Biisirinki: lauluraidat, nimi ja hyvä tarkoitus

| Tagit: , | Aiheet: Internet, Musiikki | Kirjoittaja:

Biisirinki on vihdoin edennyt vaiheeseen, jossa kaikki äänitykset on tehty. Lisäilin itse pieniä höysteitä: tuplasin slide-kitarateeman huuliharpulla ja soitin vielä yhden kitararaidan. Erityisesti kertosäkeet kaipasivat jonkinlaista eteenpäin kuljettavaa elementtiä, niinpä soitin Juha Torvisen akustista myötäilevän sähkökitaranakutuksen ylempää kaulalta. Torvinen kuulosti orvolta ilman Pantsea…

Sitten olikin jäljellä enää kappaleen lauluraidat. Niiden suhteen poikettiin hiukan Biisiringin kaavasta: laulut käytiin äänittämässä ihan virallisessa studiossa, Julius Maurasen isännöimässä Studio Kekkosessa. Samalla biisin viimeistely siirtyi Jupun käsiin, hän tulee myös miksaamaan kappaleen.

Paljastin edellisessä päivityksessä, että kappaleestamme olikin monien vaiheiden jälkeen muodostunut duetto. Nyt on aika paljastaa kenen kanssa: solistiset tehtävät jakaa kanssani Yona, joka voitti juuri Emma-gaalassa vuoden tulokkaan pystin.

Näin Yona raportoi äänityspäivän tapahtumista:

Eikös 27 ole just se kuuluisa rokkari-ikä? No minäpä ainakin tein tänään, syntymäpäivänäni, rokkidebyyttini! Astuin studioon missä odotti minua Anssi Kela kakun kera. Absurdia! Ihanaa!

Tutustuimme Anssin kanssa jo viime vuonna yhteisessä konsertissamme Louhisalissa ja siitä sitten urkeni Facebook-kaveruus. Eräänä päivänä hän kuulutti etsivänsä soittajia biisirinkiinsä. Olen aina ollut sitä mieltä että laulajat tulee luokitella myös soittajiksi ja ilmotin halukkuuteni päästä mukaan. Tarkoitukseni oli laulaa instrumentinomaisia taustaulinoita ja harmonioita.

Kappaleen kehkeytyessä Anssi kuitenkin halusi tehdä kappaleesta dueton joka kertoo hieman eksyksissä olevista sisaruksista. (Oli hauska yhteensattuma että olimme juuri edellisellä viikolla tehneet uudelle levylleni samanaiheisen dueton ystäväni, muusikko Puppa J.:n kanssa.) Anssi lähetti minulle demolaulut ja lyriikkahahmotelman mitä yhdessä sitten vielä muokattiin studiossa enemmän omaan suuhuni sopivaksi, tehtiin muutamia melodiamuutoksia ja siinähän se sitten tuli luikautettua alta aikayksikön.

Lopputulos ei ole ehkä ihan sitä omimminta, tätä voi varmaan kutsua juuri siksi crossoveriksi, mutta tämä projekti ilahdutti minua raikkaalla ja hyväntekevällä ideallaan. Kiitos kaikille mukanaolleille kivasta kokemuksesta, nyt minä olen kai sitte ihan virallisesti rokkari!

♠    ♠    ♠

Tekstiä tosiaan viilattiin kalkkiviivoille asti, sanoituksessa oli isoja aukkoja vielä hetkeä ennen äänitysvalon syttymistä. Maistelimme Studio Kekkosen sohvalla sekä Yonan synttärikakkua että sanoja. Ongelmakohtana oli lähinnä kappaleen väliosa, johon Yona halusi enemmän itsensäkuuloista lyriikkaa.

