani miettiä, että miksi minun – joka pidän itseäni melko suvaitsevana ihmisenä – on itse asiassa hyvin vaikea suvaita monenlaistakin porukkaa? Mietin, että olisiko minun esimerkiksi mahdollista ystävystyä umpirasistisen ihmisen kanssa? Jos henkilökemiamme kohtaisivat kaikilla muilla osa-alueilla paitsi tuolla – pystyisinkö keskittymään vain meitä yhdistäviin tekijöihin ja sulkemaan sen erottavan pois? Vai pitäisikö edes pystyä? Missä kulkevat ne ajatusmaailmoiden rajat, joiden yli ei voi rakentaa hyvää henkilökohtaista suhdetta?

    Koska kolumni herätti minussa mm. tällaisia kysymyksiä, pidän sitä mahtavana. Erityisen koulutettu ajattelija en ole, mutta ajatukseni ovat itselleni tärkeitä.

  21. Niin, viitasinkin koulutetulla ajattelijalla tuohon Kiiskiseen, vaikka toki en pidä sinunkaan ajatteluasi epä-älykkäänä.

    Olen itse miettinyt samaa kuin sinä: tosin en ole päässyt vielä siitäkään selvyyteen, mikä velvollisuus ihmisillä on suvaita kaikkea. Eikö se ole ihan ok, että ei pidä jostakusta jos ei pidä tämän ajattelusta. En tiedä, onko ajatuksessa lopulta järkeä, mutta sekin vaihtoehto on olemassa. Toki se ei tarkoita sitä, että muita pitäsi väkivalloin koulia.

    Kyllä minä jollakin tasolla voin ymmärtää esim. pedofiilien ajattelua (luin aikanaan erästä seksuaalirikosprofiloinnin kirjaa ja huomasin, että minulla oli hyvin pinnallinen käsitys pedofiilien ajattelusta). Luulen kuitenkin, että kaikesta huolimatta vaikka pedofilia olisi jossakussa kaverissani vain nettiharrastuksen tasolla, kyllä pitäisi ko. sankaria vaarallisena ja vastenmielisenä. Luulen, että kaveruus loppuisi.

    Niinpä päädytään jälleen kysymykseen: pitääkö kaikkea suvaita? Jos ei, silloin ei toki voi nimittää itseään suvaitsevaiseksi mutta voi olla, että se askel on otettava 🙂

  22. Anssi, keskittyisit musiikin tekemiseen. Noloa, varsin noloa heittäytyä mukaan tällaiseen.. varsinkin kun et ole mikään asiantuntija. Otat vain tunnepitoisesti kantaa. Tekeekö se sinusta rasistia parempaa?

  23. Sammaleen kommentti tuossa yllä toi keskusteluun mukaan taas yhden nettikommunikoinnille tyypillisen piirteen:

    ”Noloa, varsin noloa heittäytyä mukaan tällaiseen.. varsinkin kun et ole mikään asiantuntija.”

    Tätä korttia näkee usein heitettäväksi tiskiin: et ole lukenut samoja kirjoja tai tutkimuksia kuin minä -> et ole asiantuntija -> kannattaisi olla hiljaa. On kiintoisa ajatus, että mielipiteen muodostaminen ja ilmaus vaatisi esimerkiksi tiettyjä opintoja, tiettyjen kirjojen lukemista tai tietyissä paikoissa käymistä. Käytännössä asiantuntijuuden (kuka sen muuten määrittelee?) velvoittaminen kaikilta nettikirjoittelijoilta tarkoittaisi aika autiota internettiä. Ainakin itse uskaltaisin enää bloggailla hyvin kapealla sektorilla, katson omaavani todellista asiantuntemusta vain hyvin harvoissa jutuissa.

    Mielestäni minulla on omassa blogissani oikeus esittää mielipiteitäni, vaikka ne perustuisivatkin enemmän yleiseen elämänkatsomukseeni kuin tarkkaan empiiriseen tutkimukseen. Lukijoillani on puolestaan oikeus ampua mielipiteeni alas. Samalla olen kuitenkin myös sitä mieltä, että on tilanteita ja paikkoja, joihin ei kannata mennä tuuttaamaan totuuden torvea ilman riittävää asiantuntemusta. Minua esimerkiksi pyydettiin aivan hiljattain TV2:n keskusteluohjelmaan (aiheena ei ollut rasismi tai maahanmuutto). Kieltäydyin pyynnöstä, sillä en nähnyt olevani riittävän perehtynyt keskusteltavaan aiheeseen.

    sara: ”olet Kela muuten ajanut reumasairaalan konkurssiin”

    Reumasairaala on vasta alkusoittoa. Tärkeää olisi saada ajettua alas koko terveydenhuoltojärjestelmä (miksei samalla koululaitos ja puolustusvoimatkin) ja hyysätä koko rahalla maahanmuuttajia.

  24. Nyt kun asiantuntijuutta kerran penätään, niin samoilla löylyillä äänioikeudenkin voisi ottaa tavalliselta kansalta pois. Sehän äänestää aina väärin. Mitäpä se kouluttamaton sakki mitään tietää siitä, miten tätä maata tulisi hallita.

  25. Näin saimme sitten laulavan rallikuskinkin mielipiteen asiaan. Kiitos!

    Öyhöti öyhöti!

  26. Voi voi, Petteri. Ralli on täysin eri laji kuin rata-autoilu (joka sekin on osaltani jo taaksejäänyttä elämää). Kannattaako puhua asioista, joista ei mitään ymmärrä?