Myös edellisen raportin kommenteissa keskustelua herättänyt helluntaisaarnaaja heitettiin pois ja vaihdettiin perheneuvojaan. Yonan koki perhetaustansa vuoksi kiusallisena olla mukana kappaleessa, jossa helluntailaiset esitettäisiin ikävässä valossa. Tämä on täysin ymmärrettävää ja olinkin tyytyväinen keksittyäni perheneuvojan, joka palvelee tarinaa yhtä kieroutuneella tavalla kuin helluntaisaarnaajakin.

Itse laulaminen sujui rivakasti. Yonan fraseeraukset löysivät nopeasti paikkansa ja hänen rivinsä alkoivat jo muutaman oton jälkeen kuulostaa siltä, että nehän taisivatkin sitten jo olla siinä. Itselleni kappale oli tietysti huomattavasti tutumpi, joten myös oma tonttini oli pikaisesti rääkäisty kasetille. Meistä ei tuntunut siltä, että biisi olisi vaatinut mitään varsinaisia köörejä. Niinpä lauloimme vain pariin harkittuun paikkaan pienet kaksiääniset stemmat ja totesimme, että valmista tuli.

Olen todella tyytyväinen päätökseeni tehdä biisistä duetto. Yonan laulun kanssa kappale kohosi aivan uudelle tasolle.

♠    ♠    ♠

Biisillä on nyt myös nimi. Lupailin järjestäväni siitä äänestyksen, mutta päädyinkin lopulta valitsemaan sen itse antamistanne ehdotuksista. Synkkä päivä demokratialle ja suoralle kansalaisvaikuttamiselle! Valinta kohdistui vielä tällä kertaa siihen kaikista itsestäänselvimpään nimeen: Viisautta ja rauhaa. Tätä ehdotti Facebookin puolella Mika Kiljunen – propsit Mikalle!

Olen huomannut, että yleensä biiseille kannattaa antaa nimeksi jotain mitä lauletaan kertosäkeessä, muuten nimi ei tahdo jäädä ihmisten mieliin. Hyvänä esimerkkinä ehkä epäonnistunein laulunnimeämiseni, 1972. Kukaan ei koskaan muista tuota vuosilukua, yleisin kuulemani kommentti on varmaankin, että on muuten tosi hyvä biisi se ’Meistä tuli muurareita’… Mitä nimiin siis tulee, niin yleensä simppelein on toimivin.

Pidin paljon myös Japanilainen kala -ehdotuksesta, se oli jonkin aikaa vahvoilla. Päädyin kuitenkin tällä kertaa takuuvarmaan vaihtoehtoon.

♠    ♠    ♠

Tässä vaiheessa on ollut tapana julkaista ääninäyte tehdystä työstä. Jätän kuitenkin kuulokuvan pois tästä raportista. Syynä on se, että biisi kuulostaa tässä vaiheessa jo liian valmiilta: jos laittaisin pelkkää miksausta vaille valmiin version ilmaiseen kuunteluun, niin luultavasti tällä olisi vaikutuksensa kappaleen myyntiin. Muistutan, että Biisirinkihän on myös hyväntekeväisyysprojekti: laulun tuotto tullaan ohjaamaan hyvään tarkoitukseen. Siksi toivonkin, että mahdollisimman moni tätä projektia seurannut oikeasti myöskin ostaisi valmiin kipaleen. Joudutte siis valitettavasti odottelemaan täysin valmista teosta, maistiaisia ei enää ole luvassa.

Nyt lieneekin jo korkea aika paljastaa mikä tulee olemaan tämä mainittu hyvä tarkoitus: biisin tuotto tullaan ohjaamaan YAD:n hyväksi. Valitsin juuri tämän kohteen siksi, että se sopii mainiosti kappaleen tekstin maailmaan.

Jotta ette tälläkään kertaa joutuisi sulkemaan tätä raporttia aivan tyhjin käsin, julkaisen seuraavassa kappaleen lopullisen sanoituksen. Kursivoidut kohdat ovat Yonan osuuksia.

♠    ♠    ♠

VIISAUTTA JA RAUHAA

Jos tahdot löytää vähän viisautta ja rauhaa elämään
Niin älä käänny tännepäin
Älä käänny tännepäin
Jos tahdot tietää miten huolet pystyy taakseen heittämään
Vastaus ei löydy täältäpäin
Se ei löydy täältäpäin

Sä tuut sisään
Romahdat sohvan pohjaan
Punaset silmät
Uus tatuointi
Mä en osaa sanoo mitä se esittää

Oot aina ollu just tollanen hölmö
Se on japanilainen kala
Ne ui vastavirtaan
Ihan niin kuin minäkin

Mut se virta alkaa olla mulle liikaa
Se kuohuu, pyörteet vetää pohjaan
Heitä pelastusrengas
Kerro mitä mä teen?

Jos tahdot löytää vähän viisautta ja rauhaa elämään
Niin älä käänny tännepäin
Älä käänny tännepäin
Jos tahdot tietää miten huolet pystyy taakseen heittämään
Vastaus ei löydy täältäpäin
Se ei löydy täältäpäin

Mutsi sanoi: pidäthän siskostas huolta
Sit se lähti perheneuvojan matkaan
Faija dokas, me sivussa vinoon kasvettiin

Nyt mul on tyhjä tili, kaks entistä vaimoo
Kortti kuivuu jo viidettä kertaa
Voisit valita neuvonantajas paremmin

Maaliskuun aurinko taittaa kaamoksen
Veli, luotan: lumen alla versoo uusi huominen
Kuin villiviini voimme kasvaa toisiamme tukien
Mua aina jaksat kuunnella
Jaksat pidellä
Ethän irrota?

Jos tahdot löytää vähän viisautta ja rauhaa elämään
Niin älä käänny tännepäin
Älä käänny tännepäin
Jos tahdot tietää miten huolet pystyy taakseen heittämään
Vastaus ei löydy täältäpäin
Se ei löydy täältäpäin

♠    ♠    ♠

Hoksasin vasta sanoituksen tuohon ylle kirjoitettuani, että toisessa säkeistössä on ikävää tautologiaa: ensin perheneuvoja ja heti perään neuvonantaja. Nähtävästi viimeisiä muutoksia ruuvatessa on sanasokeus iskenyt. Tällaiset virheet ärsyttävät suunnattomasti, saisikohan tuon vielä jotenkin korjattua…

BIISIRINGIN AIKAISEMMAT VAIHEET:

Ringin koollekutsu (29.12.)
Luonnos ja rumpuraita (13.1.)
Jouset (17.1.)
Basso (22.1.)
Akustinen kitara (25.1.)
Rautalankakitara (2.2)
Kosketinsoittimia ja soolo (9.2.)
Banjoa ja rumpua (18.2.)

Kommentit

 1. Tahtoo kuulla musiikkia. Milloin biisi tulee myyntiin???

 2. Tarkoituksena olisi saada valmis biisi Musiikkipuodin hyllylle ensi viikon aikana. Tähän ainakin pyritään.

 3. Ei millään malttais enään odotella lopullisen version kuulemista.

  Koskas ja missä ne julkistusbileet olikaan? 😉

 4. AH, c’est parfait! Tykkään tästä laulajatarvalinnasta melkein yhtä paljon kuin chilitonnikalanuudeleistani, joten aikalailla täydellisyyttä hivotaan. Biisiä odotellessa…

 5. En kyllä alunperin ihan ymmärtänyt edes sitä helluntaisaarnaaja-kohtaa (itse olen helluntailainen). Tais olla dissauksen poikanen? 😀 Mut joo kyllähän niitä ihmisiä mahtuu monen moista myös helluntailiikkeeseen, varmasti AK tietää sen taustansa takia omakohtaisesti.. Edes uskovaiset eivät ole enkeleitä (kun syntiinlankeemuksen jälkeisessä maailmassa kuitenkin eletään) .. Varmaan kaikki sen tajuaakin.. Pääasia on se, että yrittää pyrkiä tiettyyn toimintaan uskovaisena jne (eli tässä tapauksessa ei olla avionrikkoja).. jaahas tulipahan auottua päätä tästäkin asiasta..