    (Ja ihan varmuuden vuoksi: ennen herneiden vetämistä nenuihin voi vaikka lukaista tuon kolme viestiä ylempänä roikkuvan kommenttini asiantuntijuuteen liittyen. Eli hymiötä vaan kaikille!)

  27. Hei

    Olet oikeassa siinä, että ääripäiden köydenveto maahanmuutosta on rasittavaa. Tuntuu, että jotkut ajattelevat asioista hyvinkin mustavalkoisesti. Minä en kuitenkaan pidä siitä, että netissä käytyä asiallistakin maahanmuuttokeskustelua kritisoidaan rasistiseksi. Valtamedialla on hirveä tarve leimata kaikki ne rasisteiksi, jotka ilmaisevat vastustavansa esim. elintasopakolaisia. Ne, jotka ”öyhöttävät” joissain Facebookin viharyhmissä oikeasti rasistisine mielipiteineen, taitavat kuulua vähemmistöön.

    Mielestäni Begham-ryhmä on hauska, vaikka sen pointti kuihtuu sen tosiasian valossa, ettei Beckham tainnut käyttää suomalaisten verorahoja leikkaukseensa ;D Ainakin HS uutisoi ryhmän olevan parodia Halla-ahon kannattajista ja maahanmuuton vastustajista. Itse olen Halla-ahon kannattaja, enkä ole maahanmuuton vastustaja. Uskoisin, että Suomessa on todella pieni määrä ihmisiä, jotka vastustavat _kaikkea_ maahanmuuttoa. Halla-ahokaan ei kuulu tähän vähemmistöön. En ole tainnut edes Homma-forumilla törmätä yhteenkään rasistiin. Toki siellä on myös tiukka moderointi, eikä rasistiset kirjoitukset kauaa ehdi olla esillä, jos siellä joku on mahdollisesti sellaisia postaillut.

    Teet hyvää musiikkia, jatka samaan malliin 🙂

  28. Petterin kommentti laulavasta rallikuskista oli siteeraus tuosta ylempänä mainitusta Hesarin keskustelusta, jossa joku ”asiantuntija” oli sen kirjoittanut. Siellä se ärsytti, tässä blogin keskustelussa huvitti.

  29. Umpituppisuiset suomalaiset ovat teknisen kehityksen myötä löytäneet loistavan foorumin omille kultaisille sanomisilleen. Meillä on tämä huikea internetteri, jonka syviin syövereihin päästään sanomaan mitä vaan ja milloin vaan, eikä edes tarvitse hävetä, kun nimimerkin suojissa voi vapaasti ladata laidan täydeltä.

    Sitten kun aletaan keskustella pöydässä vastatusten on äänessä useimmiten se, joka on valittu puheenjohtajaksi ja joka vuorotellen antaa puheenvuorot. Kaikesta ollaan samaa mieltä, etenkin sen puheenjohtajan kanssa. Eriävät mielipiteet esitetään sitten kokoontumisen jälkeen naisten vessassa, missä tieto ja älykkäimmät ratkaisut tiivistyvät. Internetin nimettömyyden ja naisten vessan saloihin on kätkeytynyt moni viisaus. Pyydän anteeksi teiltä, hyvät naiset. Edustamassani työyhteisössä tämä asia on valitettavan totta. En halua kuitenkaan yleistää, joten toivottavasti ilmiö on olemassa vain meillä…

    Suomalainen keskustelutaito on todella vaikeuksissa. Kiihkoton taito esittää perusteltuja väitteitä ja keskustelunaiheita on vuosi vuodelta käynyt huonommaksi. Jo kouluikäiset huutavat mielipiteensä taivaalle ja pienikin yritys saada asiallista keskustelua aikaiseksi tyrehtyy pääasiassa vahvoihin ennakkoasenteisiin ja tietämättömyyteen.

    Olipa taas helppo kirjoittaa…minähän kirjoitan nimimerkin suojassa. (Anssi kuitenkin ilmeisesti näkee tuon ei-julkaistavan kommenttikentän, missä on sähköpostiosoitteeni, vai kuinka?)

  30. Pakko vielä kommentoida:

    Suurin osa suomalaisista taitaa olla näitä maahanmuuttajapelkoisia umpirasisteja, ainakin tuoreen (Homma-foorumin teettämän) tutkimuksen mukaan.
    http://cms.hommaforum.org/index.php?option=com_content&view=article&id=222:tutkimus-suomalaisten-mielipiteet-maahanmuuttopolitiikasta-3132010&catid=3:tapahtumia&Itemid=11

    Enkä tiedä miten kyllästyneitä olette tähän linkkien heittämiseen jonkun toisen henkilön blogiin/kirjoituksiin, mutta tässä vielä kolme artikkelia, jotka käsittelevät maahanmuuttokeskustelun luonnetta ja järkevyyttä. Tosin en tiedä kärsiikö tekstien uskottavuus, sillä teksteissä ei ole kielioppivirheitä, mutta ne käsittelevät maahanmuuttoa kriittisesti.
    Sampo Terho, Ps., menee Soinin tilalle EU-parlamenttiin:
    http://www.sampoterho.net/?p=661
    http://www.sampoterho.net/artikkelit/maahanmuuttokeskustelu.html
    http://www.sampoterho.net/artikkelit/suvaitsevaisuus.html

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.