  Mahtijuttu että päihdetyöhön potti! Innolla biisiä ootellaan (:

 6. Ei noissa helluntaisaarnaajissa tai perheneuvojissa ole mitään dissausta kenellekään. Ne ovat vain siihen paikkaan sopivia, mielenkiintoisia sanoja – ei mitään sen kummempaa.

 7. Hieno projekti, odottelen myös innolla valmista tuotosta.

  Sitten vielä nimiasiaa sivuten…1972 on hyvä vuosikerta, helppo muistaa 😉 ja ihan hyvältä vaikuttaa uudenkin biisin nimi.

 8. Toivon sydämeni pohjasta tälle biisille onnea ja menestystä, ja Anssille myös tietenkin. Tää on kyllä tosi hyvä kappale, melkein alkaa itkettää nuo sanat! Ainoa asia, mistä mä en oikein tässä tykkää on nyt tuo biisin nimi..vaikka ymmärrän kyllä, miksi se on valittu..mutta kuitenkin..japanilainen kala tms.olis ollu parempi..mut tää nyt oli vaan mun mielipide..eli ei siis kovinkaan suuren huomioimisen arvoinen!

 9. Aivan juu, ymmärsin kyllä lauluntekijän osalta tämän homman ettei se nyt varsinainen dissaus ollut, mutta selvensinpähän kuulijoille tältä omalta kantiltani näitä jutskia aiheeseen liittyen. Mutta näin laulunsanojen merkitystä pohtien kyselin.

 10. Hieno sanoitus kaikkine neuvojineenkin 🙂

 11. Siis, onko nämä Yonan kursivoidut osuudet myös Yoanan omia lyriikoita?

 12. Osa kursivoidusta tekstistä on vanhaa, minun käsialaani. Muutamaa riviä mietittiin yhdessä, Yonan omia sanoja on eniten C-osassa (eli siinä maaliskuun aurinko -kohdassa).

 13. Heippa vaan, tulin vain hihkumaan että tutustuin Yonan tuotantoon tämän yhteistyö-biisin myötä ja täytyy kyllä sanoa, että mahtava artistilöytö minulle! Sain tästä uuden suosikkiartistin (: Nyt tässä laulussa on kaksi mahtavaa artistia, eli odotettavissa varmasti hyvää materiaalia (: jesh, kiitos!

 14. Kiitti propseista ja onnittelut hyvästä biisin nimivalinnasta. Se vain tuntui jotenkin öh …oikealta.

 15. Seuraava versiohan biisiringistä on lyriikkarinki, jossa tehdään pelkät lyriikat kierrättämällä niitä kirjoittajalta toiselle ja lopussa sitten sanojen perusteella tehdään taustat….

 16. Hieno blogi. Ja veljeni nimiehdotus hyväksytty, mahtavaa. Kuulisitpa vain miten komeita biisejä hän tekee, sopisivat sinullekin hyvin. MIka, laitapa Anssille demo?

 17. No teksti on ainakin mennyt huonompaan suuntaan, taidan itse tyrkätä tuon helluntaisaarnaajan johonkin renkutukseen kun se ei sulle kelvannu 🙂
  Eli siis ihan turha sitä teksstiä oli mennä runkkaileen.
  Mutta projektia on ollut niin hauska seurata, että pakkohan tämä on ostaa.

 18. Hei, nyt on huippuhyvä, kuulijan elämään toivoa antava sanoitus! Kiva, kiva! Yonalle kaikkea hyvää uudelle uralle, häntä muistetaan meillä iki-ihanana koululaisten iltapäiväkerho-opena!!! 🙂

Roskapostin vuoksi vanhoista artikkeleista on kommentointi suljettu automaattisesti.